KOMIKS: Mike Mignola, Hellboy 2: Probuzení ďábla

Článek od: Marta Novotná - 09.10.2013

 

Hellboy se tentokrát vydává do Rumunska, najít hrad domnělého upíra Vladimira Giuresca a, pokud je to vůbec možné, najít i jeho. Hellboy je v tom sám, jelikož jeho kolegové prohledávají další dva možné cíle. Ač tomu nechtěl věřit ani on sám, čekají ho setkání s upíry, babou Jagou, Rasputinem a dalšími nadpřirozenými až mytologickými bytostmi.

Příběh se odehrává na několika různých místech a nechybí ani pohledy do minulosti.  Je tedy občas trochu problém, se v něm orientovat, zvlášť, když se dějové linky bez upozornění mění už po pár políčkách. Tato mírná dezorientace ovšem napomáhá spádu děje. Nejistota, ve které dějové lince vlastně zrovna jste, dává pocit, že se toho děje hodně a všechno najednou. Konec knihy tak přijde velice rychle, až vás to může trochu mrzet. Ale nebojte se, není problém se vrátit zpět a znovu si vychutnat Hellboyovy hlášky, parafráze a citáty Bible či Shakespeara, kterými je tento díl protkán.  Anebo sáhnout po některém z dalších dílů Hellboye či Ú.P.V.O..

U komiksu je stejně jako příběh důležitá i kresba. Mike Mignola má styl, který se přesně hodí ke stylu jeho příběhů. Obrázky vypadají spíš jako náčrtky, jen pro představu k příběhu. Detailů najdete poskrovnu, většinou pouze pokud jsou opravdu důležité a mají něco vypovědět. Při větším počtu postav na snímku jsou tyto často neprokreslené a v jiných scénách naopak úplně chybí pozadí. Ale jak jsem řekla na začátku tohoto odstavce, je to styl, který se k tomuto příběhu skvěle hodí. Koneckonců Hellboy stojí na hláškách a příběhu, kresba není až tak důležitá. Přestojsou některé celostránkové výjevy velice povedené.

Co vám po výtvarné stránce chybí během příběhu, dohání galerie na konci knihy. Hellboye tam v různých situacích zobrazili Bruce Timm, P. Craig Russell, Derek Thompson, Dave Cooper, Jay Stephens a Olivier Vatine. Naleznete tam Hellboye jako opravdovou příšeru i roztomilého čertíčka.

Nezbývá než Probuzení ďábla doporučit, i když pokud jste o Hellboyovi nikdy neslyšeli, začněte radši od prvního dílu nebo třeba zhlédnutím filmu. Pokud je vám však tato bytost známá, neváhejte! Příjemnou zábavu.

Hellboy: Probuzení ďábla
Mignola, Mike
Nakladatel: Comics Centrum
Překlad: Jan Kantůrek
Obálka: Mike Mignola
Redakce: Václav Dort, Marek Barányi, Martin Trojan
Rok vydání: 2013
Počet stran: 144
Rozměr: 160 x 240
Provedení­: hardback
Cena: 599,- Kč

 

Přidat komentář