UKÁZKA: Orson Scott Card: Říše

Článek od: Anonym - 14.09.2013

Luštíte rádi křížovky? Pak jisté vítě, že skvělý vypravěč na čtrnáct není nikdo jiný než Orson Scott Card. Dokazuje to nejen cenami ověnčená science fiction Enderova hra a na ní navazující série, ale i fantasy příběh nadaného mladíka Alvina. Autorovým fanouškům jistě neuniklo ani to, že Card s chutí zabrousí i do vod hororu - alespoň v některých povídkách Hrobky písní - nebo k časovkám v podobě Vykoupení Kryštofa Kolumba. A´t už se rozhodne psát cokoliv, na jedno si můžete vsadit - bude to mistrně odvyprávěné. Nejnovější kniha Říše v tom jistě nebude výjimkou.

Orson Scott Card proslul nejen na poli literatury, ale i svými bouřlivě přijímanými politickými názory. O to zajímavější bude sledovat, jak si představuje možný vývoj mocné americké Říše a nebezpečí vzniku nové občanské války mezi zastánci jednotlivých politických linií. Román Říše je jeho první česky vydanou polit-fiction a opět potvrzuje pravidlo, že za spisovatelským stolem je Card skutečně silným vypravěčem, který dokáže čtenáře strhnout. V předvečer dne, kdy se do kin dostane film zachycující děj jeho nejslavnějšího díla tak máte šanci poznat tohoto skvělého spisovatele tak, jak jste ho dosud neznali...

Ukázka:

Anotace: Americká říše se rozrůstá až příliš rychle a rozpory v domácí politice ji zároveň přivádějí na pokraj kolapsu. Válka slov mezi pravicí a levicí přechází do otevřené války, ačkoliv většina lidí chce jen žít dál v klidu. Bitva mezi ultramoderními zbraněmi na jedné straně a pěšími vojáky na straně druhé ničí města a začíná ovládat venkov. Nicméně drtivá většina, jež nechce nic jiného než ukončit krveprolití a vrátit zemi do časů mírové existence, disponuje vlastní technikou, zbraněmi a geniálními stratégy. Když se americký sen rozplývá v násilnostech, kdo dokáže zajistit, aby národ a vláda táhly za jeden provaz? A na čí stranu se postavíte vy?

Říše
/The Empire/
Card, Orson Scott

nakladatel: Laser-books
překlad: Milan Žáček
obálka: Michal Kuba
Počet stran: 424 stran
Cena: 289 kč
 

 

Přidat komentář