ČASOPIS: Pevnost 12/2013

Článek od: Marta Novotná - 05.12.2013

Ač to někteří tušili, či dokonce věděli, při čtení úvodního slova vás čeká menší šok. Když naposled Tomáš Němec oznamoval konec v šéfredaktorském křesle, vyhlásili zároveň prohibici, takže to nebylo ani možné správně zapít. Nyní už vám nikdo nebrání, abyste pozvedli skleničky nebo číše, Tomovi poděkovali za odvedenou práci a s nadějí naznačili, že vlastní tvorba je také fajn. Velký dík samozřejmě patří i Alžbětě Lexové, která provedla Pevnost posledním nelehkým rokem. Doufejme, že nastupující vládce Pevnosti Josef Horký, kterého zatím známe především jako redaktora filmových článků, to bude mít snazší a pozvedne ji zas o kousek výš.

Vedle Hobita ovládl tentokrát stránky časopisu i Boris Hokr. V tématu měsíce vám velice přesvědčivě vysvětlí, proč jít na druhého Hobita, i když jste z toho prvního třeba nebyli úplně nadšeni. Opět téma měsíce zpracované do posledního puntíku. A jako bonus přesvědčí i ty, kteří už nemají ve čtení knih ani skulinku volnou, aby přeci jen nějakou našli a přečetli si knihu měsíce: Černého arcimága od Brenta Weekse. Jeho nadšení je prostě nakažlivé.

Jestliže jste se s Doctorem Who zatím míjeli, stejně jako já, je na místě si přečíst článek Davida P. Stefanoviče a Lívie Hlaváčkové. Jako neznalci se možná budete místy v textu trochu ztrácet, ale jen vás to podpoří v myšlence, že tenhle seriál by možná stál za zhlédnutí (já už začala).

Sloupky redaktorů jsou v tomto čísle krapet depresivní v souvislosti s Vánoci a koncem roku. Ovšem Jan Žlebek pobavil. Jeho sloupek je trefný, úsměvný a každý z nás naprosto chápe, o čem mluví. Na ostatní sloupky nezanevřete. Jakub Kovář vám připomene, o čem tyto svátky vlastně jsou, a Petra Neomillnerová se přidá už s novoročním přáním.

Povídky máme tentokrát tři a všechny určitě stojí za přečtení. Kde ctnost přebývá od Saladina Ahmeda je rozvláčnější, ale zajímavá svým cizokrajným prostředím. Zbraň pro syna Jana Ježka sází na jistotu židovského trápení během druhé světové války, přesto je pointa překvapivá a příběh silný. A rozhodně nepřehlédněte Jen polární mráz Jana Žlebka. Povídka má zvláštní koncepci jednotlivých kapitolek, které jako by vyprávěly různé příběhy, a přece je to ten jediný. Nechybí napětí, dvě časové roviny i hrůza. V této trojici nejlepší dílko.

Poslední zmínka bude patřit hernímu oddělení. Že ho přeskakujete? Tak to si tentokrát najděte čas alespoň na dva článečky. První je v sekci Deskových her. Mezi recenzemi se tu najde jedna se 100 %! Filip Gotfrid vám představí hru Takenoko, a to tak rychle a podrobně, že budete jen doufat, že hru někde potkáte, abyste ji mohli alespoň zkusit. A druhý textík Draci v RPG vychází z pera Dalibora Zemana. Draci jsou přece úžasní a je dobře, když si toho někdo všimne.

Na příští Pevnost, ač lednovou, se můžeme těšit už před Vánoci. Současné vedení nám naposled předvede, co umí, a tak se jistě dočkáme stejně vynikajícího čísla, jako bylo toto.

Pevnost 12/2013
Nakladatel: Ing. Kristina Nowakovska
Rok vydání: 2013
Počet stran: 84
Rozměr: 210x295
Provedení: paperback
Cena: 59 Kč (klasická Pevnost) / 135 Kč (Pevnost s knižní přílohou)

Přidat komentář