RECENZE: Klára Smolíková a Jan Smolík, Husité

Článek od: Martin Stručovský - 09.11.2012

Jistě mi dáte za pravdu, že učit se dějiny je pěkný opruz a to především pro čtenáře mladšího věku. Samá data, jména, bitvy… no kdy si to má všechno pamatovat? K tomu si připočtěte takové téma, jako jsou husité a všechno kolem nich a je zaděláno na maximální nudu. Student tak má před sebou bezesné noci, hlavu přesycenou k prasknutí Husem, Žižkou…  prostě děs. A teď si představte, že nedávno vyšla nádherně udělaná knížka, která se zabývá právě husity a jmenuje se zcela nepřekvapivě Husité.

Tu stvořila manželská a autorská dvojice Klára a Honza Smolíkovi, kteří se do posledního puntíku řídili heslem Jana A. Komenského – škola hrou.

Kniha vypráví příběh Anežky a Mikuláše, kteří se pomocí magické hole žižkovky přenesou do dob husitů, kterou spolu postupně poznávají. Na svém putování se dva setkávají se spoustou pojmů, jmen a dat. A v tomhle bodě se pravděpodobně každý mladší čtenář zděsí a setře si pot z čela. Klídek, nohy na stůl a vydejchat. Součástí každé kapitoly je totiž jakési shrnutí, respektive vysvětlení všech informací, na něž oba hrdinové v knize narazili. Je to celé podané velice vtipnou a odlehčenou formou, obohacené o skvělé ilustrace Honzy Smolíka, které doprovází i samotné vyprávění. Ještě teď nedokážu určit, jestli jsem se víc nasmál nad ilustracemi nebo nad všemi těmi vtipy, které na mě lítaly ze všech stran. A jestli někde vznikl nový humor, tak je to právě v téhle knize. Prosím jej tedy zanést do slovníku pod písmeno S – smolíkovský humor.

Husité samozřejmě nestojí pouze na skvělém humoru, ale i postavách. Anežka s Mikulášem jsou natolik sympatičtí, že si je oblíbíte během několika stran. Navíc má dílo výhodu v tom, že jsou jeho hrdiny právě oni – je určeno chlapcům a dívkám, kteří tak nemají nejmenší problém se s nimi ztotožnit.

Kromě postav a vtipu pak nabízí i postřehovky „Najdeš v textu“ kdy máte nalézt výřezy v obrázcích. Na to všechno se pak nabalují právě ony historické vědomosti a informace. Nemusíte se bát o žádné kiksy – na knize s tvůrci spolupracovali odborníci na historii z Husitského muzea v Táboře.

Jako celek se Husité zatraceně povedli. Děti se u nich vzdělají zábavnou formou, zažijí spoustu legrace a pěkných chvil. Určitě po ní mohou sáhnout i dospělí, které zcela určitě také pobaví. Jedinou nevýhodu je celková délka padesáti stran – na něco tak úžasného je to prostě málo. Nezbývá než doufat, že se pan a paní Smolíkovi zase stvoří něco podobně perfektního. Co takhle doba Karla IV?

Husité (ukázka zde)
Smolíková, Klára; Smolík, Jan 

Nakladatel: Albatros 
Obálka: Jan Smolík
Rok vydání: 2012
Počet stran: 56
Cena: 199 Kč 

Komentáře

pokud ani tohle nedostane cenu akademie, a zase ji dostane nějaký nekonečný román, tak už nevíme, co originálnějšího by mělo akademiky zaujmout, asi zase nějaký další nekonečný román,

... nechcete naznačit, že by třeba Tanec s draky mohl zabodovat ;-) Moc se mi líbilo, že to není pojaté jenom jako komiks, ale skutečně edukační (či edukativní) kniha.

Přidat komentář