FILM: Madagaskar 3 (Madagascar 3: Europe's Most Wanted)

Článek od: Petr Simcik - 11.06.2012

Chcete svým dětem dopřát maximální zábavu zahrnující tunu smíchu, růžové slony, tygra proskakujícího hořícím kroužkem na klíče, oslepující neonové barvy a pop až disko muziku? Ne, opravdu vás nenabádám, abyste nakoupili jointy, trochu barevnejch pilulí a poslali drobotinu na psychedelický trip! Přesně to a mnohem více vám totiž nabízí nový Madagaskar 3 ve 3D, a to za zhruba stejnou cenu jako výše popsaný chemický koktejl.

Aby bylo jasno, to všechno, co jsem napsal nahoře a co ještě napíši, myslím jedině v dobrém. Madagaskar 3 je totiž opravdu příjemné překvapení, protože je minimálně stejně dobrý jako oba předchozí, spíše ale lepší, protože nepostrádá mnohem větší dynamiku. Nová Doba ledová 4 bude mít co dělat, aby ho trumfla (i když ruku na srdce, caparti si vyřvou obé.).  

Věc se má tak. Tučňáci spravili éro, frnkli do Monte Karla a nemají se moc k návratu. No, a jelikož hlavní čtveřice hrdinů stále touží po svých útulných klecích v newyorské ZOO, musí se vypravit za nimi a přesvědčit je, aby je tím letadlem na opičí pohon do New Yorku dopravili. Samozřejmě, že plán nevyjde, do děje se zapojí francouzská šéfka odchytové služby, proběhne honička v autě, po střechách hotelů, dojde i na parodii na Matrix (Člověk by řekl, že už to takhle po letech fungovat nebude, a světe div se, ono pořád jo!) a po letecké havárii i na koupi cirkusu. Cirkusu, který má přesvědčit amerického promotéra k zafinancování cesty domů a který, jak se bohužel záhy ukáže, sužují deprese, zkostnatělost a absence nápadu. Je tedy na Alexovi, Mártym, Melamanovi a Glorii, aby podle už tolikrát zfilmovaného scénáře pozvedli odepsanému teamu morálku a sebevědomí a nacvičili nové bombastické představení.  

Tohle všechno je zábavné, vtipné a graficky hezké, ale už to tu někdy bylo – je to celkem dobře pochytitelné z traileru. Jenže tam kde končí trailer, začíná opravdové maso, které z tohohle animáku dělá o dost lepší animák. Nové představení totiž zahrnuje naprosté grafické neonové orgie připomínající šlehu kvalitního LSD (Bez 3D to nebude ono a na počítači jako kinorip už vůbec ne, na druhou stranu v IMAXU by to mohlo mít opravdu grády :) ), spojené s peckoidní hudbou, při které některé děti začaly tančit v uličkách či alespoň poskakovat na sedadlech (např. Hans Zimmer doplněný Fireworkem od Katy Perry). Madagaskar 3 totiž graficky rezignoval na logiku a zbytek fyzikálních zákonů, které ještě bral v potaz, takže možné je úplně všechno a tvůrci toho naplno využili – perspektiva se bortí, gravitace přestala existovat a nakonec dojde i na létající růžové slony s duhovým afrem. Po představení se to sice trochu uklidní, ale vymazlené a barevné, až oči přecházejí, je to až do konce. Jako dojezd po dobře vedeném tripu.


Jelikož se Madagaskar 3 z větší části odehrává v cirkuse, samozřejmě dojde i na nové postavy. Hlavní slovo si mezi cirkusáky usurpuje ruský tygr Vitalij, flekatá kočka Gia a dementní lachtan Stefano (má to uši), kteří jsou asi do půlky filmu dost nesympatičtí, ale pak mají několik opravdu dobrých hlodů (na úrovni pláče ze smíchu), takže si polepší.

Celkově Madagaskar 3 zvedl laťku danou předchozími díly, i když za cenu toho, že mimo kino už to nebude takové pokoukání. Zábava pro celou rodinu ovšem stále ano.

Madagascar 3
USA: Madagascar 3: Europe's Most Wanted
SK název: Madagaskar 3
Animovaný / Dobrodružný / Komedie / Rodinný
USA, 2012, 92 min
Režie: Eric Darnell
Hudba: Hans Zimmer
Hrají: Ben Stiller, Chris Rock, David Schwimmer, Jada Pinkett Smith, Sacha Baron Cohen, Cedric the Entertainer, Andy Richter, Frances McDormand, Bryan Cranston, Martin Short, Jessica Chastain, Paz Vega, John Di Maggio, Tom McGrath, Chris Miller, Christopher Knights

Přidat komentář