FILM: Romantický Tim Burton

Článek od: Monika Slíva - 13.02.2013

Při rozjímání nad domácím úkolem od našeho filmového redakčního experta Maťa jsem přišla na jednu věc, která mě naprosto šokovala a vy budete po přečtení tohoto článečku možná šokováni též. Které že filmy bych doporučila ke sledování na Svatého Valentýna? To se dočtete na jiném místě, ale právě tohle zpytování mojí filmové paměti mě nakonec přivedlo k jednomu z mých nejoblíbenějších režisérů vůbec. Jsou filmy, na které se můžu dívat pořád dokola, a pak jsou takové, které už znova nikdy vidět nemusím (některé ani nedokoukám do konce), a většinou to není závislé na režisérovi. To, že někdo natočil film, kterým mě uchvátil, ještě neznamená, že příště si budeme zase rozumět. Tim Burton je ovšem výjimka, protože ještě nenatočil film, který bych zavrhla se slovy: "Jéžiš to je kravina (jemné povahy prominou), to už v životě nechci vidět." Pravděpodobně i kdyby se rozhodl zfilmovat nákup v supermarketu na pokračování, Slívě by se to líbilo:-) Jeho tvorba (i on sám) má různá přízviska, mezi něž patří šílená, bizarní, zvláštní, úchylná a bůhvíjaká ještě. Málokoho by ovšem napadlo přidat romantická nebo o lásce. Po pravdě je to úplně obráceně a někdo už by to měl konečně říct nahlas! No ano, uznávám, že i ta romantika je místy šílená, bizarní a tak dále, ale nic to nemění na faktu, že JE!

Jste-li ovšem duše veskrze adamsovské a po zhlédnutí dvou za sebou jdoucích (libovolných) Disney pohádek se vám dělá sladko v puse a špatně od žaludku, je Tim Burton volba přesně pro vás. Abych jen nemluvila do větru, předvedu několik příkladů. Můžete je posoudit sami a přijít i na další.

Beetlejuice (1988), Střihoruký Edward (1990) a Mrtvá nevěsta Tima Burtona (2005) jsou romantické skrz nazkrz. Jsou to příběhy o lásce v té nejčistší podobě. No já už to slyším... duchové, pololidské monstrum s nůžkama a mrtvoly! To je romantika! A proč ne? Láska má přece mnoho podob a to, že jste mrtví, ještě nutně nemusí znamenat, že nemáte někoho rádi, či ho dokonce nemilujete a neuděláte pro něj cokoli na tomto i onom světě.

 

A co Ospalá díra (1999)? Tam byste romantickou linku nenašli? Já tedy rozhodně ano! A ještě se nádavkem k tomu můžete krásně bát:-)

Velká ryba (2003) samozřejmě není romantický film v pravém slova smyslu (to vlastně žádný z výše zmiňovaných), ale má pro mě stejnou poetiku jako Benjamin Button a nakonec je také o lásce - jen o té synovské a o trnité cestě k jejímu objevení.

No a co třeba... ale víte co? Přijďte si na ty další romantické chvilky v Burtonově bizarním biografu už sami:-)

Teď už to totiž víte taky: Tim Burton není jen šílený, bizarní, zvláštní, úchylný a bůhvíjaký ještě. Je také romantický a jeho filmy jsou mnohdy o lásce. Což je možná jeden z důvodů, pro které mám jeho filmy tak ráda. Jsem cynik a černohumorista, ale jako nefalšovaná ženština nepohrdnu trochou romantiky, a když mi ji navíc zabalí do podivného hávu, je to jako čokoládový bonbon s náplní. Time, ode dneška tě miluji (po tomto odhalení) zase o kousek víc!

Přeju krásného filimového Valentýna.

Komentáře

Asi jediný film od Burtona, který jsem dokázala vidět až do konce, je Deppův Edward. A právě u Beetlejuice bych klidně pronesla větu: "Jéžiš to je kravina (jemné povahy prominou), to už v životě nechci vidět." Burtonovy filmy jsou na mne moc trhlé, takže většinou mě jeho jméno pod filmem spíš odrazuje než naopak. Už ty trailery na mě většinou působí tak, že vím, že to není můj šálek kafe. Typicky Alenka, Karlík, Temné stíny ad.

