PR+FILM: IMAX uvede Temný rytíř povstal podle přání režiséra

Článek od: Anonym - 24.07.2012

Přímo na žádost režiséra Christophera Nolana a výhradně kvůli uvedení filmu Temný rytíř povstal byly do kina IMAX v Praze dočasně instalovány projektory pro promítání ze 70mm filmového pásu.  

Více než hodina filmu Temný rytíř povstal je natočena na speciální 70mm kamery IMAX®, které přinášejí širší, vyšší i ostřejší obraz. Tyto vlastnosti plně vyniknou právě při projekci ze 70mm filmového pásu. Během pasáží natočených na kamery IMAX®se obraz zvětší a vyplní celé gigantické plátno. Změní se poměr stran filmového obrazu a jednoduše řečeno je vidět více, i to, co jinde zůstane skryto mimo plátno.

Pražské kino IMAX se díky tomu zařadí mezi exklusivní výběr zhruba 100 kin po celém světě, která uvedou očekávané završení „Batmanovské“ trilogie Christophera Nolana tak velkolepě, jak ho sám režisér zamýšlel, připravoval a natočil.

„Téměř polovinu filmu jsme natočili na filmový materiál velkoformátových kamer IMAX a pro mě osobně je velmi důležité, abychom „Temného rytíře“ ukázali ve filmovém formátu IMAX všude tam, kde je to jen trochu možné,“ říká Christopher Nolan

Vzhledem k náročné technické operaci, která přinese divákům jedinečnou a exklusivní podobu Temného rytíře, se provoz kina IMAX na 2 a půl dne zcela zastavil. Uvedení dalšího z letních blockbusterů The Amazing Spider-Man ve 3D na jeho program ale proběhlo ve čtvrtek 12. července podle plánu.

„Bylo to a ještě bude poměrně dobrodružné a náročné. Chceme ale maximálně naplňovat vize tvůrců, jako je Christopher Nolan. Chceme také být mezi stovkou kin na světě a jediným u nás, které nabídne divákům Temného rytíře v exklusivní podobě tak, jak ho režisér zamýšlel natočit,” říká k instalaci filmové projekce marketingový manažer kina IMAX Robert Švec.  

Ostatní filmy bude kino IMAX promítat v digitálním formátu a po dobu uvádění Temného rytíře budou v projekční kabině kina k dispozici souběžně digitální i klasický systém projekce.

Christopher Nolan a formát IMAX®

Christopher Nolan patří mezi velké obdivovatele velkoformátových kin a technologie IMAX®a současně mezi propagátory klasického filmového materiálu oproti digitálním technologiím. 

„Pro mě je v kině důležitý rozměr, koukat se na obrovské plátno a na obraz, který se zdá být větší než sám život,“ uvedl například Nolan v rozhovoru pro Directors Guild of America.

V roce 2008 během vzniku filmu Temný rytíř (The Dark Knight) se stal prvním tvůrcem, který využil kamery IMAX pro natáčení velkého studiového hraného filmu. Aby diváky ohromil a ukázal jim zakončení své trilogie s Batmanem v tom nejlepším možném provedení, věnoval nyní práci s kamerami IMAX mnohem více prostoru.

“Zkušenost s natáčením Temného rytíře na filmové kamery IMAX byla velmi inspirativní. Úžasná kvalita obrazu jde daleko za všechny ostatní dostupné možnosti filmování a ve chvíli, kdy jsme se měli do Gothamu vrátit, jsme byli odhodláni natočit v tomhle jedinečném formátu mnohem víc,” přibližuje Christopher Nolan své nadšení pro formát IMAX.

Přidat komentář