RECENZE: Patricia Briggs, Spálená mrazem

Článek od: Renata Heitelová - 22.11.2013

Poučení č. 1: Nechoďte nakupovat na Černý pátek
Adamova dcera Jesse vytáhla Mercy na nákupy a v dopravní zácpě kolem všech supermarketů v Tri-Cities, kde probíhají obrovské slevy, je prostě velmi snadné vrazit do vozidla před vámi, zvlášť když se vás nevlastní dcera nečekaně zeptá, zda už s jejím tátou zaděláváte na miminko.

Poučení č. 2: V nouzi je dobrý i neprůstřelný Mercedes královny upírů
Mercy ztratí spojení se smečkou. Jejího druha Adama i celou smečku unesli bývalí vládní agenti, kteří po něm chtějí, aby zabil senátora Campbella, hlasitého odpůrce vlkodlaků a fae. Až by se tak stalo, dokázali by tím, že vlkodlaci musí být vyhlazeni.

Poučení č. 3: Nevíte-li si rady, zkuste zrcadlo
Jak však brzy vychází najevo, vládní agenti jsou jen najatými žoldáky někoho ctižádostivějšího, pro nějž jsou Campbell a Adam jen šachové figurky v partii, kde se hraje o to nejpodstatnější: o moc. O moc nad vlkodlaky, upíry i lidmi.

Patricia Briggs ve svém sedmém románu o Mercy Thompsonové (který časově spadá za události z knihy Dvojí spravedlnost) dokazuje, že neztratila svou úžasnou fantazii, že miluje své postavy – a jak by je pak nemohli milovat čtenáři – a že nemá strach experimentovat a ukázat svět Mercy v několika kapitolách i z pohledu Adama.

Autorka do příběhu vrací staré známé, které čtenáři mají rádi a kteří jim v minulém díle Říční znamení chyběli. Mnohem více prostoru než obvykle dostává vlkodlak Ben, tentokrát pasovaný do role Mercyiny pravé ruky (nebo spíš pravé přední tlapy) a ochranky. A roli ve Spálené mrazem si střihne i postava známá ze série Alfa a Omega. Patricia nádherně hraje i na emoční strunu, a přestože rozepře mezi Mercy a Adamem nejsou tak časté a vypjaté jako dřív, než byli druhy, díky Mercyině tvrdohlavosti ani tentokrát není nouze o hádky a usmiřování.

Román Spálená mrazem netrpí předvídatelností a závěr je docela překvapivý, ale také trochu uspěchaný. Zápletka je poměrně vážná, oběma hlavním hrdinům jde o život, takže nezbývá moc prostoru na humor či nadsázku. Na to už jsou čtenáři této série ale asi zvyklí.

Patricia Briggs umí vtáhnout do děje, připoutat čtenáře k osudům postav a připravit řadu překvapení. Přestože oba hlavní hrdinové by jeden pro druhého obětovali život, tak jejich láska zápletce nepřekáží a neuzurpuje si většinu prostoru. Autorka dokazuje, že výbornou akční urban fantasy lze napsat poutavě i bez přehnaně rušivé romantické linky.

Poutavý příběh je i tentokrát zabalen tak, že upoutá oko na první pohled, a to díky úžasným obálkám Daniela Dos Santose.

Patricia Briggs: Spálená mrazem (Mercedes Thompson 7)
Nakladatelství: Fantom Print
Překlad: Kateřina Niklová
Obálka: Daniel Dos Santos
Rok vydání: 2013
Počet stran: 272
Provedení: vázaná s přebalem
Cena: 269 Kč

Přidat komentář