RECENZE: Orson Scott Card, Ender ve vyhnanství

Článek od: Martin Toman - 03.02.2012

Vážení čtenáři, zbystřete pozornost!

V následujících okamžicích budete totiž svědky něčeho na SARDENu doposud nevídaného – budete svědky pokusu o světový rekord, o zápis do Guinessovy knihy na téma „nejkratší knižní recenze“.

Pro tento pokus jsme vybrali poslední román z cyklu Enderova hra od Orsona Scotta Carda – Ender ve vyhnanství, který má všechny předpoklady na úspěch v této kategorii.

Aby byly splněny podmínky pro kvalifikaci i následnou klasifikaci, je potřeba, aby recenze obsahovala tyto prvky:

  1. Úvod
  2. Popis prostředí, zápletky a postav
  3. Závěr

Poznámka: Již mimo soutěž pak zařazujeme krátkou úvahu na téma „zbytečná kniha“ a na úplný závěr strohý rozhovor s autorem recenze.

1. Recenze (pozn.: pokus o světový rekord, držte palce!)

  • ÚVOD: Další román z cyklu Enderova hra, patří mezi první a druhý díl.
  • PROSTŘEDÍ: Stejné z 20% jako v jedničce, stejné z 80% jako ve dvojce.
  • ZÁPLETKA: Ender čeká na návrat na Zemi, pochopí, že se vrátit nemůže, přijímá nabídku stát se guvernérem v nové kolonii, po cestě komunikuje s Jane, intrikuje proti mocichtivému kapitánovi a připravuje se na přistání v kolonii Prasečíků.
  • POSTAVY: Ender Wiggin, jeho sestra Valentina, umělá inteligence Jane a plukovník Graff tak, jak je známe.
  • ZÁVĚR: Nudné, de facto o ničem.

2. Úvaha (nesoutěžní odstavec)

  • Proč vznikají takovéto knihy?
  • Knihy vycpávkové, děj neposouvající a nic nového nepřinášející?
  • Je to vše jen marketingová lobby a potřeba dalšího výdělku peněz (ať již do kapsy autora či nakladatele) nebo za tím vězí neschopnost autora se oprostit od vlastního díla?

V případě Orsona Scotta Carda se přiznám, že jej nepodezírám z toho prvního, obávám se spíš možnosti číslo dva – jen se pokuste vžít do situace, že jste autorem dvou knih, které získali nejprestižnější možná žánrová ocenění (Hugo i Nebulu) a shodou okolností jsou to romány z jedné řady a zároveň navazující pokračování. Enderova hra i Mluvčí za mrtvé patří bezesporu k tomu nejlepšímu z moderní sci-fi. I po dvaceti letech jsou to romány stále při síle - uhrančivé, čtivé a neskutečně podmanivé.

To, co je dělalo dosud tak výjimečnými, byly dvě věci – 1. obrovská odlišnost stylu psaní a vybraného prostředí; 2. 3000 let časového rozdílu v relativním vesmíru. Autor neodolal a do této výjimečnosti se nakonec rozhodl znovu vstoupit, aby mohl dovyprávět příběh Endera, který se odehrával v tomto období a doplnit tak poslední mozaiku příběhu. Ano, je to velké lákadlo. Ano, byli jsme velmi zvědaví.

Výsledek bohužel zůstal daleko za očekáváním. Svazující mantinely, tak dlouho a pečlivě budovaného příběhu, byly prostě příliš velké sousto. Obava, aby nedošlo k poškození logiky děje a vývoje příběhu z minulých knih, učinila z románu Ender ve vyhnanství sterilní záležitost, která je sice čtivá, dobře napsaná, má svoji logiku a spád, ale vy výsledku prostě nudná, zbytečná a především prvních dvou dílů nehodná. Škoda. O to větší, že Enderův příběh měl ještě sílu a potenciál čtenáři něco nabídnout. Bohužel, zůstal nevyužit.

3. Rozhovor s odvážným vyzývatelem

  • Bylo těžké tuto recenzi napsat? NE
  • Jak Vás vůbec napadlo něco takového? NEVÍM
  • Proč jste si vybral tuto knihu? BYLA NUDNÁ
  • Zkoušel jste již někdy v minulosti něco takového? NE
  • Plánujete další takové pokusy? NE
  • Díky za rozhovor! HMM…

Orson Scott card
Ender ve vyhnanství

Nakladatel: Laser-books
Překlad: Petr Kotrle
Obálka: John Harris
Redakce: Tomáš Jirkovský, Helena Šebestová
Rok vydání: 2010
Počet stran: 344
Rozměr: 150 x 210
Provedení­: hardback
Cena: 319 Kč 

Přidat komentář