Přihlášení

Please answer the question

HRY: Story cubes, kostky s novým rozměrem

Článek od: Petr Simcik - 25.12.2013

 

 

Příběhy z kostek jsou zcela ojedinělou záležitostí, hrou kterou nehrajete proti sobě navzájem a dokonce ani kooperativně proti hernímu systému. Příběhy z kostek hrajete prostě pro sebe, pro zábavu všech, kteří hrají s vámi, ať už jim je pár měsíců, nebo sto let. Má to ovšem i háček, tahle hra prostě není pro každého.

Příběhy z kostek hrajete prostě pro sebe, pro zábavu všech, kteří hrají s vámi

Příběhy z kostek jsou klasické šestistěnné kostky, které jsou ale místo čísel pokryté obrázky z nichž je každý jedinečný. To je pro začátek 54 obrázků, které lze navzájem nesčetněkrát kombinovat. Cílem hry v její základní verzi je vytvořit podle těchto obrázků příběh a tady nastává onen zádrhel.

Ne každý je toho schopen v takové míře, aby ho to bavilo a aby to bavilo ostatní. Na zkoušených subjektech různého pohlaví a věku jsem zjistil (a překvapení se nekoná), že čím je člověk racionálnější a upjatější, tím má s touto hrou větší problém. Zřejmou výhodu naopak mají snílci prchavých nápadů, čtenáři scifi, fantasy, Gaimana či Lovecrafta a ti kteří hráli nebo hrají hry na hrdiny. A samozřejmě děti. Zkrátka lidé s neomezenou fantasií.

Co se týče dětí, jejich jediným omezujícím faktorem je zpravidla stud a slovní zásoba. Pokud ale tento handicap překonají, vznikají naprosto kouzelné příběhy. A to vůbec nemluvím o situaci kdy si dítě Příběhy z kostek vezme samo pro sebe a jde si házet a vyprávět hračkám, to je potom ten pravý gejzír nápadů.

publish_3

Tím se plynule dostáváme k herním příležitostem a způsobům. Kromě rodinné hry, která může při správné konstelaci vydržet opravdu dlouho (ideální například pro Silvestr bez televize) totiž Příběhy z kostek nabízejí i mnoho dalších využití.

Například jsou skvělou berličkou při vyprávění pohádek před spaním. Nevím jak vy, ale já je z hlavy bez opory nedávám a právě Příběhy z kostek zajišťují způsob jak vystavět kostru příběhu a pak už se jen vést.

Příběhy z kostek jsou skvělou berličkou při vyprávění pohádek před spaním

Další možností je nastavit mnohá omezení, například příběh na téma se zapojením hozených symbolů, nebo omezení symbolů co se týče jejich významu, např. jen slovesa. Možností je nepřeberně. A pokud už doma dojdou, není lepší párty hry, když se zrovna bavíte bez dětí.

Kapitolou samou o sobě je zpracování. Příběhy z kostek jsou totiž nádherné. Každého milovníka kostek, herních propriet, deskovek, potěší pohled na jejich propracovanost. Žádný nehezký měkký, nepříjemný plast, ale solidní vzhled v každím milimetru. Tyhle kostky se neobouchají, maximálně poztrácejí, ale proti tomu nic nenaděláte.

Vím, že jsou případně byly Vánoce a že děti mají teď o zábavu postaráno, ale pokud přemýšlíte, jak je zabavit na Silvestra, Příběhy z kostek jsou jasnou volbou. Nejen, že jde o skvělou zábavu, ale hlavně tmelí rodinu a u dětí rozvíjí fantasii, komunikační schopnosti a slovní zásobu.

PS: Příběhy z kostek už nejsou samy, Mindok nedávno vydal rozšíření Příběhy z kostek: Výpravy, neméně pěkné a neméně zajímavé. Kromě velkých sad pak existují sady 3 kostek na téma. Pravěk, Kouzla a pod. Na pohádky před spaním jak dělané.

publish_4

Přidat komentář

Sarden - internetový magazín o sci-fi a fantastice  /  šéfredaktor: Monika Slíva Dvořáková  /  zástupce šéfredaktora: Tereza Kadet Kadečková / webmaster: Petr Šimčík / ISSN: 1805-2711 / administrace

 

Ilustrace v hlavičce Stefan Keller na Pixabay