FILM: The Woman

Článek od: Jan Pechanec - 02.12.2011

"Byli obyčejná rodina. S obyčejným životem. Dokud ji nepřivedl domů." (viz trailer níže)

Kvalitních hororů, které dokáží vybudovat slušnou atmosféru stojící obzvláště na hereckých výkonech a nekončící na ubohém scénáři, aby člověk pohledal. Seznámit se s tvorbou hororové ikony, které si naši čtenáři mohli letos všimnout poprvé, ve slušně pojatém bijáku, se také jen tak nevidí. Odvážit se shlédnout film režiséra, o kterém nevíte zhola nic, může být hazard o váš cenný čas. Dokonce si ani nedovolím napadnout celkem povedený trailer ke snímku, jehož oficiální distribuce se k českému divákovi asi jen tak nedostane. Ti z vás, kteří snesou poměrně tíživé aroma strachu, napětí a nechutností pramenících ne vždy z poničených těl, nechť pokračují v četbě...

Na konci současné Ketchumovy tvorby se objevila kniha s názvem, nad kterým leckterá neinformovaná feministka zaplesá. Tu knihu si přečetl režisér Lucky McKee, který společně s autorem napsal i scénář ke stejnojmennému filmu The Woman. Tito dva pak opět spojili své síly po třech letech, aby lačnému divákovi nabídli vše, co od kvalitního hororu očekává.

Situace

První scény se špinavou divoškou (Pollyanna McIntosh) navozují pocit, co nás to proboha čeká? To jako máme akceptovat příběh o dítěti vychovaném vlčicí? No, dobrá, řekneme si, abychom se seznámili s...

...Cleekovic jsou obyčejná americká rodina spokojeně si žíjící na svém statku poblíž lesa. Normálně se stýkají se sousedy na grilovačce a zároveň s nimi udržují dobré vztahy, jelikož taťka Chris (Sean Bridgers) pracuje jako soudní úředník a leckde dokáže vypomoci. Mamka Belle (Angela Bettis - hraje v podstatě ve všech McKeeho filmech) je žena v domácnosti (feministky přestávají jásat), syn Brian (Zach Rand) a dcera Peggy (Lauren Ashley Carter) chodí na střední, nejmladší roztomilá Darlin' (Shyla Molhusen) je s maminkou doma. Poklidný život (ačkoliv již od začátku cítíte napětí v rodině panující) se začíná měnit, když si otec vyjede na lov a poštěstí se mu narazit na vskutku netradiční kořist. Následují přípravy sklepního "kotce" a chycení kořisti.

Komplikace

Učitelka slečna Ratonová (Carlee Baker) dělá čest své profesi a všímá si odchylek v chování svých svěřenců. S Peggy je něco v nepořádku. Omlouvá se z výuky, necvičí na těláku, neustále je jí špatně a propadá splínu. Co za tím může stát?

Taťka zatím představuje rodině svůj úlovek, který by rád civilizoval. A kromě výchovy, krmení, očisty, neváhá ukojit i jiné potřeby moderní ženy (nejenom femnistky již chápou, že tohle rozhodně nejsou Ženy v pokušení). Zbytek rodiny však není slepý a začíná se bouřit proti dominantnímu postavení hlavy rodiny, případně ho napodobovat.

Závěr

Nejsilnějším prvkem filmu je neustálé napětí vyvěrající z náznaků a zobrazení neřečeného. Každé zaseknutí herců před vyřčením milého slůvka, všeobviňující pohledy, drobné narážky vás brzy nenechají na pochybách, že hodný otec je pouze přetvářka, že milující matka dokáže tolerovat svému muži vše jen do určité míry, že syn není tichý bezdůvodně a ve svém otci vidí velmi mnoho inspirace, že rodině nemůže puberťačka říci všechno, že dobrý skutek musí být po zásluze potrestán. Z hereckých výkonů jsem tedy měl dobrý pocit, ač osobnosti, které herci zvárnili, ve mně vzbuzovali vše od lítosti, přes rozhořčení až po vyslovené znechucení.

Spolupráce Ketchuma a McKeeho ukazuje, že scénář by si ke knize měli autoři psát sami nebo si alespoň udržovat přehled, co s knihou scénárista provádí, aby si zajistili, že právě síla knihy byla převedena na plátno stoprocentně s využitím veškerého přínosu audiovizuální techniky. Sled obrazů totiž buduje příběh, střih funguje tak, aby nás dostal do správného okamžiku, k tomu, co má být viděno. Hudba neexceluje skrze symfonický orchestr, ale vhodně vybrané songy napomáhají dotváření atmosféry.

Teď si asi říkáte, jestli si nedělám srandu a skutečně mluvím o hororu. Pakliže jako horor vnímáte sousled nicneříkajících a bezúčelných gore efektů, zajděte si na Nezvratný osud 5. Jestli se chcete pouze bát z nepoznaného světa mrtvých a laciných lekaček, zkuste Paranormal Activity 3. V tomto filmu dostanete většinu zmíněného, ale nečekejte, že se u toho budete bavit - zábava patří do komedie, kde se nemusíte strachovat o osudy hlavních hrdinů. Nechuťárny, krev, vnitřnosti a zvracení si slabší jedinci dosyta užijí v poměrně překvapivém závěru. Konec zároveň vysvětluje a objasňuje zdánlivou proměnu některých aktérů v monstra. I to bude pravděpodobně důvod, proč se filmu možná dočkáme až na DVD, ačkoli hlavní příčinu neuvedení snímku do českých kin vidím v hodnocení filmu MPAA značkou R (Restricted = nic pro děti a mládež a ani dospělým se to nebude líbit).

Jednoznačně se jedná o silný film, kde se nevysvětlují příčiny, ale nechá se na divákovi, aby si sám uvědomil, jak hnusní, manipulovatelní a ve své podstatě slabí dokážeme být my muži (feministky se radují). Pokud si vypůjčím hodnocení z jednoho zahraničního webu, konstatuji: Provokativní a zvláštně podmanivé, ale ne pro každého.

Woman, The

Horor
USA, 2011, 103 min
Režie: Lucky McKee
Hrají: Angela Bettis, Sean Bridgers, Pollyanna McIntosh

Komentáře

Přidat komentář