KOMIKS: Adam Andres, Wetemaa I

Článek od: Štěpán Jura - 01.08.2012

Nestává se moc často, aby u nás vyšel původní český fantasy komiks. A aby byl navíc i podle české předlohy? To už je spíš víc sci-fi než fantasy. Přesto právě teď se to stalo a nakladatelství Zoner Press nám přináší komiksové zpracování dnes snad již kultovní (a možná i trochu pozapomenuté) Wetemay z pera Adama Anderse (chcete-li Veroniky Válkové).

Co vás hned při otevření komiksu praští do očí (a je možné si to prohlédnout i v ukázkách) je netradiční kresba. Kreslíř Petr Kopl se vykašlal na hyperrealistické ztvárnění všemožných detailů a vše podřídil jednoduché „rozčmárané“ stylizaci a pastelovým barvám. I přes zjednodušování dokázal Kopl vykouzlit dech beroucí velkolepé scenérie, jež vypadají poněkud lépe než detailní okénka, kterým někdy nedůraz na detaily docela ubližuje. Vyhraněnost kresby má však nevýhodu v tom (na rozdíl od líbivého realismu), že někomu opravdu nemusí sednout.

Komiks by se dal pomyslně rozdělit na dvě části. První nás seznámí se světem království Éllad a uvede nás zběžně do reálií. Poté už začíná samotný příběh, jenž rozvíjí osudy jedenácti družiníků krále Gudleifera, stejně jako první vydaná kniha knižní série. Ovšem nemáme čas se v prvním díle podívat na všechny. Prostor dostane pouze dvojice Sian Hnědooký a Dangrud Zadumaný. Podíváme se na jejich mládí a jak se vlastně dostali ke králi. Tedy, ne přesně, protože příběh končí v okamžiku, kdy se dostanou do královského města. Zde nastává největší neduh Wetemay. V prvním dílu se vlastně téměř nic nestane, a když se nám začne zábava rozjíždět, je nemilosrdně utnuta. Upřímně se děsím toho, kolik bude vlastně zapotřebí komiksů, aby byl první díl knihy pokryt celý.

Přesto se první komiksová Wetemaa dobře čte. Úvodní část je správně epicky velkolepá a neuvěřitelně rychle ubíhá. Když pak sledujeme mládí hrdinů, tempo se zpomalí a jeden by se začal i nudit, nebýt legendární postavy ukecaného havrana Caradaca, který svými vtipnými až jízlivými poznámkami pozdvihuje kvalitu díla o několik řádů víš.

Když si to shrneme, za slušný peníz dostaneme první díl epické fantasy série, jenž ničím převratným (až na hláškujícího havrana) nenadchne, ale ani neurazí. Avšak je to jistě skvělá investice do budoucna. S dalšími díly kvalita zákonitě musí jen stoupat.

 

Wetemaa I
Andres, Adam - Kopl, Petr
Scénář: Adam Andres (Veronika Válková)
Kresba: Petr Kopl
Nakladatel: Zoner Press
Obálka: Petr Kopl
Redakce: Pavel Kristián
Rok vydání: 2012
Počet stran: 160
Rozměr: 150 x 210
Provedení­: paperback
Cena: 229 kč

Přidat komentář