FILM: 10 nejočekávanějších filmů roku 2014 podle Sardenu

Článek od: Martin Stručovský - 09.01.2014

Nabízíme přehled deseti nejočekávanějších žánrových snímků roku 2014. Během pročítání si určitě budete říkat: Proč tu chybí Godzilla? Proč tu chybí čtvrtí Transformers? A kde je Sin City nebo Strážci galaxie?

Předně bych chtěl říct, že i my se samozřejmě na výše zmíněné filmy těšíme a budeme se jim věnovat. Cílem tohoto textu ovšem není zmapovat celou letošní nabídku, ale upozornit především na ty nejzajímavější snímky, které za sebou nemají žádnou slavnou značku a jsou do určité míry originální. Proto jsme se snažili vyhnout remakům, komiksovým adaptacím anebo pokračování rozjetých sérií. Bohužel to nebylo možné u všech filmů, ovšem snímky, spadající do jedné z těchto "nechtěných" kategorií, patří k těm opravdu nejočekávanějším a já doufám, že mi dáte za pravdu.

1. Interstellar

Christopher Nolan (Temný rytíř) a námět o cestování červími dírami, který se dlouhá léta pokoušel do kin dostat Steven Spielberg. K tomu si připočtěte naprosto luxusní obsazení a máte zaděláno na jeden z nejočekávanějších snímků letošních roku.

 

Česká a slovenská premiéra: 6. 11. 2014
Index očekávání: 10/10

2. X-Men: Budoucí minulost

Tenhle film měl nejdříve natáčet Matthew Vaugh (X-Men: První třída), ale kvůli adaptaci dalšího komiksu Marka Millara, se nakonec coby režisér vrací Bryan Singer, což nám vůbec nevadí. Důvod? Byl to právě Singer, který před 14 lety pomalu odstartoval prvními X-Meny komiksovou mánii a ukázal, jak má vypadat správná komiksová adaptace. Navíc v Budoucí minulosti uvidíme jak novou tak i původní partu mutantů (díl bude propojovat První třídu s původní trilogii). Vrací se tedy Patrick Stewart a Ian McKellen a samozřejmě Wolverine, který si po loňské sólovce zase musí napravovat reputaci.

 

Česká a slovenská premiéra 22.5. 2014
Index očekávání: 10/10

3. Noe

Filmy zpracovávající biblické motivy se kdysi těšily u diváků velké oblibě a letos zavzpomínáme na staré časy, protože na podzim dorazí Scottův Exodus a už v březnu se vrátí do kin Darren Aronofsky se svým prvním velkofilmem Noe (příběh určitě nemusíme vypravovat) obohaceným o fantasy prvky. V hlavní roli Russell Crowe.

 

Česká a slovenská premiéra: 27.3. 2014
Index očekávní: 8/10

4. Jupiter vychází

Sourozenci Wachowští nám před dvěma lety (vážně už je to tolik?) naservírovali kulózní Atlas mraků. Ten sice nebyl tak úspěšný jako Matrix, nicméně to tvůrce nedonutilo vrátit se ke svému nejslavnějšímu a nejúspěšnějšímu dílu ani skončit s filmařinou. A tak nám letos nabídnou sci-fi s Channingem Tatumem s elfskýma ušima a kráskou Milou Kunis. Snad nás i tentokrát čeká dechberoucí zážitek jak je u Wachowskích dobrým zvykem.

 

 

Česká a slovenská premiéra 24.7. 2014
Index očekávání: 7/10

5. Tomorrowland

Naprosto luxusní obsazení, tajemný námět a Brad Bird (Úžasňákovi, Mission Impossible IV.) na režijní sesli.

Česká premiéra: 21.5.2014
Index očekávání: 8/10

6. Hobit: Tam a zase zpátky

V prosinci nás čeká poslední výprava do Středozemě. Drak Šmak si zablbne, hobit Bilbo Pytlík se vrátí domů a fanoušci profesora Tolkiena si budou moct oddechnout, že tu hrůzu mají za sebou. Ovšem nás, které Jackson Hobitem okouzlil, čeká smutné loučení a doufání, že se do té Středozemě skrz film zase někdy vypravíme.

Česká a slovenská premiéra: 18.12. 2014
Index očekávní: 7/10

7. Captain America: Návrat prvního Avengera

Samozřejmě i letos nás čeká spousta filmových adaptací komiksů, z nichž jsme nakonec zvolili Mirka Dušína na americký způsob. Po příjemném retro laděném prvním díle nás tentokrát čeká akční thriller se špionážními prvky a pokud to režírující bratři Russovi nezvořou, čeká nás v kině parádní jízda. A i kdyby ne, bude tam Robert Redford a to ke spokojenosti stačí.

 

Česká a slovenská premiéra: 3.4. 2014
Index očekávání: 7/10

 

8. Jak vycvičit draka 2

První díl byl naprosto kouzelný a podlehli mu lidé všech věkových kategorií. A protože to byl i hit, čeká nás letos pokračování. Milovníci draků si opět přijdou na své.

 

 

Česká a slovenská premiéra: 19.6. 2014
Index očekávání: 7/10

9. Na hraně zítřka

Tom Cruise se ještě pořád nechystá do důchodu ani nehodlá opustit sci-fi. A tak nám po loňském filmu Nevědomí nabídne Na hraně zítřka. Cestování v čase, souboj s emzáky. Ano, tohle vypadá zatraceně dobře.

 

 

Slovenská premiéra:  29.5. 2014
Česká premiéra: 5.6. 2014
Index očekávání: 7/10

10. Transcendence

Wally Pfister (dvorní kameraman Christophera Nolana) letos představí svůj první film, který bude balancovat na hranici sci-fi a thrilleru. První trailer vypadá sice neslaně, ale snad to utáhne obsazení, kterému budou kralovat taková jména jako Morgan Freeman nebo Rebecca Hall. A snad si Johny Depp opět nevybral svoji slabší chvilku, jak je v posledních několika letech jeho dobrým zvykem.

 

 

Česká a slovenská premiéra: 17.4.2014
Index očekávání: 6/10

A na který z filmů se těšíte nejvíc vy?

Text napsal: Martin Stručovský

Přidat komentář