KOMIKS+PR: Japonský komiks přebíjí superhrdiny

Článek od: Anonym - 13.06.2012

I když fenomén jménem manga (označení pro japonský komiks) vykročil na svou vítěznou cestu světem už v devadesátých letech, k nám se dostal teprve nedávno. Aspoň oficiálně. Neoficiálních fanouškovských klubů a davů příznivců je i u nás plný internet a pořádají srazy, které mají desetitisíce návštěvníků.

Pozdní příchod mangy nebyla ani tak chyba českých vydavatelů. Jak říká Petr Litoš z Nakladatelství Crew, který má na starost jednání se zahraničními partnery, u japonských vydavatelů není často smlouva otázkou peněz, ale spíše dlouho budovaných vztahů a důvěry. Také trvalo deset let navazování kontaktů, schůzek a vzájemných návštěv, než se Nakladatelství CREW podařilo dostat k těm opravdu legendárním titulům. „Od začátku jsme věděli, že nechceme vydat jen tak nějakou mangu, ale jedině tu absolutní špičku. Trvalo to přes deset let a museli jsme se obrnit trpělivostí, ale troufám si říct, že se to bohatě vyplatilo,“ doplňuje Litoš.

Pokud u nás dříve něco vycházelo, byly to spíše korejské či americké „imitace“, než pravá manga, případně méně známé mangy od méně významných nakladatelství. Teprve v posledních dvanácti měsících se objevily na našem knižním trhu opravdu hvězdné tituly: Naruto, Death Note: Zápisník smrti, Crying Freeman: Plačící drak a Bleach. Mangy, které patří k tomu nejslavnějšímu a nejúspěšnějšímu z japonského komiksu. Jsou to tituly, které sice začaly svou cestu na stránkách komiksových sešitů, ale brzy se rozmáchly přes všechny žánry. Filmy, seriály, hudební CD, počítačové hry i knihy. Všechny tyto tituly uvedlo na trh Nakladatelství CREW a už během prvního roku vydávání mangy jasně ovládlo trh co se týče počtu vydaných titulů i počtu prodaných kusů.

Asi nejslavnějším komiksem ze všech je Naruto. V Japonsku se tohoto akčního komiksu prodalo přes 130 000 000 kusů a byť už není nejmladší, je dodnes mezi deseti nejprodávanějšími mangami. I v Americe patří Naruto k nejúspěšnějším manga sériím a v okolních zemích východní Evropy (Maďarsko, Polsko) se prodává v desetitisícových nákladech. Česká republika není výjimkou.

Mystický thriller Death Note: Zápisník smrti je podobně úspěšný. Inspiroval nejen animovaný seriál, ale i celovečerní hrané filmy a bude se natáčet i americká verze, kterou má dělat uctívaný scenárista Shane Black (Smrtonosná zbraň, Poslední skaut, Kiss Kiss Bang Bang, Iron Man 3).

Temnou a erotickou mafiánku Crying Freeman: Plačící drak napsal legendární Kazuo Koike, autor série Lone Wolf and Cub a kreslil nedostižný Rjoiči Ikegami. Po celém světě je považovaná za mistrovské dílo v oblasti komiksů pro dospělé a je jedním z klenotů mezi dnes již klasickými mangami. Plačící drak je jedním z těch děl, která počátkem devadesátých let minulého století otevřela japonským komiksům americký trh a potažmo celý svět.

Nejnovějším titulem je mystický Bleach, jehož se jen v Japonsku prodalo 72 000 000 výtisků a v Americe patří k nejprodávanějším manga titulům. Na základě Bleache vznikl nejen animovaný seriál, ale i několik celovečerních filmů, počítačových her a dokonce i sedm rockových muzikálů!

Naruto, Death Note: Zápisník smrti, Crying Freeman a Bleach. I u nás se tyhle legendární tituly setkaly s velkým ohlasem. První díly sérií Zápisník smrti i Naruta jsou vyprodané a je nutné dělat dotisky.

„Samotné nás až zakočilo, jak velký je o komiksy jako je Naruto zájem. Ukazuje se,“ říká šéfredaktor Crwe Jiří Pavlovský, „že mladší generace se zajímá o mangu daleko více, než o klasické americké superhrdiny.  Je to hodně i tím, že zatímco superhrdinové jsou vyloženě klukovská záležitost, tak mangu, ve které je mnohem větší důraz na emoce, na dospívání i na vztahy mezi postavami, mohou číst (a čtou) i dívky. U mnoha titulů je čtenářská základna půl na půl. Kluci čtou Naruta kvůli akci, dívky kvůli vztahům.“

U japonských manga sérií je běžné, že mají třicet, padesát i více dílů. Přes padesát dílů má Bleach i Naruto. Proto je důležité, aby jednotlivé díly vycházely s kratším intervalem, než bývá obvyklé. Naruto a Bleach vycházejí každé dva měsíce, kratší série Death Note: Zápisník smrti třikrát a Cyring Freeman: Plačící drak dvakrát do roka. Je toho sice hodně, ale díky nízké ceně, která málokdy překračuje 200 korun, jsou tituly bez problémů dostupné všem čtenářům.

Manga u nás vykročila na svou vítěznou pouť... a přestože nevychází dlouho, už je jasné, že se tu zjevil fenomém, který nemá téměř konkurenci.

Margareta Vojtková

Přidat komentář