Přihlášení

Please answer the question

TG: 6 deskových her roku 2013 podle fantasyobchod.cz (12+)

Článek od: Tata Geek - 18.01.2014

 Protože jsme (tatageek.cz) v loňském roce navázali s fantasy obchodem výhodnou spolupráci (on nás upozorní na fajn novinky a my si je za to zahrajeme :) ) napadlo mě, že by bylo fajn, zeptat se, které hry jsou podle nich nejlepšími novinkami uplynulého roku. A je to velice zajímavé uznejte sami. (Už jen proto, že je u nás Fantasyobchod známý tím, že objednává i poměrně raritní a okrajové věci.) Tady jsou:

Loňský rok byl na zajímavé novinky v oblasti deskových her opět poměrně bohatý. Herní tvůrci přicházejí stále s novými nápady, v pestré plejádě titulů dnes najdete témata možná i zdánlivě nemožná. Vybrali jsme pro vás šest zajímavých titulů, které Vám třeba poslouží jako inspirace pro dlouhé zimní večery nebo setkání s přáteli:

#1

Tato hra mmj. rovněž zvítězila v německé hráčské anketě – Deutscher Spiele Preis 2013.

Hrou roku 2013 se v České republice stala Terra Mystica, kterou ocenila jak odborná, tak i hráčská veřejnost. Terra Mystica je fantasy hra s malým prvkem náhody a vyžaduje strategické plánování. Každý hráč řídí jeden ze čtrnácti rozličných národů, které obývají jednu ze sedmi rozličných krajin. K dispozici jsou také čtyři náboženské kulty a každý národ má samozřejmě své speciální schopnosti a dovednosti, které musí hráč využít aby zvítězil. Budete stavět i obchodovat, manipulovat se spoustou herních prvků. Tato hra mmj. rovněž zvítězila v německé hráčské anketě – Deutscher Spiele Preis 2013.

U nás se o její vydání zasloužilo vydavatelství Mindok. Vyšla sice už v roce 2012, ale právě rok 2013 byl pro její úspěch klíčový. Hra je určená pro 2 až pět hráčů od dvanácti let ovšem předpokládám, že geekovy děti by měly být trochu vycepované ve strategii už v deseti :).

10950892795_b53e87341b_o

10950985176_b0b02b08ef_o

#2

… v Pathfinder Adventure Card Game je vše upraveno i pro napínavý zážitek jednoho hráče…

Pathfinder Adventure Card Game: Rise of the Runelords je kooperativní karetní hra založená na populární RPG stejného jména. Hráči se ocitnou ve fantasy světě a hrají za postavy, jako jsou např. dobrodruh nebo kouzelník. Každé povolání má různé schopnosti a dovednosti, které jsou reprezentovány příslušnými kartami. Hra je založena na budování karetního balíčku, hráči si tak mohou svého hrdinu různě vylepšovat – k dispozici jsou všelijaká kouzla, vybavení, speciální schopnosti, apod. Dobrodružství lze hrát až ve čtyřech lidech, autoři však mysleli také na vlky samotáře, takže si zahraje rovněž samotný hráč. Vzhůru tedy do boje s proradnými nestvůrami, poklady čekají! Dobrodružství se dá hrát až ve čtyřech lidech, ale autoři mysleli i na vlky samotáře, takže je vše upraveno i pro napínavý zážitek jednoho hráče což je u karetních her naprosto nevídaná záležitost.

20130914-171822

maxresdefault

 

#3

V taktické kostkové (Tahle charakteristika je trochu přehnaná, ve skutečnosti je to poctivá deskovka se spoustou dílků a možností. Posuďte sami z fotografií.) hře Bora Bora vás čeká tajuplný ostrovní svět, ve kterém se ujmete domorodých kmenů a povedete je na jejich putování mezi jednotlivými ostrovy. Budete stavět chýše, sbírat cenné lastury a hledat nová, rybami oplývající loviště. Aby pro váš lid vyprosili přízeň bohů, budou vaši kněží přinášet ve svatyních oběti. Hra je určena pro 2 až 4 hráče a různé druhy akcí se provádí pomocí kostek.

Na téhle hře je fajn poměrně neotřelé téma, a herní mechanismy, které se liší od dokola se opakujících budovatelských EURO klonů.

photo_zps02b8c634

maxresdefault (1)

#4

pro tátu geeka s většími dětmi to může být příjemná historická lahůdka na mnoho zimních večerů.

