KOMIKS: Doba ledová - Ledová dobrodružství

Článek od: Petr Simcik - 20.08.2012

Dovolte mi, abych uvedl recenzi na dětskou knihu větou z mého oblíbeného britského sitkomu. Říká ji Dave Listr a zní: Vodu už jsme recyklovali tolikrát, že chutná jako holandský ležák. Přesně takové pocity ve mně vyvstaly při sledování Doby ledové 4 na plátně a bohužel naprosto stejné i při čtení tohoto komiksu.

Komiks obsahuje dva příběhy, a i když je kreslený, nikoli focený, a mohl by tedy jít vlastní cestou, zbytečně sází na jistotu. Příběhy jsou sice nové, ale prakticky všechny vtipné situace jsou vykradené z filmů. Najdeme tam třeba Sida jako pána ohně, Sida stojícího Manymu na chobotu, první letošní fialku a samozřejmě veverku se svou posedlostí oříškem. Abych zase nebyl tak přísný, najde se i několik originálů a světe div se, těch pár nezkopírovaných situací funguje v komiksu líp. Možná právě proto, že nejsou zatíženy předlohou. Škoda že se autoři nenechali unést víc. Věta ze zadní strany: Nenechte si ujít nová dobrodružství vašich přátel z doby ledové, která ve filmu neuvidíte, zní tak poněkud rozpačitě.

Tohle ovšem zajímá nás dospělé a řekněme si to upřímně, ony poslední dva filmy trpí podobnými neduhy a pro děti je to skoro plus. Alespoň to tak vnímal můj pětiletý testovací subjekt,  který byl nadšený. Navíc i když humor je celkem provařený, stále jde o nové příběhy, byť nepříliš originální, což je hlavní plus oproti různým fotoknihám z filmů.

Co se týče kresby, není nijak výjimečná, ale není to ani propadák. V mezích možností se všechny postavy podobají svým animovaným protějškům. Nejvíce ono zkreslení (tohle slovo sem přesně sedí) odnesl chudák Diego. V některých okýnkách vypadá opravdu divně. Jinak ale není moc co vytknout – Sid stále vypadá hloupě a veverka roztomile a to je nejdůležitější.

Pokud bych si měl vybrat mezi Dobou ledovou 4 v knižní podobě a tímto komiksem, rozhodě volím komiks. Nejen proto, že Doba ledová 4 už má opravdu fantasmagorický příběh, ale také jde o knihu s multimediálním DVD a já jako recenzent i rodič zastávám názor, že kniha má děti od počítače odpoutávat, a ne naopak. Jestliže tedy máte doma malého milovníka/milovnici téhle stále se rozrůstající party zvířat, mohu komiks Ledová dobrodružství s klidem doporučit.

Doba ledová: Ledová dobrodružství
Monroe, Caleb - Paroline, Shelli - Lamb, Branden

Nakladatel: Martin Trojan-3-JAN
Překlad: Václav Dort, Martin Trojan
Obálka: Shelli Paroline, Branden Lamb
Redakce: Václav Dort
Rok vydání: 2012
Počet stran: 48
Rozměr: 215 x 215
Provedení­: hardback
Scénář: Caleb Monroe
Kresba: Shelli Paroline, Branden Lamb
Cena: 249 Kč

Přidat komentář