FILM: Iron Man 3

Článek od: Marta Novotná - 01.05.2013

Třetí Iron Man začíná za doprovodu písně Blue od Eiffel 65. Jak možná víte, modrá symbolizuje pro anglicky mluvící země totéž, co pro nás černá. Tedy smutek a sklíčenost. Píseň tak přesně vystihuje náladu první třetiny filmu, ve které se Tony Stark (Robert Downey Jr.) snaží vypořádat s událostmi, k nimž došlo v New Yorku (viz Avengers).  Jenže se mu to moc nedaří. Jeho rozpoložení pak trefně vystihují jeho vlastní slova: „Bohové, emzáci, jiné světy. A já jsem jenom člověk v brnění.“

 Ale nemusíte se bát příliš velké vážnosti. Film se neodklání od toho, na co jsme byli zvyklí už u předešlých dílů, tedy od vtípků a komických situací. Jednak hláškuje sám Tony, bez toho by to ani nešlo, ale scény s Harleym (Ty Simpkins) také stojí za to.

Příběh působí trochu zmateně, protože kvůli stále přibývajícím oblekům Iron Man, občas nevíte, jestli koukáte na Tonyho, Jamese Rhodse (Don Cheadle) nebo na někoho úplně jiného. Vzniklý zmatek ovšem ladí se záporákem a teroristou Mandarínem, který přináší chaos do celé Ameriky. Také dlouho nevíte, kdo je vlastně hlavní padouch, a tím pádem se nejedná o klasický příběh typu: jeden hrdina proti jednomu zlosynovi. Kdepak. Postavy odkrývají své pravé úmysly postupem času, čímž si film lehce s divákem hraje.

Právě zloduch Mandarín je jednou z nejvýraznějších postav filmu. Ben Kingsley ho hraje výborně, jeho výstupy vás vyděsí i pobaví, podle toho, jak to režisér a scénárista Shane Black zrovna zamýšlel. Kingsleymu obě polohy bez problémů věříte. Další z postav, která stojí za zmínku je chlapec Harley, který Tonymu část příběhu pomáhá.  Jeho dětská upřímnost film příjemně oživuje. Na druhé straně mi trochu vadilo, že Pepper Potts (Gwyneth Paltrow) je tentokrát spíše v pozadí, i když v příběhu má stále důležitou roli. Ovšem i v Avengers působila výrazněji než tady.

Iron Man 3 určitě nedělá starším bráškům ostudu. První díl zůstává z trojice nejpovedenějším, ale oproti dílu druhému má třetí rozhodně propracovanější příběh. Ovšem neuškodilo by mu vyškrtnutí několika přebytečných postav. Třeba viceprezidenta, který pro snímek není důležitý.

Z kina budete určitě odcházet spokojeni a s úsměvem na tváři. A rozhodně doporučuji si počkat na scénu po titulcích, která je u filmů Marvelu tradicí už od prvního Iron Mana.  Tentokrát je vážně povedená.

Pokud váháte mezi 2D a 3D verzí, určitě doporučuji první možnost. Scén, kdy by se tvůrcům podařilo využít plně možnosti 3D, je ve filmu málo a budou stejně dobře vypadat i v klasickém 2D. Navíc vás nebudou při sledování filmu rušit brýle. A jestli budete mít na výběr, zvolte promítání s titulky. I s minimální znalostí angličtiny si film užijete více v originále než s dabingem.

Iron Man 3
USA/ Čína, 2013, 129 min. 
Režie: Shane Black
Hrají: Robert Downey Jr., Gwyneth Paltrow, Don Cheadle, Ben Kingsley, Paul Bettany, Rebecca Hall, Guy Pearce

Premiéra v ČR a SR: 2.5.2013

Komentáře

Přidat komentář