KOMIKS: Alan Moore, Rick Veitch, Alfredo Alcala – Bažináč: V prach se obrátíš

Článek od: David P. Stefanovič - 29.04.2013

Nebudu vám lhát, když jsem se dozvěděl, že se Bažináč v pátém svazku vydá do Gothamu, zmocnily se mě pochybnosti. Už čtvrtý díl přinesl odklon od geniálního psychologického hororu a další prohlubování spojení se superhrdinským univerzem nemohlo sérii rozhodně pomoct. Jak naivní byla má malověrnost!

Předchozí kniha uzavřela Bažináčovu cestu za sebepoznáním. Dá se říct, že pro něj značně uspokojivě. Úspěšně vybojoval bitvu o osud světa, zjistil, že je v podstatě nepřemožitelný bůh a pro nedostatek dalších výzev se mohl spokojeně odebrat na odpočinek. Jednu velmi důležitou postavu ale série tímto bahno-centrickým zaměřením zanedbala. Ženu, která Bažináče k celé té cestě přiměla, a která na něj věrně čekala doma v bažině. Mysleli jste si, že to tak Alan Moore nechá? A že dovolí, aby mu utekla možnost prozkoumat, co s psychikou rašelinové bytosti udělá její nově nabytý božský status? Rozhodně ne… a odpovědi na otázky, které si položil, leží v nejzákeřnějším městě světa. Tedy na Gotham, přátelé! 

To je toho, tak se člověk rád občas vyspí s kytkou, no. Jenže když se toho chytnou bulvární média, problém je na světě. Amerika je totiž země omezených možností, a sice některé privilegované jedince nechá nosit spodní prádlo přes oblečení, ale že by jiným dovolila lehčí sexuální úchylku, to ne. Navíc jsou louisianští právníci tak zabednění, že nevinnou florofilii klasifikují jako zoofilii, kterou mají v zákoně vyhrazenou pro obcování s hospodářskými zvířaty. Tak prosím, on je Bažináč asi nakonec vůl.

Nebohá Abby si každopádně s médii, soudy i nenávistnými sousedy užije svoje a radši z maloměsta prchá vstříc anonymitě metropole. Jenže i tak zvrácené město jako Gotham se k ní obrátí zády. A když se Bažináč vrátí do opuštěného bytu, nezbývá mu, než si pro svou milovanou dojít. I kdyby tomu bránila veškerá americká justice.

Jak se ukázalo, Gotham byl po všech směrech tou nejlepší scénáristickou volbou. Je to město, které neustále balancuje na hraně propasti, město, o němž mnohé vypovídá to, že jeho nejskvělejší ochránce zákona je temný rytíř, ukrývající se ve stínech. Město, pod jehož povrchem to vře, a jehož obyvatelé čekají na sebemenší příležitost vrátit se ke svým primárním instinktům. Vpád džungle do betonových ulic, rajská zahrada znovu nalezená – vykvetlá z kanálů a parků, dřevěných cedulí a rámů oken – je tou správnou příležitostí. Gotham se s příchodem rozzlobeného Bažináče dostává do problémů, na něž je i Batman krátký: jeho obyvatelé nachází sami sebe a jsou šťastní. A zemský elementál nakonec nechce nic, než sevřít svou lásku v náručí. Je to tak strašné? Opravdu musíme lpět na zrezavělých, nefunkčních zákonech tváří v tvář realitě? A co k tomu řeknou zákulisní skupinky padouchů, kterým jsou veškerá morální dilemata ukradená?

První polovina pátého svazku je tím nejlepším finále, jaké mohl Moore své sérii dát. Najdete v ní jasně planoucí vášeň, pochybující a chybující hrdiny, složitě činěná správná rozhodnutí, epiku až na půdu a neskutečný náboj.

V druhé pak přichází hluboký výdech, zklidnění, povídkové dovětky jednoho z nejkrásnějších a nejdojemnějších příběhů, co jich jen mysli komiksových scénáristů plodí. Otřesená, opatrná vzhlédnutí ke hvězdám, k budoucnosti, ke smíření.

V prach se obrátíš končí padesátým šestým číslem Ságy o Bažináčovi. Zbývá tedy osm dílů, které ještě napsal Alan Moore – od pětašedesátého čísla převzal otěže Rick Veitch. Ten již ve většině čísel tohoto svazku společně s Alfredem Alcalou nahradil Johna Totlebena na pozici kreslíře (na vizuálním stylu série to ale není znát). Jako scénárista poté postupně nastavil Bažináčovi nový kurz, vedoucí až například ke kontroverznímu číslu o jeho setkání s Ježíšem. To už je ale jiná pohádka.

A jakkoli se české nakladatelství hodlá či nehodlá této postavě dále věnovat (více snad brzy prozradí ediční plán na druhou polovinu roku), jedno je jisté: posud to byla doslova životní jízda.

Swamp Thing - Bažináč 5: V prach se obrátíš /Swamp Thing 5: Earth to Earth/
Moore, Alan - Veitch, Rick - Alcala, Alfredo - ...

Nakladatel: BB art
Překlad: Viktor Janiš
Obálka: -
Redakce: Richard Podaný, Hana Musilová
Rok vydání: 2013
Počet stran: 160Rozměr: 175 x 265
Provedení­: hardback
Cena: 499 Kč

Je dobojováno. Bažináč se vrací z Pekla a chce jen spočinout v Abbyině náruči. Právě to mu je ale odepřeno - v jeho nepřítomnosti fotograf Howard Fleck zveřejnil fotografie Bažináče s Abby a vyvolal tím skandál. Abby byla obviněna ze zoofilie a nakonec utekla do Gothamu. A právě tam se za ní Bažináč vydá, vstříc konfliktu s Batmanem, Lexem Luthoren i gothamskou policií...

Příběhy:
Doma, v suchu
(Home Free)
Scénář: Alan Moore
Kresba: Rick Veitch, Alfredo Alcala

Přirozené důsledky
(Natural Consequences)
Scénář: Alan Moore
Kresba: Rick Veitch, Alfredo Alcala

Zahrada pozemských slastí
(The Garden of Earthly Delights)
Scénář: Alan Moore
Kresba: John Totleben

Květiny z lásky
(The Flowers of Romance)
Scénář: Alan Moore
Kresba: Rick Veitch, Alfredo Alcala

V prach se obrátíš
(Earth to Earth)
Scénář: Alan Moore
Kresba: Rick Veitch, Alfredo Alcala, John Totleben

Moje modré nebe
(My Blue Heaven)
Scénář: Alan Moore
Kresba: Rick Veitch, Alfredo Alcala

Přidat komentář