KOMIKS: Juan Díaz Canales a Juanjo Guardino, Blacksad

Článek od: Marta Novotná - 17.04.2013

První epizoda Kdesi uprostřed stínů vypráví o vraždě Blacksadovy někdejší milenky. Epizoda o tom, že bohatí a mocní si mohou dovolit v podstatě cokoliv, jenom jim to ne vždy projde, je velice jednoduchá a nenastane v ní vlastně žádný překvapivý zvrat. Co chybí příběhu, dohání autoři kresbou. Juanjo Guardino je vynikající kreslíř, díky tomu má celý komiks má silnou atmosféru a dokáže ji předat. Depresivní temné obrázky se střídají s jásavě barevnými kresbami plnými štěstí. Z některých na vás dýchne chlad mlhavého podvečera, z jiných teplo prosluněného dne. Zvířecí podoba je postavám přidělena podle charakteru, což je trochu škoda, protože už od začátku víte, že od krysy či plaza nemůžete čekat nic moc dobrého, na druhou starnu to odpovídá jednoduchosti příběhu. 

Po prvním příběhu si zvyknete na styl vyprávění scénáristy Díaze Canalese a zjistíte, že je to vlastně fajn oddechové čtení. V Národu ledu řeší John Blacksad zmizení holčičky na pozadí bojů z rasové nenávisti. Děj je opět jednoduchý, a tak zbude čtenáři více času na kochání se propracovanou kresbou. V obchodech jsou vyplněné všechny police, ve městě vykreslená každá střecha. Přesto si Guardino zachovává soudnost, a ostré a opravdu pečlivě propracované jsou jen důležité věci. Pozadí je prostě jenom pozadí, i když se na pozadí třeba nějací dva muži perou přes tři čtyři okénka.

S lety se zlepšil ve svém umění i Canales, a tak je třetí epizoda Rudá duše řádně zamotaná, plná politiky a strachu z jaderné války. Kromě vlivných politiků se zde objevují i všudypřítomní demonstranti, přemýšlení o životních rozhodnutích, úkladné vraždy a láska. Vše je skvěle propojeno a příběh šlape jako hodinky a konečně si musíte na vyřešení zápletky počkat. Stejně jako ostatní epizody ani tato nekončí vyloženě happy endem, přesto je to nejlepší hrdinova eskapáda z knihy.

Poslední dlouhá Blacksadova příhoda Peklo, mlčení je plná hudby a mystična. Autoři poprvé mění styl klasických okének a setkáte se i s několika celostránkovými výjevy. Například úchvatně vyvedená ulice plná postav v karnevalových kostýmech. Hledat zde Blacksada je jako hledat jehlu v kupce sena.

Na konec tu máte dva kratičké bonusy. Plivnout do nebe ukazuje, že někdy jsou i detektivové bezmocní, přestože znají pachatele. Jako pes a kočka je naopak takový podzimně laděný výjev o monotónnosti života a potřeby mít přátele. V této závěrečné kapitolce také krásně uvidíte, na co jsem poukazovala na začátku, že postavy jsou zvířaty dle charakterů.

A celkový verdikt? První pocit může být zklamání z jednoduchosti příběhů, ale nenechte se tím odradit. Blacksad rozhodně stojí za přečtení i za koupení. I kdybyste zůstali jen u prohlížení kreseb a nasávání jejich atmosféry.

Blacksad
Canales, Díaz, Juan - Guardino, Juanjo

Nakladatel: Crew
Překlad: Richard Podaný
Redakce: Jiří Pavlovský, Filip Gotfrid
Rok vydání: 2012
Počet stran: 224
Provedení: Paperback
Cena: 549 Kč

Přidat komentář