Přihlášení

Please answer the question

TG: CubeCraft

Článek od: Michal Sekyrka - 06.01.2014

Začalo to nutkáním koupit si (tedy dětem) časopis mého dětství „ABC mladých techniků a přírodovědců“ (dnes asi už jen ABC, nemýlím-li se). Koupil jsem a celkově byl dost otrávený, ale bylo tam něco, co zaujalo naši malou tvořilku:

http://www.abicko.cz/clanek/vystrihovanky/14677/subkultury-goticka.html

Takže brzy měla složeno a toužila po dalších…

CF03

…což vcelku není problém. Stačí se zeptat strýčka Gůgla a zadat heslo Cubecraft… http://www.cubeecraft.com/. Cubeecraft je i na Facebooku:  https://www.facebook.com/Cubeecraft takže zdrojů kde se o něm dozvědět, sehnat inspiraci a pod. je dostatek.

 …lze dosáhnout hodně velké variability postaviček a přitom jde pořád o zábavu pro děti.

Co je Cubecraft?

Na začátku byl projektík Chris Beaumonta, který vymyslel základní šablonu pro jednoduché papírové skládací postavy. I když existuje celá řada hostujících umělců, drtivá většina práce, pravidelná údržba jsou pořád dílem otce zakladatele. Nutno konstatovat, že se od té doby projekt vymkl z rukou a šablon je k nalezení nepřeberně. Některé však rezignovaly na základní myšlenku – tedy, že se Cubecraft nelepí.

Každá původní šablona je navržena tak aby se vešla na max A4 a šla poskládat bez lepení pomocí systémů zástrček a zámků. To je poměrně výzva a proto si fanoušci těchhle hraček  začali navrhovat šablony které se normálně lepí. Díky tomu lze dosáhnout hodně velké variability postaviček a přitom jde pořád o zábavu pro děti.

  A nám začalo přibývat obyvatel dětského pokoje:-).

To ale nestačilo…

Po nějaké době gůglení (neoblíbenějším zdrojem se stala stránka: http://www.flickr.com/photos/36105640@N02/ ),  si sedla s pravítkem a tužkou a začala si vyrábět na čtvrtku podklad pro vlastní výtvor.

A výsledkem byl tenhle unikátní kousek:-)

CF07

A protože chtěla další, trochu jsem jí to zjednodušil a vyrobil základní „podklad“, který se stal základem dalšího kousku:

CF08

Pro případné zájemce je ke stažení tady:

vzor1

Jedná se o nejjednodušší sestavení, vyrobit si podklad pro figurku s nohama a rukama ale není problém… případně můžete složitější template pro figurku bez lepení stáhnout zde http://1madhatter.deviantart.com/art/cubeecraft-template-83751909

Zdrojů je jistě spousta, složitost vystřihovánek není nijak závratná, takže to děti zvládnou sami.

Jedině, možná, vyříznutí zářezů pro nasunutí hlavy na trup, u těch „složitějších“ pak rukou a nohou na trup, doporučuji ostrým nožem. A to už je na zvážení, jestli to risknete.  Když si ale vzpomenu, jak jsme používali jako děti rozpůlenou žiletku opatřenou ochrannou:-) leukoplastí… Pak kvalitní skalpel je naprosto bezpečný:-).

A třeba na http://www.bookdepository.co.uk/Amazing-Cubeecraft-Paper-Models-Chris-Beaumont/9780486492728 je ke koupi i knížečka s danou tématikou.

Přidat komentář

Sarden - internetový magazín o sci-fi a fantastice  /  šéfredaktor: Monika Slíva Dvořáková  /  zástupce šéfredaktora: Tereza Kadet Kadečková / webmaster: Petr Šimčík / ISSN: 1805-2711 / administrace

 

Ilustrace v hlavičce Stefan Keller na Pixabay