LITRATURA: Čtení na víkend 9

Článek od: Monika Slíva - 10.05.2013

Růže pro Algernon - Daniel KeyesRůže pro Algernon

Někteří tvrdí, že původní povídka, kterou autor napsal, je lepší než natažená verze v románu. Můžete to zkusit posoudit sami. Ať tak, či onak, zůstává mi příběh o odvážném experimentu s lidskou inteligencí stále v paměti. Charlie Gordon a jeho Algernon jsou hrdinové, které rozhodně stojí zato poznat. Je to určitě jeden z nejoriginál­nějších a zároveň nejcitlivějších románů naší doby.

HistoričkaHistorička - Elisabeth Kostova

Stačí jen pár slov - Drákula, upíři, dlouhá cesta, mnohá tajemství a nástrahy a šestnáctiletá dívka, pátrající po svých předcích. Máte-li rádi upířiny a všechny zmíněné ingredience dohromady, je rozsáhlý román americké autorky přesně pro vás. Ponořte se při pátrání v současnosti až do hluboké minulosti a uvidíte sami, co příběh přinese.

Ztracena v dobré knize -  Jasper FfordeZtracena v dobré knize

A na odlehčení dnes nabízím bláznivý svět, kde je absurdita na denním pořádku. Nelítostný svět, kde zločinci unášejí z knih vaše oblíbené hrdiny a skutečné lidi naopak ukrývají do stránek knih – a ještě za to požadují výkupné. Poťouchlý svět, kterému co chvíli hrozí neodvratná zkáza, jíž můžete zabránit jen a jen vy. Středa Další, jedinečná detektivní agentka bez bázně a hany je skutečně velmi neotřelou hrdinkou. Sice už je to její druhý příběh boje se zlem, ale knihy na sebe navazují tak volně, že to není na překážku.
V druhém příběhu agentky SpecOpu Středy Další popustil Jasper Fforde své erudované invenci a fantazii uzdu snad ještě víc než v první knize. Středa se sotva stačila vzpamatovat z následků takzvané „aféry Eyrová" a ocitá se znovu na divoce roztočeném kolotoči událostí. Nečekaně objevuje rukopis dávno ztracené Shakespearovy hry, společnost Goliáš se ji snaží diskreditovat a připravit o místo a kdosi jiný a zcela neznámý se ji několikrát pokusí zabít. V zoufalé snaze zachránit sebe a manžela zjišťuje, že existují ještě horší protivníci, než byl mistr zločinu Acheron Hádes. A do toho všeho musí ve spolupráci s otcem zachránit svět a celé lidstvo před bezprostředně hrozícím zničením.
Jen pro zajímavost, v originále se hlavní hrdinka jmenuje Thursday (což je čtvrtek - pro neanglofily) a to by v češtině znělo fakt divně, takže uzdu fantazii (a zřejmě nejen v tomto ohledu) musel popustit i překladatel:-)

Přidat komentář