REPORTÁŽ: Křest Tance s carevnou

Článek od: Marta Novotná - 26.04.2013

Každá moje účast na křtu knihy musí být nejspíš spojená s blouděním. Samozřejmě vím, kde je Krakatit. Když jsem začala s fantasy, chodila jsem tam poměrně často a ráda. Projít dveřmi bylo vždy, jako projít do jiného světa, ale teď už jsem tam pár let nebyla. Když jsem se dostavila na místo, byla spodní část úplně prázdná. To mě vyděsilo, myslela jsem, že jsem popletla místo. Slečna za pultíkem mne ale poslala o patro výš. Tam už pár lidí bylo, ale vypadalo to na obyčejné zákazníky. Naštěstí tam stál další pultík a za ním další slečna, která mě poslala do vedlejší místnosti. Konečně správné místo! Dokonce tu sedělo i pár fanoušků s různými díly Loty, Tiny a dalších. 

Kolem páté opravdu vešla Petra Neomillnerová i s nakladatelem Robertem Pilchem, malou Niki a především kmotrem knihy DJ Lucassem. Trochu bezradně se rozhlédla po místnůstce, ve které nás čekalo jenom asi pět, a rozhodla se, že začne autogramiádou, aby dala čas opozdilcům. Při podepisování sondovala, kdo už četl Tanec s carevnou, a jestli se nám zdály pasáže ze Sibiře smutné. Skoro nikdo jí však zatím nemohl dát odpověď. Zdálo se, že její taktika zabrala, chvíli po páté se přihrnula další menší skupinka. Jakmile se jim však autorka podepsala a vydala se hledat kmotra, který jí mezitím utekl ven, ztratili se.

 Kmotr se šťastně našel, ve skladu se našli i nějaké bublinky, a tak se mohlo začít křtít. DJ Lucass nám vysvětlil, že vlastně nečte, ale že tuhle knihu si určitě přečte. Ovšem upozornění, že už jde o šestý díl, ho trochu vyděsilo.  Petra nám zase osvětlila, že si ho zvolila za kmotra, protože v jeho baru tu a tam čerpá inspiraci pro své postavy (jeho zájem o přečtení knihy zase stoupl). Během vyprávění se dostavila i pravá Tina. Kmotr měl zkušenosti s křtěním CDček, a tak mu bylo líto polít knihu, která se přeci jen hůře otírá než disky. Petra s Robertem ho přesvědčili, že se s tím počítá, a tak s přáním všeho dobrého, hlavně dobrých prodejů, byla kniha řádně zlita. Díky tomu, že se nás sešlo jen pár, dostalo se trošku šampaňského na všechny.

Na Petru čekal ještě jeden úkol. Jako všichni, co zde křtí, se musela podepsat na strop. Darion úslužně přinesl štafličky a společně s kmotrem knihy je ochotně přidrželi - Petra měla šaty těsně ke kolenům. A také boty na podpatku, takže lezení úplně na nejvyšší příčku muselo být skvělý zážitek. Nicméně zvládla to s grácií a strop tedy zdobí vedle Lucie Lukačovičové, Jiřího Kulhánka a pár dalších i její podpis. 

Poté skončil organizovaný program a zábava se rozpadla do menších skupinek. Opozdilci si ještě nechávali podepisovat knížky. Vedle již zmíněné upírky Tiny a zaklínačky Loty se objevila i čarodějka Moire, malá Amelie a Magické kameny. A ač lidí dorazilo opravdu maličko (nebo možná právě proto), bylo to velice příjemné setkání.

Komentáře

Jé, nemohla jsem paní Neomillnerovou poznat, všude jsem ji viděla jen se šátkem, tady jak podepisuje vypadá jako mladá holka. No jo, když jsem stála frontu na Kulhánka bylo tam poněkud hustěji :-))

Přidat komentář