KŘEST: Cynické fantazie (v předvečer Slunovratu)

Článek od: Jan Kovanic - 22.12.2011

(Projev Zdeňka Rampase)

Vážení přátelé,

děkuji vám, že jste sem vážili cestu, a když už jsem v tom děkování, vyjádřím své díky všem, bez nichž by tato kniha nemohla vzniknout:

  • Předně děkuji jejím autorům, jednak za povídky, ale také za trpělivost s jakou roky čekali na vydání knihy;
  • autorům rovněž děkuji za krásné gesto, s nímž se vzdali honorářů ve prospěch dětí Martiny Šrámkové, která se bohužel dnešního dne nedožila.
  • Zvláštní dík si zaslouží Hanina Veselá a Milan Petrák, kteří s nápadem sestavit tuto antologii přišli.
  • Specificky a mnoha způsoby se o knihu zasloužil Honza Kovanic, vedle povídky, kterou přispěl, se staral o propagaci knihy na Parconu 2010 v době, kdy vydání vůbec nebylo jisté a napsal na ní také první recenzi.
  • Ondreji Hercovi vděčíme za teoretické zastřešení textu, Kristýně Benediktové za krásné vnitřní ilustrace a Milanu Fibigerovi na úžasnou obálku.
  • Dík si samozřejmě zaslouží i nakladatelství Millennium Publishing a Petr Svoreň zvláště.
  • A Krakatit a Darion, že nám poskytl místo a čas k dnešnímu setkání.

Na knihu napsala pro XB1 recenzi i Františka Vrbenská, pro Knižní svět o ní pohovoří Ivan Adamovič.

Historie Cynických fantazií

je dlouhá. První povídky shromáždili Hanina Veselá a Milan Petrák již v roce 2007.

Kniha měla původně vyjít v nakladatelství Triton, ale potom co dopadla krize, projekt padl za oběť úsporným opatřením.

Nějakou dobu jsem pak knihu nabízel různým nakladatelstvím, až to pár autorů nevydrželo a dezertovalo. Nakonec jejich povídky vyšly v edici Pevnost a dotyční se dnes asi drží za nos, protože za cenu, že jejich dílka vyšla asi o půl roku dřív, si zavřeli možnost publikovat v této krásné a mohu říci i reprezentativní knize.

Asi před rokem jsme se s Petrem Svoreněm dohodli, že knihu vydá v Millenniu Publishing a bylo třeba rychle zaplnit mezery, které vznikly v konceptu Hany a Milana. To probíhalo trochu jako na vojně, nejdřív se spěchalo, aby se pak zase čekalo. Závěrečné čekání pak samozřejmě zase skončilo spěchem čtyři dny před vydáním knihy. Nicméně se domnívám, že jen málokdo dokáže odhadnout, které povídky z naší antologie jsou za ty čtyři roky už starousedlíci a které takřka nováčci a výsledek, že stojí za všechny přestálé strázně.

(Šamanova poznámka: Podle mě stojí:)

Zde je fotogalerie.

Viz i recenzi.

Komentáře

No výborně, obří gratulace :). Čas od času jsem slýchala zákulisní zvěsti a chvíli to vypadalo, že to vůbec nedopadne. Sbírkám českých autorů fandím, protože vím, jak hezký pocit je vidět v takové sbírce svůj kousek. To samozřejmě není tento případ, jen nostalgie, radost a uspokojení. Takže všem autorům přeji nadmíru fantazie a českým sbírkám nadmíru čtenářů :).

Přidat komentář