PR+KOMIKS: Vrána, nejprodávanější černobílý komiks na světě, je nyní dokončen

Článek od: Anonym - 20.04.2012

James O'Barr tuto knihu vytvořil, protože zemřela jeho duše. Zjistil ale, že tělo stále dýchá. Vrána vychází z jakési osamělé prázdnoty, která se nalézá až daleko za bolestí, žalem a slovy. Kniha, již držíte v rukou, je místem, kam James vložil všechen svůj vztek a hněv, který cítil, když mu byla vyrvána drahá osoba… je to pokus najít řád a spravedlnost tam, kde žádné nejsou… poněvadž některé věci nelze odpustit… nikdy. (John Bergin)

PRAHA, 17. dubna 2012 – Po třiceti letech byl dokončen nejkrásnější milostný dopis. Vrána znovu vzlétá a dokončené vydání přináší 30 nových stran, novou předmluvu od autora vysvětlující vznik Vrány a ztracené pasáže rekonstruované za pomoci původních výtvarných technik. Tomuto úplnému vydání předcházela již tři, která byla v České republice beznadějně vyprodána. Román v obrazech Vrána je na český trh uvedena dnešním dnem. (Ukázka zde)

Vrána je obrovský fenomén, nejen ve světě, ale stal se jím i u nás. Je pro nás velkým svátkem, že se ji podařilo kompletně vydat. O licenci jsme jednali přes tři čtvrtě roku, velmi nám na tom záleželo. Je to naprosto jedinečné dílo, jak po umělecké stránce, tak po té lidské. Tento román v obrazech byl tvořen jako art terapie a proto je tak nabitý emocemi, které ho od začátku do konce doprovázejí. Myslím, že o takto niterních emocích nikdo tak otevřeně veřejně nemluví, natož aby o nich psal, nebo je namaloval, i proto je pro nás Vrána zvláště cenným poselstvím,“ uvedl Václav Dort, šéfredaktor Comics Centra, které čtvrté vydání Vrány připravilo.

V USA se tohoto úplného vydání prodalo již více než milion kusů. Od prvního vydání v roce 1989 se dostala na první příčky prodejnosti komiksů a stále si drží první místo jako nejprodávanější černobílý komiks na světě. Vrána je původně vytvořena jako výtvarná terapie, později otištěna s velkým úspěchem jako undergroundový komiks po sešitech.Série ale byla natolik úspěšná, že ještě než stačila celá vyjít, začalo se připravovat její filmové zpracování. Obrovský úspěch filmu dokázal definitivně posunout Vránu z undergroundu do hlavního proudu.

„Vrána je kniha, kterou kreslila bolest a vztek. Je velmi emotivní a ve světě literatury i ve světě komiksu by bylo těžké najít upřímnější, dojemnější a emotivnější výpověď. Je to opravdu mimořádné dílo, které cosi vyzařuje, a čtenáři se k němu opakovaně vracejí. Vránu si může přečíst kdokoli jen jako akční příběh anebo se na ni podívat hlouběji a hledat citáty Voltaira, Shakespeara, Nietzscheho nebo verše Baudelaira a Rimbauda, kterými je příběh prokládán. Je to nevýslovně unikátní dílo,“ řekl Václav Dort z Comics Centra.

Zajímavostí je, že Vránu ve světě v současnosti nevydává žádné komiksové nakladatelství, ale velký nadnárodní vydavatelský dům Simon & Schuster. Možná i to nahrává tomu, že Vrána je něco víc než komiks, je románem v obrazech, který se prolíná s různými žánry literatury a možná i proto ho čtou i běžní čtenáři, nejen komiksoví fanoušci.

Fenomén Vrána – prokletý komiks

Zvláštností tohoto komiksu je permanentní sled nevysvětlitelných událostí, které každé vydání – včetně natáčení filmu – provázely a provázejí. Jde v dějinách literatury skutečně o unikát a toto prokletí se nijak neomezuje. Níže uvádíme pár příkladů:

Z minulosti komiksu:

  • - Vránu se poprvé pokusilo vydat vydavatelství Caliber Press v roce 1989 ve čtyřech částech. Vydalo tři díly, poslední kvůli finančním problémům už nedotisklo a záhy zkrachovalo.
  • - Poté se ji v roce 1991 pokusila vydat společnost Tundra Press. Opět pouze jen ve třech částech. V roce 1993 vydavatelství zkrachovalo.
  • - Všechna práva na jejich tituly, včetně Vrány, pak od nich odkoupil Kitchen Sink Press. V roce 1993 vydal Vránu v kompletní podobě v jedné knize - v roce 1999 zkrachovali.
  • - Společnost Comics Centrum potkala při prvním vydání v roce 2003 nevysvětlitelná chyba a celý náklad se musel přetiskovat.
  • - Při dalším vydání se v tiskárně pod novým tiskovým strojem propadla podlaha, první zakázka, která se měla na něm tisknout, byla Vrána.
  • - Při úpravách třetího vydání se z nepochopitelných důvodů zničila třetina knihy a musela se znovu vytvořit a vydání mělo více jak měsíc zpoždění.

Z filmového zpracování:

  • - Hned v první den natáčení utrpěl mladý dělník ošklivé popáleniny obličeje a hrudníku. Seděl na kovové traverze, která se střetla s vedením vysokého napětí.
  • - Nákladní auto plné vybavení z ničeho nic záhadně vzplálo.
  • - Hurikán poničil několik sad již natočeného filmu. Scény se musely dotáčet.
  • - Největší tragedií při práci na filmu Vrána však bylo dosud pořádně nevysvětlené zastřelení Brandona Lee.

Dora Michálková - Comics Centrum

Přidat komentář