PREVIEW: Neal Stephenson, REAMDE

Článek od: Dalmatin - 18.05.2012

V době, kdy nakladatelství Talpress chystá k vydání vynikající Stephensonův SF/F román Anatém (orig. Anathem, 2008) v překladu Petra Kotrleho (ten si určitě velice užil překlad těch různých novotvarů, latinismů a nových významů běžných anglických slov :-)), se mi konečně podařilo pročíst se autorovým nejnovějším dílem, tisícistránkovým opusem Reamde.

A v tento moment bych také s prezentací knihy na stránkách Sardenu mohl v podstatě skončit, protože v textu Reamde není žánrového vůbec nic, jde totiž o „typický“ moderní thriller. Všichni to známe, anglosaský svět produkuje takových knih stovky – zbraně, peníze, počítače, vraždy, výbuchy, teroristé... ale... vždyť je to pořád Neal Stephenson ve vrcholné formě.

Zdánlivě banální loupež dat se díky vhodně nastavené zápletce totiž brzy promění v dokonale fungující propletenec organizovaného zločinu, mezinárodního terorismu a tajných služeb. V průběhu děje tak budete cestovat z území Spojených států přes Xiamen v Číně, Filipíny a Kanadu zpět na americké území a díky přesvědčivým reáliím i autorovu dokonalému smyslu pro detail budete po celou dobu ke stránkám doslova přilepeni. Navíc Stephenson jako vždy dokázal v závěru organicky spojit všechny dějové linie do dramatického finále, které je důstojnou tečkou za řetězem předchozích divokých událostí.

Podle mého názoru by bylo chybou tuto brilantní knihu minout – těm, kteří by snad měli obavy nebo pochyby, bych rád připomenul, že Neal Stephenson nikdy nepsal jen fantastickou literaturu, ale jeho romány Interface či Cobweb (1994 a 1996, spolu s J. F. Georgem) a hlavně Zodiac (1988) jsou také povedenými thrillery. V skrytu duše doufám, ale ve skutečnosti asi moc nevěřím, že časem některý nakladatel najde odvahu a vydá Reamde i pro české čtenáře, i když trh je podobně zaměřenými knihami asi docela zahlcen...

Závěrem snad jen několik poznámek k názvu knihy – „Reamde“ je jméno poměrně zajímavého počítačového viru, který je vlastně prvohybatelem děje románu – začal svou pouť ve fiktivní, celosvětově dominantní onlinové hře T‘rain, jejímž autorem a majitelem je jedna z hlavních postav knihy – zmíněná hra je také jediným, co je z celého románu nejblíž fantastice :-). Slovo „Reamde“ se také výborným způsobem vyjímá na obalu svazku v prostředcích městské hromadné dopravy – opakované nevěřícné pohledy těch, kteří se snaží ubezpečit, že je nešálí zrak a že to není překlep, opravdu stojí za to!

Neal Stephenson, Reamde
Atlantic Books 2011
1044 stran, brožované
397 Kč v knihkupectví Neoluxor
ISBN 978-1-84887-450-3

Komentáře

A "Anatém" už někdo z vás přečetl? Jsou nějaké ohlasy? Stačí stručně. Děkuji. M.K.

Anatém je boží - je to čistá fantastika, cizí planeta s výbornými reáliemi, zápletkou (a s vlastními "mimozemšťany" ... a rozhodně si ho pořídím i v češtině, řekl bych, že i přes tu vysokou cenu za to stojí :-)

 

Přidat komentář