RECENZE: Joe Dever, Oheň na vodě (Lone Wolf 2)

Článek od: Štěpán Jura - 05.02.2012

Nejen normální beletrií je člověk (elf, mutant, zombie, helghast) živ. Proto tu jsou gamebooky z nově restartované série o Lone Wolfovi, jejíž druhý díl Oheň na vodě vydalo na konci minulého roku nakladatelství Mytago.

Stejně jako u prvního dílu se jedná o poslední vydanou verzi z roku 2007, doplněnou o nové ilustrace, a zde navíc i o krátké bonusové dobrodružství.

Oheň na vodě pokračuje tam, kde nás Útok ze tmy zanechal. Jako Lone Wolf začíná hráč v hlavním městě království Sommerlund a musí se vydat na výpravu do sousedního království pro legendární meč, jenž může pomoci království vyhrát válku proti Temnému pánu Zagarnovi. Nejlepší možnost, jak se tam rychle dostat, je po vodě, takže náš hrdina nastoupí na loď a odpluje vstříc nebezpečenstvím. V průběhu dobrodružství se pak přesuneme na souš, sbalíme meč a opět hezky po vodě se vrátíme zpět do vlasti zastavit invazi. Zní to jednoduše, krátce a přímočaře? Inu, je to tak.

Celý druhý Lone wolf je o tom dostat se z bodu A do bodu B a zase zpět. Bohužel nenabízí moc extra možností pro znovuhraní. Nešťastně je vyřešeno i cestování lodí – většina událostí záleží na tabulce náhody. Takže pokud chcete vyzkoušet všechny možnosti, je nutné podvádět a nebo se obrnit trpělivostí. Cesta po souši je pak už pouze komornější dobrodružství hlavně jen o samotném cestování, interakci s lidmi a skoro celé se to dá odehrát bez boje. Abych však nebyl nespravedlivý, přes komorní průběh má Oheň na vodě pěkně epické finále.

Někdo bude možná brblat, že je tenčí než první díl, ale je to kvůli tomu, že Útok ze tmy byl rozšířen o dvě stě odkazů na 550 ze svých původních 350 – tedy původně byly oba díly stejně dlouhé. Komu by to však připadalo stále málo, je tu bonusový příběh (71 odkazů) od Vincenta N. Darlageho Koruna krále Alina IV.. Toto lehce detektivní dobrodružství se věnuje poručíku Rhygarovi, jedné z vedlejších (ale důležitých) postav Ohně na vodě.

Druhý Lone Wolf je i přes některé výtky pořád dobrý gamebook. Subjektivně bych řekl, že je horší než jednička, ale to není žádná ostuda. Teď už zbývá jen čekat a těšit se na přelom března a dubna, až vyjde třetí díl pod názvem Kaltské jeskyně.

Lone Wolf 02: Oheň na vodě /Lone Wolf 02: Fire on the Water/
Dever, Joe    
Nakladatel: Mytago
Překlad: Lukáš Šimíček
Obálka: Alberto dal Lago
Redakce: Lenka Matějová, Jiří Reiter
Rok vydání: 2011
Počet stran: 270
Rozměr: 110 x 160
Provedení: paperback
Cena: 259 Kč

Přidat komentář