RECENZE: Maggie Stiefvaterová, Splynutí (Vlci z Mercy Falls 3)

Článek od: Renata Heitelová - 26.12.2011

Grace a Sam. Dívka a vlk. Vlčice a chlapec. Navždy spoutáni poutem lásky pevnějším než ocelové lano, přesto jsou jejich společné chvilky křehké jako krůpěj rosy. Stačí jen studený vánek…

Sedmnáctiletá Grace umírala, Cole ale naštěstí přišel na způsob, jak ji zachránit – proměnil ji ve vlčici. Už uplynuly dva měsíce od chvíle, kdy utekla z nemocnice ve vlčí kůži, a Sam se nemůže dočkat okamžiku, až ji opět uvidí. V Minnesotě je jaro, ale stále ještě ne moc teplo na to, aby Grace vydržela v lidské kůži dostatečně dlouho. Než si stačí po přeměně uvědomit sama sebe, kde se nachází a zavolat Samovi, je z ní znovu vlčice. Jednoho dne se však konečně milenci setkají… což ovšem není šťastný konec příběhu, započatého v Mrazení a pokračujícího ve Váhání, ale start boje s časem. Vlivný právník Tom Culpeper plánuje uspořádat hon na vlky v Hraničním lese, a tak Sam s Grace a Colem před sebou mají životní úkol – přestěhovat celou smečku na bezpečnější místo. Což se lehce řekne, ale hůř udělá. Cole už několik týdnů pokládá pasti, aby vlky pochytal, ale stále bezvýsledně. A i pokud by se to podařilo, najít vhodné místo, dostatečně velké pro obživu celé smečky, a vlky tam převézt taky nebude žádná legrace.

Nijak snadný úkol zachránit smečku si bere za svůj především Cole, který takříkajíc nemá co ztratit. Stejně chtěl umřít a sebevražda byla jeho milenkou, ke které upínal své zraky, teď se však stává jen jednou z možností sejití z tohoto světa. Cole konečně získává impuls pro své další bytí, smysl své zbytečné existence a neváhá pro své pokusy s vlčí proměnou pomocí různých chemických sloučenin používat své vlastní tělo. Postava Colea, slavného rockového zpěváka neustále na hraně mezi černou a bílou, nikoli však šedivá, už v minulém díle vyprávění oživila svou věčnou rebelií, vnesením neklidu do Samova řádu. A tentokrát na něm závisí budoucnost ústředních osudových milenců Sama a Grace.

Příběh zpočátku plyne hodně pozvolně, naplňuje ho jen Samovo čekání, náhodné proměny Grace a jízlivé poznámky mezi Colem a Isabel – oba jsou příliš ješitní na to, aby si přiznali, co k sobě cítí. Zápletka dostává jasnější obrysy až v polovině knihy, když je třeba vyřešit záchranu smečky. Příběh vrcholí v nervydrásajícím finále, poslední desítky stran se ženou zběsilým tempem, vždyť hrdinové doslova běží o život.

Nadčasová romance o nepříznivých kolech osudu pronásledujících mladé hrdiny se vyhýbá stereotypům. Přestože milenci nasazují život jeden pro druhého, „a žili šťastně až do smrti“ je pro ně v nedohlednu, či spíše naopak velmi blízko, stejně jako smrt. Příběh je vyprávěn stejně jako v minulém díle v ich formě z pohledu čtyř postav – Sama, Grace, Colea a Isabel – a autorka díky tomu dává čtenáři možnost nahlédnout do nitra, myšlenek i vzpomínek každé z nich. Je to natolik sugestivně podáno, že ukradený vám nebude snad nikdo, i když třeba Isabel může působit nesympaticky nebo Sam nudně.

Čeho si čtenář nemůže nevšimnout, jsou charaktery rodičů a jejich nefungujících vztahů s dětmi, což se týká všech čtyř hlavních postav. O to mrazivěji působí poznámka Maggie Stiefvaterové v závěru knihy, že předobraz Graceiných rodičů, projevujících pramalou radost, když se jejich zdánlivě mrtvá dcera k nim vrátí, existuje i v reálném světě, i když autorčini rodiče to nejsou.

I teď v prosinci na sebe nechte dýchnout atmosféru stále ještě chladivých jarních dnů, nalaďte se na příběh o lásce a zalistujte v knize Splynutí tentokrát laděné do tmavěčervena.

Maggie Stiefvaterová: Splynutí (Forever)
Nakladatelství: Argo
Překlad: Dominika Křesťanová
Obálka: Christopher Stenal
ISBN: 978-80-257-0514-8
Počet stran: 400
Vazba: pevná
Cena: 319 Kč

Přidat komentář