FILM: Gravitace

Článek od: Marta Novotná - 04.10.2013

Než půjdete do kina, může Gravitace budit určité otázky. Nebude film stojící na dvou hercích a odehrávající se uprostřed vesmíru nuda a nesmysl? Dokážou Sandra Bullock známá ze Slečny drsňák a Zatímco jsi spal a George ClooneyPohotovosti utáhnout celý děj? Co režisér Alfonso Cuarón spojený s třetím dílem Harryho Pottera – Vězeň z Azkabanu, zvládl natočit komorní drama? A proč je film na dnešní poměry tak krátký? Zkusím vám na tyto dotazy odpovědět.

Dějová linka je velice jednoduchá: překonat všechna nebezpečenství nekonečného vesmíru a ze zničené stanice se vrátit na Zem. Boj jedince proti všem možným nástrahám, ale také se sebou samým. Matt Kowalski (George Clooney) je ve stavu beztíže jako doma, tohle je jeho poslední akce na oběžné dráze. Zato Ryan Stone (Sandra Bullock) je v kosmu poprvé a je z toho řádně vyděšená, přeci jen realita není jako trenažér. Její životní příběh je ve filmu trochu nadbytečný, k tomu, abyste jí drželi palce, nepotřebujete vědět, že měla tragickou minulost.

U herců nezapomínejte, že mají oba doma na poličce Oscara. Clooney za Syrianu a Bullock za Zrození šampióna. Role ukecaného pohodáře Matta jako by byla Clooneymu napsaná na tělo. Je vidět, že si hraní užíval, a i vážné polohy zvládl s lehkostí. Sandra Bullock to měla jako Ryan těžší. Její postava je mezi hvězdami poprvé a jistě si pamatujete z Armageddonu, co může s člověkem toto prostředí udělat. Ani když je vyděšená a ztracená, nezapomíná na snahu o komunikaci a ticho na druhém konci je o to děsivější. Její bezmocnost a zoufalství jí opravdu věříte. Jediná slabší chvilka nastane, když se pokouší vtipkovat, ta ve filmu vůbec být nemusela.

Alfonso Cuarón, který se zároveň podílel na scénáři, vsadil na zážitek, na vtažení diváka do děje. Gravitace je rozhodně film na 3D a velké plátno. Při takových podmínkách se vám bude dělat špatně při opakující se rotaci kolem vlastní osy, budete uhýbat před úlomky zničeného satelitu a připadat si maličcí v nekonečném vesmíru. Samozřejmě naleznete i scény, které jsou působivé i bez 3D. Třeba, když se Ryan dostane do stanice a ve stavu beztíže se proti oranžově nasvícenému pozadí schoulí do prenatální polohy. Silná scéna i beze slov. Cuarón natočil film tak, že se dva herci a případně hlas z vysílačky skvěle doplňují a kdokoliv další by tu byl navíc.

A délka? Vězte, že v těch devadesáti minutách je řečeno vše, co jste potřebovali vědět, a je dost možné, že vám dokonce některé scény přijdou moc natažené. Cuarón vás nechá si pořádně vychutnat strach, bezmoc i zoufalství hlavní hrdinky, ale i nádheru pohledu na Zemi z výšky. Nechte ho působit, protože zážitek stojí za to. A až půjdete z kina, budou se vám třást kolena a budete šťastní, že na sobě cítíte zemskou přitažlivost.

Hodnocení: 90%

 

USA/Velká Británie, 2013, 90 min
Režie: Alfonso Cuarón
Scénář: Alfonso Cuarón, Jonás Cuarón
Kamera: Emmanuel Lubezki
Hudba: Steven Price
Hrají: Sandra Bullock, George Clooney
V kinech ČR: 3.10. 2013
V kinech SR: 3.10. 2013

Komentáře

Hm, hm, hm:-)

Tak to jsem fakt na to zvědavá. Od té doby, co jsem viděla trajlery, dumám nad tím, jestli je to konečně tem správný film, který beze zbytku využije 3D efekty a jestli na něj mám jít do Imaxu... nebo jestli tu bude jen další bluf a příšerná slátanina... musím si zpětně připomenout u tvých filmových recenzí, jak moc se shodujeme, nebo rozcházíme v názoru na to, či ono, abych pak nebyla překvapená:-))

 

Ostrou mysl i tužku všem, přeje M

Mám právě obavy, že film bude dobrý. Otálím jen z jediného důvod - představa ocitnout se sama v tvář nekonečnému prostoru - hned bych zešílela. Sandra Bullock je dobrá herečka a já bych v tom byla s ní, proto váhám.

Slíva: No z recenze je jasné, že můžu jen doporučit :-) Na csfd to má zatím hodnocení nad 90%, tak jsem zvědavá, jak se to změní po premiéře :-)

finka: No upřímě, je docela úleva, když si po filmu uvědomíš, že jsi na Zemi v bezpečné sedačce kina :-)

Agorafobií rozhodně netrpím, takže se nebudu báti... a vstoupím do prostoru... a pak se uvidí:-D

Právě že podle trajlerů to vypadá nadmíru působivě, nejen obraz, ale i zvuk - pouštěla jsem si celý soundtrack chycený někde na netu a ten mě taky vcucnul...

Ostrou mysl i tužku všem, přeje M

... jinde, než v IMAXu? Viděl někdo a nemá se člověk bát? Já třeba mám zkušenost z IMAXu, ale Avatar v klasických multiplexech mě tak zklamal, že se toho bojím, jak čert. Našel jsem toto vysvětlení:

"Rozdíl je v tom, že v Imax filmy (IMAX 3D DMR) se promítají na plátno z filmu, narozdíl od 3D digital, který se pormítá z pevného disku, dále je rozdíl v tom, že u 3D digital se používají bríle s červeným a zeleným filtrem, u imax je to polarizační, nebo elektronické závěrkové brýle, u IMAX se promítá zároveň na pravé a levé oko, kdežto u 3D digital se promítá jeden snímek na levé a druný snímek na pravé oko a takhle se to střídá. Kvalita obrazu je lepší i imax, stejně jako zážitek z filmu."

Přidat komentář