HRA: Mafie

Článek od: frankie - 11.04.2013

 

Jste společenští? Máte v oblibě 20. léta minulého století a obdivujete Al Caponeho? Pak je tu pro vás párty hra Mafie!

Na krabičce hry Mafie lze spatřit gangstera v klobouku, v rukou svírajícího samopal, nezbytnou atmosféru 20. let dále navozuje za ním jedoucí veterán a nádech města ze stejné doby. Nelze opomenout ani to, že hlavní nadpis je vyveden v červené barvě krve a náležitě rozstřílen. Obal působí sympaticky a slibuje patřičnou zábavu, dočkají se jí i hráči nebo lze pouze pochválit obalového grafika?

Po otevření příjemně překvapí, co vše krabička malých rozměrů může obsahovat. Nalezneme v ní totiž solidní balíček karet zahrnující karty postav, akcí, hlasovací karty i karty rozšíření a přehledové. Dále dvacet jedna žetonů a herní miniplán.

Mafie je karetní hra, určená pro párty s nezbytností sehnat patřičný počet hráčů (alespoň pět), což může někdy být na zahrání i značně limitující. Pokud se ale sejde hráčské nadšení a dobrá skupinka přátel, má Mafie velice slušný potenciál se stát po celý večer hlavní programovou náplní.

Cílem hry je, buď jako tajný policista s kolegy v utajení nebo jako mafián se svými kumpány, ovládnout město. Mafie zvítězí, pokud se jí podaří úspěšně provést tři akce (kola), policisté naopak zvítězí, pokud se jim podaří tři akce překazit. Hráči si vyberou karty, zjistí, za koho hrají, a může se začít. Hráč, který v daném kole zastává funkci kmotra, určí složení týmu pro akci, s tím mohou ostatní souhlasit nebo nesouhlasit, podle toho, pokud si myslí, že v týmu je nějaký policista. Jakmile je složení týmu schváleno, každý ze zúčastněných vybere tajně kartu, kterou buď akci schválí, nebo akci překazí. Hráči v roli mafiánů mají v tomto okamžiku pouze jedinou možnost, akci vždy schválit, policista, ten se snaží, aby tým neuspěl, přesto může blafovat a akci schválí též, minimálně tím odvrátí podezření, že by oním kazisvětem mohl být právě on. Jelikož se hra odehrává v maximálně pěti kolech, velice rychle ubíhá, a i avizovaných 30 minut délky trvání lze chápat jako nejzazší mez. Partičku lze v pěti, šesti lidech odehrát v pohodě během deseti minut.

Pokud hráče omrzí základní verze, nabízí se ještě rozšíření o karty, jež umožňují odhalení či skrytí identit jednotlivých hráčů.

Provedení karet je na slušné úrovni, bohužel obrázky karet nejdůležitějších, tj. s postavami gangsterů a detektivů za nejvydařenější rozhodně nepovažuji. Těžko se hráči s nimi nějak blíže ztotožní. Naopak velký klad hry spatřuji v její skladnosti, propojení karet a žetonů. Jelikož je to párty hra, nepřekvapí, že vyžaduje i dostatek komunikace mezi zúčastněnými. Ve větších počtech hráčů mají více navrch detektivové, ale skvěle se pobaví všichni. Kdo umí nebo ho aspoň baví přesvědčovat o své pravdě ostatní, musí se cítit při této hře jako ryba ve vodě.

Děti hra určitě pohltí, dospělí mohou být velmi překvapeni, jak ty nevinné duše umí perfektně blafovat. Sice se uvádí doporučený věk až od dvanácti let, ale hru zvládnou i mladší, pokud jim odpustíme nižší schopnost dedukce, kdo je kdo. Nevýhodou je jen nutný vyšší počet hráčů, chce to aspoň armádu dětí a hravou manželku k tomu.

Mafie
Autor: Don Eskridge
Rok vydání: 2010
Vydavatel: MINDOK
Počet hráčů: 5-10
Herní doba: 30 minut
Doporučený věk: 12+
Cena: 275,- Kč

 

Přidat komentář