LIDÉ: John Ajvide Lindqvist

Článek od: Renata Heitelová - 16.05.2012

John Ajvide Lindqvist (* 2. 12. 1968) vyrostl se svou matkou v Blackebergu na předměstí Stockholmu. Jako teenager předváděl v ulicích Stockholmu kouzelnické kousky pro turisty. Dvanáct let se živil jako kouzelník a stand-up komik v kabaretech, než se prosadil jako spisovatel. Píše scénáře pro švédskou televizi. Dnes jsou jeho knihy vydávány v 29 zemích. Žije ve Švédsku.

Lindqvist je fanouškem hororů už od mládí. Je to žánr, který zná nejlépe, ale dle vlastních slov mu nikdy nepřišlo na mysl, že by sám mohl nějaký napsat, dokud mu nebylo 32 a nezačal pracovat na knize Ať vejde ten pravý.

Ať vejde ten pravý (Låt den rätte komma in, 2004) je „upíří horor" o trochu neobvyklé první lásce ze stockholmského předměstí Blackeberg, kde se sám autor narodil a vyrůstal. Román vzbudil na švédské literární scéně senzaci, byl přeložen do řady jazyků a vyšel v jedenácti zemích. Stejnojmenný film Tomase Alfredsona podle Lindqvistova vlastního scénáře měl ve Švédsku premiéru v roce 2008 a posbíral okolo 60 cen po celém světě. Do českých kin byl uveden na podzim 2009. Film se v roce 2010 dočkal i amerického remaku pod názvem Let me in.

Lindqvist řekl o knize Ať vejde ten pravý: "Po pravdě stále nechápu, jak se to stalo. Prostě jsem chtěl napsat hororový příběh, jak nejlépe to šlo – v hodně hororech mám problém s tím, že postavy jsou jednorozměrné, a když je to dobrý příběh, tak dvourozměrné. A lidé, o něž se máte strachovat, jsou nakonec těmi, které chcete, aby monstrum sežralo jako první, protože je považujete za nechutné! Kdyby dítě bylo upír a muselo zabíjet lidi a pít jejich krev, aby přežilo, jaký život pro dítě by to znamenalo? Byl by to osamělý, odporný, příšerný život."

Lindqvist je fanouškem anglického zpěváka a textaře Morriseye. Název jeho první knihy byl inspirován Morriseyho songem Let the Right One Slip In a povídka ve sbírce Pappersväggar byla pojmenována po písni Shoplifters of the World Unite. Vliv Morriseyho hudby pronikl i do zápletky románu Människohamn (Lidský přístav), v němž dvě hlavní postavy jsou fanoušky Morriseyho a pronáší citáty z jeho písní. Lindqvistův otec se před 13 lety utopil a moře se v několika jeho dílech objevilo jako temná a ničící síla (Jak zacházet s nemrtvými, Lidský přístav, Papírové stěny).

Po úspěšném debutu vydal Lindqvist romány Jak zacházet s nemrtvými (Hanteringen av odöda, 2005) s tématikou zombie, Lidský přístav (Människohamn, 2008), strašidelný příběh s nadpřirozenými prvky odehrávající se na fiktivním ostrově ve stockholmských šérách, a Hvězdička (Lilla stjärna, 2010) o holčičce nalezené v lese, která je obdařena podivuhodnými schopnostmi. Vyšly mu sbírky povídek Papírové stěny (Pappersväggar, 2006) a Let the Old Dreams Die (Låt de gamla drömmarna dö, 2011). V zatím posledním románu Tjärven (2011) se autor opět vrací k tématu zombie.

Tvorba:
Ať vejde ten pravý (Låt den rätte komma in, 2004)
Jak zacházet s nemrtvými (Hanteringen av odöda, 2005)
Pappersväggar (2006) – sbírka povídek
Människohamn (2008)
Lilla stjärna (2010)
Låt de gamla drömmarna dö (2011) – sbírka povídek
Tjärven (2011)

Přidat komentář