KOMIKS: André Franquin, Gaston 1 - Z packalských archivů

Článek od: frankie - 11.01.2013

Přemýšlíte o tom, že v zaměstnání jste nejlepší, ale kolegové vás pouze prudí a nejsou schopni si vás patřičně vážit? Věřte, může být hůř. Gaston vás o tom přesvědčí. Chvilkami se projevuje jako génius, vymýšlí různé zlepšováky, které však kolegům práci spíše přidělávají. Jindy má období naprosté laxnosti a lenosti.

Gaston nám, českým čtenářům, není postava zcela neznámá. V roce 1992 se objevil v komiksovém albu Nová generace (kromě příhod s ním, jsme se mohli tehdy zasmát i nad historkami prvňáčka Cedrika a bláznivých Sestřiček). Nutno podotknout, že všechny tři komiksy pobavily rovnocenně a Gaston je nijak neválcoval.

Nové komiksové album nás seznamuje s hrdinou Gastonem od jeho úplných nekomiksových prapočátků. Gaston se totiž objevil poprvé již v roce 1957 jako výtvarný žertík v časopise Spirou, kde svými vylomeninami vyplňoval prázdná místa na některých stránkách. Tehdejší čtenáře však zaujal natolik, až si vyžádali jeho samostatné příběhy. Jeho stvořitelem byl jeden z nejvýraznějších belgických komiksových tvůrců – André Franquin (1924-1997). Vedle Leonarda nás tak Nakladatelství COOBOO seznamuje s dalším frankofonním komiksem.

A to pěkně z gruntu. Celá první polovina alba představuje hlavního hrdinu – redaktora novin - v podobě, kdy ani jeho autor ještě nevěděl, kam bude postava Gastona směřovat. Bezpochyby zaujme odborný text překrytý Gastonovou hlavou s vysvětlením na další stránce, že jeden ze zaměstnanců (rozumějme Gaston) těsně před uzávěrkou strčil hlavu do kopírky. Aktér samotný je svobodomyslný týpek, vyobrazován v teniskách, s černými kalhotami, zeleným svetrem a velice často s cigárem v puse s absurdními nápady, např. táboření v redakci, potápění se v kanceláři atp. Komiks se musí číst pozorně, vtipy překračují stripy. Mě nejvíce pobavil vtip, kdy celá stránka zobrazovala Gastona leštícího bruselské Atomium s patřičně vtipnou hláškou. A to není jediný případ, kdy se ke slovu (lépe obrazu) dostává slavné Atomium.

Gaston je zajímavá alternativa na komiksovém trhu. Jedná se totiž o vícegenerační komiks.  Dospělým nabídne chvilku oddechu svým zasazením do pracovního prostředí. Děti pobaví rovněž, ale první polovina komiksu, která nepředstavuje klasické stripy, pro ně bude obtížněji stravitelná.

Gaston 1 Z packalských archivů
André Franquin

Nakladatelství: COOBOO
Překlad: Richard Podaný
Rok vydání: 2012
Počet stran: 48
Rozměr: 210 x 295 mm
Provedení: Paperback
Cena: 149 Kč

Přidat komentář