A zde je vidět jak jsou lidé různé:-)

Právě Beetlejuice jsem viděla už tolikrát, že se to nedá ani spočítat a patří mezi moje nejoblíbenější burtonovky. A třeba takovou Alenku jsem jako knížku neměla ráda, protože mi vždycky připadala zlá a ani žádná filmová, nebo televizní adaptace na tom nic nezměnila - do té doby, než to natočil Burton:-)))) Ještě než jsem to viděla, věděla jsem že od něj se mi to prostě bude líbit a taky že jo!

No a o Karlíkovi ani nemluvím, evidentně to moje děti po mně zdědili (tu divnost), protože film patří mezi jejich nejoblíbenější...

Jsem holt taky divná a ujetá, ale co už s tím nadělám, že? :-D

Ostrou mysl i tužku všem, přeje M

... já se tedy přiznám, že Burtona mám spojeného s Mrtvou nevěstou a Karlíkem a teď jsem u vytržení, že má na svědomí i Batmana (1989), Ospalou díru a Planetu opic (2001) a to jsou filmy, které mám rád a zvládl je nadčasově. Nadprůměrně jsem si užil i Frankenwieniho. Uznávám, že je pro něj osobitá určitá obludnost ;-)

Na Frankenwienieho se těším a ještě mám rest v podobě Temných stínů, které nebyly hodnocené obecně nic moc  (ale mě se stejně určitě budou líbit:-)) a takhle jako ty jsem kdysi byla u vytržení, když jsem objevila, že ten starej film, co se mi tak líbí, TEN Beetlejuice má také na svědomí Burton a pak mi bylo zpětně jasné, proč se mi tak líbí - vždyť je přece od Burtona, na kterém jsem už dávno ujížděla:-DD. On má to výtvarno tak osobité, že jakmile si to člověk uvědomí, dokáže už ho pak poznat kdykoli...

Když jsem připravovala tenhle článek, narazila jsem ještě na jeden film, který jsem neviděla a hodlám si ho sehnat. Je to jeden z jeho prvních filmů (ne-li úplně první celovečerák): Pee-Weeho velké dobrodružství (1985) a vlastně je taky o lásce:-)) Trochu to připomíná Mr. Beana šmrcnutýho ujetým Forestem Gumpem: Pee Wee, přerostlý chlapec se sportovním sestřihem, rtěnkou a scvrklým flanelovým oblekem, žije ve svém bizarním domově vcelku idylickým životem. Tedy až do chvíle, než mu někdo odcizí jeho nejcennější majetek: vzácné požární kolo. Okamžitě se vydává na zběsilou pouť ve snaze najít svou ztracenou lásku. Po cestě se spřátelí s nejrůznějšími podivíny, navštíví Alamo, ustojí děsivé halucinace a mnohem víc!

Podle všeho je Pee-Wee Herman v Americe známá komická postavička, protože filmů existuje víc a od různých režisérů a na youtube se dají najít i různé scénky a jeho účast v různých show.

http://www.youtube.com/watch?v=ZrzqBwuxHV8

 

 

Ostrou mysl i tužku všem, přeje M

No a tady je důkaz odlišnost. Mr. Beana nemůžu sledovat, neboť se za něj stydím a jak jsem četla v jedné debatě, nejsem sama. Stejně tak Forest Gump není mým oblíbeným filmem :-)) To je ale dobré vědět, že se tak krásně lišíme, co se ti nebude líbit, po tom skočím :-))

Jj, vzalas mi to z úst:-D Už si taky říkám (zvlášť po přečtení tvého komentáře ohledně filmu Zakletý v čase pod Renčiným článkem), že my dvě se tak výrazně lišíme ve filmovém vkusu, že to obráceně prostě musí fungovat:-)))

Ostrou mysl i tužku všem, přeje M

Přidat komentář