Zůstaneme ještě u oceánů a moří společně s námořní strategickou hrou Amerigo. Ta je pojmenovaná podle portugalského mořeplavce Ameriga Vespucciho, jehož budete provázet na objevitelské plavbě do neznámých končin. Čekají vás ostrovy Jižní Ameriky, ochrana obchodních cest a budování zámořských osad. Součástí hry je speciální věž na kostičky, pomocí které se vyhodnocují herní akce (podobná se již objevila např. u hry Shogun). Akční kostky – jsou v sedmi barvách, přičemž každá barva symbolizuje jednu akci – se vhodí do věže a propadávají dolů. Někdy část kostek uvízne ve vyšších patrech, jindy se zase může stát, že se přebytečné kostky ve věži uvolní a vypadne jich více, než bylo vhozeno.

Nejen díky věži jde už na první pohled o poměrně masivní záležitost čemuž, bohužel odpovídá i poměrně mastná cena. Na druhou stranu, pro tátu geeka s většími dětmi to může být příjemná historická lahůdka na mnoho zimních večerů.

519b24535485c078362d9f02e4f42a6b.image.750x75059519b3f430e6d03cccbf5b4beb2c1b8.image.750x750amerigo01

#5

Naším dalším tipem je Legacy: The Testament of Duke de Crecy, karetní hra, ve které budete utvářet mocnou dynastii ve Francii 18. století. Čeká vás role rodového patriarchy, který se prostřednictvím své vynalézavosti, sňatkové politiky a majetku snaží dosáhnout co nejlepšího postavení pro svou šlechtickou rodinu. Tato hra nabízí nekonečné možnosti – každá partie je jedinečný příběh, v němž ožívají rozmanité vztahy několika generací. Ať už budete vybírat toho nejlepšího muže pro vaši jedinou dceru či vhodnou manželku pro jednoho z vašich synů, nebo právě vymýšlíte způsob, jak spojit svou rodinu s jiným mocným šlechtickým rodem – pokaždé musíte pamatovat na to, aby vzrostly bohatství a prestiž vašeho rodu.

pic1850496

#6

budete mít pocit, že obsahuje jeskyni v horách ve velikosti jedna ku jedné.

Caverna: The Cave Farmers byla pravděpodobně nejvíce medializovanou hrou na loňském herním veletrhu v Essenu. Tato hra je srovnávána s populární Agricolou a podle prvních ohlasů je možná ještě lepší. V Caverně ovládáte rodinu trpasličích farmářů, kteří žijí v malé jeskyni kdesi v horách. Na začátku hry máte pouze trpasličího zemědělce a jeho manželku, váš rod se však postupně rozrůstá a s každým jeho příslušníkem získává hráč akci, kterou může během kola vykonat. Společnými silami budete pěstovat les před vaší jeskyní a hloubit do nitra hory. Je jen na vás, jakým směrem se bude vaše vousaté hospodářství ubírat.

Možná se trochu pozastavíte nad cenu, která se u tohohle kusu vyšplhá nad dva tisíce korun což opravdu není lidovka. Na druhou stranu, při pohledu na krabici a jejím potěžkání budete mít pocit, že obsahuje jeskyni v horách ve velikosti jedna ku jedné.

A pozor – hru u nás vydá Mindok a bude včeštině!

 

Essen2013-hry290

Nadílka her (12+) roku 2013 je opravdu bohatá a je z čeho vybírat. Jsou tu opravdu komplikované záležitosti, které bych přirovnal více k zaměstnání než k zábavě a herní čas v pohodě pokryje jedno deštivé odpoledne, ale také „odlehčenější“ kousky, které se herním časem vejdou do hodinky. Stačí si jen vybrat, sáhnout do historie (Například po mém oblíbeném Galaxy Truckeru, který se už ale bude hůř shánět.) nebo čekat dál. Rokem 2013 čekání na dokonalou hru přeci nekončí.

Některé fotky jsou vypůjčeny z BoardGameGeek.com a poslední s Frodových deskovek  

Přidat komentář

Sarden - internetový magazín o sci-fi a fantastice  /  šéfredaktor: Monika Slíva Dvořáková  /  zástupce šéfredaktora: Tereza Kadet Kadečková / webmaster: Petr Šimčík / ISSN: 1805-2711 / administrace

 

Ilustrace v hlavičce Stefan Keller na Pixabay