ČASOPIS: Pevnost 09/2013

Článek od: Marta Novotná - 02.09.2013

Stěžejní jsou samozřejmě stránky pod hlavičkou Historie a Mytologie. Z článku Leoše Kyši se dozvíte vše o andělských bytostech v křesťanství a to jak o dobrých, tak i o zlých. Ovšem těžko říct, kterých byste se měli bát víc. Jak vám autor článku barvitě vylíčí, zatímco padlí andělé jsou spíš pokušitelé, ale sami vlastně nic nedělají, andělé naslouchající Bohu klidně vyvraždí tisíce lidí v jeho jménu. Další článek Kyša věnuje islámu, v němž byste se, podle jeho popisu, nechtěli setkat s žádným z andělů. Oba články pak doprovází obrázky zmiňovaných bytostí, abyste si mohli udělat kompletní přehled.

Pokud vás tyto texty neodradí, můžete využít návodů Petry Neomillnerové a některého z andělů si přivolat na pomoc či radu. Návody jsou opravdu jednoduché a pěkně popsané, až to jednoho láká, opravdu si kouzlo zkusit. Jenom pozor na démony.

Andělé i démoni sídlí v každém z nás a plně vyplavou na povrch ve výjimečných situacích. Třeba když vaše město někdo uzavře pod neproniknutelnou kupoli. Touto situací se zabývá Stephen King ve svém románu Pod Kupolí. A Daniel Storch vás ve své recenzi seznamuje s tím, jak se povedla seriálová adaptace. Nezapomíná ani na krátké uvedení do reálií a souhrn toho, co dalšího nás čeká od mistra hororu na plátnech a v televizních obrazovkách.  Pokud jste román nečetli a bude vás mást popisek u fotografie čtyř seriálových postav, vězte, že Dale „Barbie“ Barbara se jmenuje mladší z obou mužů na obrázku.

Povídky se tentokrát povedly obě. V Mary & Al se budete s detektivem Sidem Zacharym proplétat případem, který je od začátku tak trochu podivný a má překvapivé rozuzlení. Martin Koutný svůj originální nápad rozpracoval opravdu perfektně, takže povídku přečtete jedním dechem, i když je trošku delší. Zato Lucie Lukačovičová přispěla krátkou povídkou Slavík a Alabastr, která má silnou atmosféru a je krásně poetická. V podstatě taková báseň v próze.

V sekci Literatura ještě chvíli zůstaneme. Článek Dvojí tvář urban fantasy sice slibuje porovnání ženského a mužského přístupu k tomuto žánru, ale článek je jaksi bez pointy a ke srovnání vlastně nedochází. Jde pouze o představení dvou autorů, kteří píší z prostředí, které velice dobře znají a náhodou jsou to zaměstnání, kde se více uplatňují muži - armáda nebo ženy - sestřičky.

Veronika Krištofová pod hlavičkou Případ Tiny Salo představuje známou upírku Petry Neomillnerové. První půlka článku se opravdu zabývá fakty a historií vzniku této knižní série. Druhá část je jeden velký spoiler, pokud jste Tinu ještě nečetli, doporučuji tuto část přeskočit. Místo toho si přečtěte rozhovor s Petrou o jejích hrdinkách a rozhovor s Vratislavem Šlajerem o chystaném filmu podle ságy o Tině. Jako bonus je článek doplněn úchvatnými kresbami Lubomíra Kupčíka.

V oficiálním tématu čísla vám Bedřiška Tichá a Daniel Storch představí Nástroje smrti a Riddicka ze všech stran. Dozvíte se o historii, předlohách, starších filmech i novinkách jdoucích do kin. Oba tituly jsou zpracované poutavě. Jen by mě zajímalo, jestli si někdy budu moci přečíst článek o upírech, aniž by tam byly tisíckrát ohrané narážky na Stmívání.

Závěrem zbývá říct, že přes drobné nedostatky si v tomto čísle najde jistě každý něco, co ho zaujme a to i třeba pod tématy, kde by to ani nečekal. Zkuste si přečíst článek z kategorie, kterou normálně přeskakujete (a nevěřím, že taková není), je dost možné, že budete mile překvapeni.

Pevnost 9/2013
Nakladatel: Ing. Kristina Nowakovska 
Rok vydání: 2013
Počet stran: 84
Rozměr: 210x295
Provedení: paperback
Cena: 59 Kč (klasická Pevnost) / 135 Kč (Pevnost s knižní přílohou)

Přidat komentář