FILM: 10 naj SF filmov na Valentína

Článek od: Martin Kochlica - 13.02.2012

Redakcia Sardenu pre vás vybrala desiatku filmov, ktorými valentínsky večer určite nepokazíte.

10. Úžasňákovi
Rodinka Úžasných nám ukázala trochu netradičný pohľad na svet hrdinov a dokázala nám, že na romantiku je miesto aj v dlhodobejšom rodinnom spolužití.



9. Avatar
Ak sa Cameronovi niečo podarilo, tak romantická atmosféra „Nového sveta“. Vzťah medzi ľudským sympaťákom a fešnou Na’vi má všetky povinné ingrediencie, vrátane tragického rozmeru.



8. Wall-E
Na vyslovenie svojich citov netreba vôbec veľa slov. Robot Wall-E dokázal nájsť lásku aj napriek svojej komunikatívnej nekompatibilnosti. A to išiel po „dievčati“ z omnoho vyššej výkonnostnej triedy...



7. Návrat do budoucnosti
Michael J. Fox dávajúci v minulosti dokopy svojich rodičov, patrí predovšetkým ku klasikám sci-fi. Romantické a humorné vyznenie mu však určite nemožno uprieť. Nezabudnuteľná je aj pieseň The Power of Love, ktorá bola nominovaná na Oscara.



6. Highlander
Ženy sú pre Connora MacLeoda rovnako dôležité ako pre Jamesa Bonda. Vzťahy škótskeho bojovníka však majú omnoho romantickejší a, priznajme si, aj živočíšnejší rozmer. Samozrejme, je tu opäť aj pesničkový efekt, tentoraz Who Wants To Live Forever od Queen.



5. Správci osudu
Romantických filmov podľa predlohy Philipa K. Dicka nie je veľa. Správcovia osudu nám predstavili pravú lásku, ktorá dokáže poraziť aj osud. A to všetko v sympatickom prevedení dua Matt Damon a Emily Blunt.



4. Žena cestovateľa v čase (Zakletý v čase)
Príbeh zdrvujúcej lásky, ktorá dokáže prekonať aj také drobnosti ako sú časové paradoxy. Vďaka cestovaniu v čase sú niektoré vzťahy naozaj večné...



3. Hvězdný prach
Jeden z najlepších fantasy filmov nestojí na ničom inom ako na veľkom romantickom príbehu. Nikdy skrátka neviete, kedy narazíte na svoju vlastnú hviezdu.



2. Shrek
Romantický vzor všetkých nerdov. Aj napriek určitej svojskosti prejavov náklonnosti, sú veci ako nafukovacia žaba či cukrová vata z pavučín nezabudnuteľné.



1. Fontána
Čo iné môže byť na prvom mieste, ak nie film o večnom boji o záchranu milovanej ženy? Hugh Jackman a Rachel Weisz vytvorili nesmrteľný filmový pár.

Komentáře

výběr je super, co se mě týče - až na tu Fontánu. Paradoxně je na prvním místě, ale mě osobně nějak minula a nikterak na mě nezapůsobila...

Neviděla jsem pouze Správce osudu, tak ti by mě ještě mohli třeba překvapit:-)

Co se mě týká, tak z toho seznamu jako čistou romantiku, romantickou a tklivou (tzn. že vynechávám humor, a tudíž Úžasňáky a Shreka, které znám takřka nazpaměť) bych dala jednoznačně film Zakletý v čase a přidala bych "za ženy", co mi tak napadlo, film Čokoláda s Johny Deppem, je to fantastikou jen léééhoučce šmrcnutý, ale ta atmosféra!!

Ostrou mysl i tužku všem, přeje M

některé filmy jsem neviděla - takže dík za tip na Správce osudu - ale zrovna první Fontána byla pro mne velké zklamání

Slívo, já tedy Čokoládu viděla jen jednou a někdy kolem premiéry, což už nějaký ten pátek bude, ale tam bylo něco "fantastického" samozřejmě krom Deppa a čokolády? :D

Mně třeba ve výběru chybí Duch, Kate a Leopold, Benjamin Button, ale i klasický Dracula nebo druhý díl Hvězdných válek ;)

No, možná, že jsem si to vsugerovala jak byl pro mě ten film fantastickej, že je tam něco "fantastického":-))) Budiž, nikolivěk fantastično, ale lehké nadpřirozeno, protože některé věci se nedějí samy od sebe a jsou prostě zvláštní a celý ten film se rozhodně nedá  považovat za zcela realistický.

Vtipná a trochu na hlavu postavená romantika je taky ve filmu Megamysl.

Ostrou mysl i tužku všem, přeje M

Pre mna zase je Duch uplne fiasko (jedno romanticke vyrobenie vazicky to nezachrani). Benjamin Button je sice, co sa romantiky tyka, fajn, ale väcsinu casu je to riadna uspavanka :-). Pre mna osobne su (okrem Fontany :-)) najzaujimvejsie sci-fi romanticke filmy Solaris (s Clooneym) alebo Repo Men (finalna scena je uzasna).

Jak je vidět, muži a ženy mají zcela rozdílné představy o romantice:-DD

Jestli jsem já u něčeho usínala, tak to byl Solaris - knížku mám hodně ráda, ale ten film jsem prostě neustála, a to Cloonyho fakt můžu takřka v jakémkoli množství... a naopak - jak můžeš říct, že Button je uspávanka!! Tolik tklivých a úžasných scén...

Ostrou mysl i tužku všem, přeje M

Duch byl svého času fajn, ale v té době spíš pro mojí mamku :). Já mám ráda romantické filmy typu "Vetřelec, Černočerná tma, Věc, Osudový dotek..." a takovéhle vychytávky. Pravda, může to znamenat, že je těžké mě uspokojit, ale jak se říká "jaký si to uděláš, takový to máš." Ale na svou obhajobu, protože nejsem až takový neotesanec, líbí se mi všechny vybrané filmy, snad až na 10,8,7 a trojku jsem neviděla.

Duch je dosť zle zahrany (Patrick). Romanticka je len prva scena. Finale je bečkovo hororove - ak si odbre pamatam, presekavaju tam duchov črepinami okna...

Já si na Valentýna jako správný cynik vždycky pouštěl film Na dotek (Closer). Ten vás z nějaké hloupé zamilovanosti vyléčí. Famózně napsaný (dialogy tesat!) a herecky zcela brilantní. Nejvíce si ten film užijí ti, kteří mají za sebou bolestivý rozchod.

... byť sám, dal Fontánu. Sklenka vína, utahaný po nádherném dni, další sklenka vína, úžasné obrazy, neskutečně dojímavé a přitom velmi sugestivně podané. Až jsem z toho vypětí na chvilku dříml a vzbudil se do famózní gradace závěrečných 20 minut. Obzvláště poselství s rašícími zelenými lístky u Šibalby, výbuchem supernovy a Wolverinovým zahradničením se slovy: "Dokončil jsem to," mě poslaly do totální melanchonie až jsem byl tuze rád, že se o půlnoci vysílal jiný film o opravdové lásky otce k dceři. Komando.

Přidat komentář