Přihlášení

Please answer the question

TG: Co právě kutí tátové Geekové? 12-2013 až 1-2014 (Update)

Článek od: Tata Geek - 06.01.2014

Michal Sekyrka,

jakožto fanda do letadel se pustil do Planes. To je u něj skoro povinnost.

Závěr minulého (teda spíš celá druhá půlka) roku byl pekelný a nic kloudného ze mě nevypadlo. Jen se vrátím maličko k Planes (počítám, že jste viděliVeselý obličej). Firma Zvezda vydala pěknou kolekci plastikových modelů (systém “klik-klak”, netřeba lepit, barvit…). A protože mě děti ukecaly, dvě stavebnice jsme koupili.

Přes původní obavy jsem víc než spokojen, pasuje to perfektně (snad na jednu drobnost, velmi lehce opravitelnou nožem) a klikat zvládla i naše Rozárka. Nějaké foto zde (v případě F4U Corsaira “Skipper” je to ten model vpravo).

Pro ty kdo ještě nemají kompletní sbírku hračkových letadel, lze modely koupit třeba na:

http://www.peckamodel.cz/produkty/plastikove-modely/letadla/disney-planes

Michal

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Petr Šimčík,

měl poměrně na spěch neb se mu narodil druhý potomek, ale i tak… 

Základem všeho bylo u nás lego, stavěli jsme jak o závod a na nějaké velké vymýšlení projektů nebyl čas. tedy vyjma zabudování natahovacích podvozků z akce stanic Shell do klasických autíček s minifigurkami, postavení pirátské jeskyně s rumpálem a také dalšího natáčení technologií Stop motion.  Přesto jsem na internetu odlovil několik zajímavých projektů, které jsem buď vyzkoušel a nebo to plánuji v nejbližší době.

Mezi ozkoušené patří například mikroprojektor z mobilního telefonu. Základem je VNC pro android, krabice a lupa. Fotky, pokud se ve tmě povedou určitě dodám. Samozřejmě nelze očekávat nic extra, protože mobil toho zas tolik neusvítí, ale s dobrou lupou můžete například nasimulovat na zeď druhý monitor :)

Že to jde ukazují obrázky z http://demotywatory.pl

2014-01-06_223920

2014-01-06_223932

Svoje nemám, protože:

  1.  nesehnal jsem krabici která by se na to hodila
  2.  mám slabou lupu, takže obraz z mobilu je maximálně 3x větší a to ještě není to co bych chtěl prezentovat :)

Mezi ty nezkoušené patří například epesní pytlíky na kostky z poctivého železa. Technologii mám zvládnutou z doby kdy jsem si pletl kroužkovou košili – teď jen najít chvíli čas.

"> 45fa4deb-6d72-453c-97f3-571f4f802e1d

Inspirací mi byl jako velice často deviantart.com

Druhou věcí, kterou jsme po dlouhé době vytáhli byly deskové hry a hry vůbec.

Jednu z her jsem tu koneckonců nedávno recenzoval – Příběhy z kostek jsou buď a nebo ale když uchvátí tak nepustí.

Další hrou, která mě zaujala (hlavně designově) je Carcassone – pozor – zimní varianta. Když už ten sníh není venku, proč si ho neudělat uvnitř. I když jde o tu samou, 1000x provařenou věc, najednou to má úplně jinou atmosféru.

gjgmbm1khjbjan4k6j4l

A do třetice tajné přání – Space Empires: 4X – deskový klon Masters of orion – kdyby ho tak se mnou rodina chtěla hrát, byl bych v sedmém nebi, ale asi budu muset počkat až i druhý potomek dospěje do rozumného věku.

Space_Empires_07

Petr Václavek

si s dětmi vyrobil rozšíření Carcassone.

Užije se s tím spousta zábavy a nejde o nic těžkého, „Nebylo to nic těžkého – stačilo naskládat na kopírku kartičky, okopírovat jejich zadní stranu, tu nalepit na hodně tlustý papír, z druhé strany nalepit bílý papír a pak jen rozstříhat – z rubu jsou skoro nerozeznatelné a na líc jsme si pak kreslili vlastní krajinu. Docela fajn zábava. Dala by se tak nakreslit celá hra.“

IMG_1217

Veže způsobují, že cesta má dvojnásobné bodování, pak je tam 4 bodové jednokartové město, odpojovací karta a poslední dvě karty kreslil starší syn. Nahoře jde vidět, jak jsou ty kartičky podobné – tisknul jsem na levné inkoustovce, příště zkusím laserovku, nebo to trošku ztmavím, aby to více odpovídalo.

A poslední obrázek je pistolka na gumičky, co jsem se starším vyráběl v dílně – záležitost asi na půl hodinky – špalík, tyčka, kolíček, pár hřebíků a spoooousta gumiček. Dostřel asi 6 metrů, záleží na natažení gumičky.

pistole

Čtenáři Geekové

Čtenář Honza Holeček se s námi na twitteru podělil o odkaz na svůj blog věnující se Geocachingu s dětmi a záznam z pátého ledna dokazuje jak vážné to s tou zimou u nás asi je, když můžete ject do Prahy odlovit 7 kešek.   http://hamajamar.wordpress.com/category/geocaching/

A co vy? Jaké „projekty“ jste s dětmi realizovali přes vánoce? A jaké plánujete na nový rok?

Přidat komentář

Sarden - internetový magazín o sci-fi a fantastice  /  šéfredaktor: Monika Slíva Dvořáková  /  zástupce šéfredaktora: Tereza Kadet Kadečková / webmaster: Petr Šimčík / ISSN: 1805-2711 / administrace

 

Ilustrace v hlavičce Stefan Keller na Pixabay