PR+AKCE: Světu vládnou malí chlapci

Článek od: Anonym - 05.03.2012

Džian Baban, Vojtěch Mašek a Jiří Grus:
VE STÍNU ŠUMAVSKÝCH HVOZDŮ

Poslední dobrodružství Old Shatterhanda podle nikdy nepublikovaného románu Karla Maye. Setkání slavného dobrodruha a nebezpečné femme fatale Barbory na (dětské) pohovce Sigmunda Freuda. Varování: může způsobit předčasný konec dětství! 

V románu českého spisovatele Stanislava Komárka Mandaríni se objevují ukázky z neznámého a v češtině nikdy nevydaného románu Karla Maye Ve stínu šumavských hvozdů. S. Komárek z tohoto díla, unikátního jednak tím, že je u nás zcela neznámé, a jednak tím, že se dobrodružství Mayova alter ega Old Shatterhanda alias Kara Ben Nemsího tentokrát odehrává v šumavském pohraničí, cituje pouze krátké fragmenty. Scenáristé Džian Baban a Vojtěch Mašek z tvůrčí skupiny Monstrkabaret Freda Brunolda a výtvarník Jiří Grus neměli Mayův originál k dispozici, ale jejich záměrem bylo na základě těchto fragmentů na ploše komiksu děj celého románu zrekonstruovat. Výsledným tvarem je dobrodružný barevný obrázkový příběh. Slavný Old Shatterhand zde tentokrát nečelí hordám po zuby ozbrojených lupičských tlup, nýbrž zdánlivě bezbranné, chladnokrevné, ledově krásné femme fatale Barboře. Vážení čtenáři a čtenářky si jistě dovedou živě představit, v jak strašném nebezpečí se tento nevinný a čestný muž tentokrát ocitá... Držme mu palce, aby z něj bez úhony vyvázl.

AUTOŘI

Džian Baban

Komiksový scenárista, člen tvůrčí skupiny Monstrkabaret Freda Brunolda, absolvent katedry scenáristiky a dramaturgie na FAMU.

Spolu s Vojtěchem Maškem je autorem komiksové trilogie Sloni v Marienbadu (2004), Za vším hledej doktora Ženu (2006; cena Muriel za nejlepší původní scénář, Komiksfest 2007), Poslední chobotango (2008; cena Muriel za nejlepší původní scénář, Komiksfest 2009), sebraného vydání seriálu Pandemonium aneb Dějiny sousedství (2008; cena Muriel za nejlepší český komiks, Komiksfest 2009), povídky Hanka (2009) a cyklu divadelních představení Jožkalipnikjebožíčlověkaneumílhát! (od 2004).

Pro kulturní čtrnáctideník A2 pravidelně od roku 2005 spolu s Vojtěchem Maškem píše stripy Hovory z Rezidence Schlechtfreund (cena Muriel za nejlepší strip, Komiksfest 2007, 2008). Od února 2011 tato autorská dvojice společně s výtvarníkem Janem Šillerem připravuje také krátké komiksy pro časopis Art & Antigues.

Vojtěch Mašek

Komiksový scenárista, člen tvůrčí skupiny Monstrkabaret Freda Brunolda, absolvent katedry scenáristiky a dramaturgie na FAMU.

Spolu s D. Babanem je autorem komiksové trilogie Sloni v Marienbadu (2004), Za vším hledej doktora Ženu (2006; cena Muriel za nejlepší původní scénář, Komiksfest 2007), Poslední chobotango (2008; cena Muriel za nejlepší původní scénář, Komiksfest 2009), sebraného vydání seriálu Pandemonium aneb Dějiny sousedství (2008; cena Muriel za nejlepší český komiks, Komiksfest 2009), povídky Hanka (2009) a cyklu divadelních představení Jožkalipnikjebožíčlověkaneumílhát! (od 2004). S Mášou Bořkovcovou a Markétou Hajskou vytvořil komiksovou trilogii O přibjehi: Ferko, Keva, Albína (2010, cena Muriel za nejlepší původní scénář, Komiksfest 2010). Jako scenárista se společně sMarkem Šindelkou a výtvarníky Matějem Lipavským a Pure Beauty podílel na komiksu Chyba (2011; nominace na cenu Muriel za nejlepší původní scénář, Komiksfest 2011).

