FILM: The Amazing Spider-Man

Článek od: Tomáš Apeltauer - 20.07.2012

Pamatujete na první díl Spider-Mana od Sama Raimiho? Jednalo se o lehce nadprůměrný akční film. Obsahoval potřebnou dávku humoru, solidní triky a překvapivě i povedenou psychologii postav. Jo, a také Tobeyho Maguire v roli hlavního hrdiny. Ten film mě zaujal snad vším, vyjma hereckých výkonů pavoučího akrobata. Dobře, Mary Jane byla sice nalíčená hysterka, ale to lehce přehlušil Williem Dafoe se svou schizofrenní povahou. Na začátku letošních prázdnin přichází do kin nová adaptace příběhu o Peteru Parkerovi s názvem The Amazing Spider-Man.

The Amazing Spider-Man se od svého staršího kolegy liší v mnoha ohledech. Peter je sice pořád sirotek vychovávaný tetou a strýcem, ovšem jiný je například Spider-Manův úhlavní nepřítel, či partnerka. Červeno-modré elasťáky na sebe tentokráte oblékl nepříliš známý Andrew Garfield (The Social Network) a to byla sakra dobrá volba. Je sympatický a talentovaný, což mu umožňuje přesvědčivě ztvárnit zamlklého outsidera i přidrzlého bojovníka se zločinem.V roli hrdiny si vede na výbornou a je jednoznačně ozdobou celého snímku.

Samotný začátek filmu je velmi dynamický a rozhodně si získá plnou pozornost diváka. Bohužel režisér Marc Webb se zaměřoval zejména na reklamní spoty a videoklipy, zřejmě proto je tempo filmu nevyrovnané a postupně upadá. Nakopnou ho až akční scény v temných newyorských uličkách. Pochvalu si zaslouží zejména vizuální efekty, obzvláště scény "Spider-Manovýma očima", které mělo na starost studio Sony Pictures Imageworks (zodpovědné za tvorbu efektů i v Raimiho Spider-Manovi). Nejvíce si je pochopitelně vychutnáte ve 3D, které zde není pouze lákadlem, ale našlo smysluplné využití.

Nutno říct, že souboje jsou nápadité a mají spád. Červeno-modrý pavouk se utká s lehce přerostlou ještěrkou známou jako Lizard. Ale pozor, není to žádný nelogicky uvažující šílenec, ale laboratorní nehodou pokřivený vědec. Navíc se občas změní zpět do lidské podoby a pak je s ním i celkem rozumná řeč (pokud rozumíte biochemii).

Bohužel našlapané trikové sekvence jsou vykoupeny zdlouhavými emocionálními výlevy. Peter Parker zde namísto Mary Jane (pamatujete na scénu s polibkem?) balí svou spolužačku Gwen v podání Emmy Stoneové. Ta má sice pro strach uděláno, a nebojí se ani velkých plazů, ale vedle Andrew Garfielda vypadá lehce nemotorně. Naneštěstí zde vztah mezi Peterem a Gwen dostal velký kus prostoru. Všechny ty zdlouhavé pohledy do očí a nesmělé vyjadřování citů mohly být klidně poloviční. Nemůžu se ubránit pocitu, že příběh zhruba od poloviny nejistě přešlapuje a krev do žil mu vlije až nějaká ta akce. Zde by se měla o slovo přihlásit hudba a filmové scény alespoň vhodně podtrhnout nebo jim dodat potřebnou hloubku. Nepodařilo se, a hudba zde bohužel plní jen roli příjemného šumu v pozadí.

Co se Webbovi napak velmi povedlo, je originální a vtipné zpracování zvláštních schopností maskovaného hrdiny. Peterovy objevy stylem pokus/omyl jsou vtipné a originální. Drží se pokud možno hesla "udělej si sám". Spider-Man se tedy musí spolehnout pouze na své vlastnoručně vyrobené zápěstní náramky, jež mu umožňují používat pavučinu. Když si potřebuje promluvit s Gwen, jednoduše sundá masku, stoupne  si na roh ulice a zavolá jí. Funguje to, Webbův hrdina je mnohem uvěřitelnější. V celém filmu je vůbec spousta podobných detailů, které přidávají na realističnosti. Na druhou stranu zase díky nim Spider-Man ztrácí něco ze svého tajemného kouzla.

Celkově je The Amazing Spider-Man nadprůměrným vzkříšením upadající série. Má vše, co byste mohli po komiksové adaptaci chtít a ještě něco navíc. Bohužel se místy utápí v patosu a občas je až nepříjemně emocionální. Je to velká škoda, protože měl potenciál stát se filmovým hitem tohoto léta. Takhle se bojím, že ho snadno zastíní nový Nolanův Batman. Ale kdo hledá něco méně temného, něco odlehčeného, milého a vtipného, nebude litovat. V důsledku je to pořád ten starý dobrý Spidey, který chytá lupiče aut stejně snadno, jako sype ironické hlášky zpoza kukly.

 

The Amazing Spider-Man

USA, 2012, 137 min.

Režie: Marc Webb

Scénář: James Vanderbilt, Alvin Sargent, Steve Kloves

Hudba: James Horner

Hrají: Andrew Garfield, Emma Stone, Rhys Ifans, Sally Field

V kinech od 12.7.2012

Komentáře

Navzdory očekáváním trpí Nolanův Batman podobnými symptomy a o zastínění tu může být řeč pouze v oblasti reklamní kampaně. Škoda :-(

Žij svůj život tak, aby až ti nakonec proběhne před očima, jsi nevěděl, jestli sleduješ adventuru, nebo porno.

 

Přidat komentář