Pro kulturní čtrnáctideník A2 pravidelně od roku 2005 spolu s Džianem Babanem píše a kreslí stripy Hovory z Rezidence Schlechtfreund (cena Muriel za nejlepší strip, Komiksfest 2007, 2008). Od února 2011 tato autorská dvojice společně s výtvarníkem Janem Šillerem připravuje také krátké komiksy pro časopis Art & Antigues.

Jiří Grus

Komiksový výtvarník a scenárista, malíř, ilustrátor. Absolvent ateliéru malířství IV, školy Zdeňka Berana, AVU. Komiksový debut J. Gruse se odehrál už v roce 1991 v časopise Bublinky. Od roku 1999 se jeho komiksy objevily v řadě domácích i zahraničních magazínů – v Aargh!u, Crwi, Potu, Zkratu, Živlu, dále například v antologii Inseminátor, polském katalogu Komiks, portugalském časopisu Comix, řeckém týdeníku 9 a americkém magazínu Heavy Metal. Je držitelem ocenění comiCZaward 2001: nejlepší český kreslíř a comiCZaward 2002: dráp českého comicsu za nejlepší kresbu. Ve stejné době získal i tři ocenění na Mezinárodním festivalu komiksu v polské Lodži. Spolu s komiksovým scenáristou Štěpánem Kopřivou vytvořil své první samostatné album nazvané Nitro těžkne glycerinem (2006), které vyšlo nejen v Česku, ale i ve Španělsku, Itálii a Nizozemí (cena Muriel za nejlepší původní kresbu, Komiksfest 2007). Je autorem čtyř dílů komiksové série Voleman (2007, 2007, 2008, 2010; cena Muriel za nejlepší původní scénář a nejlepší původní kresbu – Voleman 2, Komiksfest 2008, cena Muriel za nejlepší původní kresbu – Voleman 3, Komiksfest 2009).V roce 2008 vycházely v sobotní příloze Deníku Volemanovy příhody (cena Muriel za nejlepší komiksový strip, Komiksfest 2009).V roce 2010 vyšly sebrané Volemanovy příhody knižně. Spolu s Lelou Geislerovou, Džianem Babanem a Vojtěchem Maškem se podílel na vzniku komiksového magazínu Brutto, do jehož prvního dílu (2009) přispěl komiksovou povídkou Hrnec.

Jako ilustrátor spolupracuje pravidelně s nakladatelstvím Karolinum. Podílel se na titulech Bylo nás pět Karla Poláčka, Rozmarné léto Vladislava Vančury, Klapzubově jedenáctce Eduarda Basse a cyklu povídek Velitelem města Bugulmy Jaroslava Haška.

KŘEST

Křest komiksu Ve stínu šumavských hvozdů proběhne 6. března od 19 hodin v dočasném klubu Blink v hale č. 8 v Holešovické tržnici (Jateční ulice 33, Praha 7).

NAKLADATELSTVÍ LIPNIK

Nakladatelství Lipnik bylo založeno v roce 2008 a zaměřuje se na původní český komiks. Snaží se hledat kvalitu a originalitu jak formální, tak obsahovou, prozkoumávat komiksové médium a jeho možnosti a hranice.
Nakladatelství Lipnik doposud vydalo:
Džian Baban, Vojtěch Mašek – Poslední chobotango (2008; cena Muriel za nejlepší původní scénář, Komiksfest 2009),
Máša Bořkovcová, Markéta Hajská, Vojtěch Mašek – trilogie O přibjehi: Ferko, Keva, Albína (2010; cena Muriel za nejlepší původní scénář, Komiksfest 2010; v roce 2011 vyšla ve Francie v nakladatelství çà el là),
Marek Šindelka, Vojtěch Mašek, Matěj Lipavský, Pure Beauty – Chyba (2011; nominace na cenu Muriel za nejlepší původní scénář, Komiksfest 2011).

Ukázka:

Přidat komentář