RECENZE: Jiří Pavlovský, Výtah do pekla (Kladivo na čaroděje 5)

Článek od: Monika Slíva - 12.02.2014

Napsání pátého dílu čím dál vydařenější série Kladivo na čaroděje se opět ujal její duchovní otec Jiří Pavlovský. Výtah do pekla nás povozí nahoru a dolů a je čistě na nás, jestli nasedneme, vytrváme a nezblázníme se. Stejně jako Felix s Walterem v podzemí nemocnice a Klaudie v obyčejném paneláku. Jediný, kdo si to veselé kašpárkovo odpoledne skutečně užije, bude tentokrát nejspíš jenom Vincenc.

Děj pátého dílu je nefalšovaně hororový, odehraje se v poměrně krátkém časovém úseku a rozmetá naší mile psychopatickou partičku na všechny strany, aby se v závěru zase šťastně shledala na jednom místě.

Felix a jeho nekromantický přítel Walter se musí poprat v nemocničních chodbách se samotným peklem (nebo co to vlastně bylo) a vydolovat z toho nehmotného zla svoje odpovědi. Odpovědi, bez nichž se neposunou dál, odpovědi, které možná konečně vrhnou aspoň trochu světla na skutečnost, že magie umírá.

Dobře,“ řekl Felix k nabodnutým tělům. „Viděli jste poslední dobou něco dobrého v kině?!
„Sha ghrtsa chtra chtra!. řekly tisíce úst znova, tentokrát hlasitěji.
„Podle toho, jak nakvašeně zní, tak patrně něco od Trošky,“ řekl Felix Walterovi.“ (str. 95)  

Klaudie se na vlastní pěst vydá vyřešit případ posedlého paneláku, který na první pohled vypadá příliš banálně na to, aby jí vyděsil. Nakonec bude bojovat o holý rozum a pak i o holý život a kratochvíle, které jí budou nabídnuty na chodbách a v bytech, by si určitě na narozeninovou oslavu nikdo neobjednal. Povozí se výtahem, seznámí se s milými a příjemnými obyvateli domu, prohlédne si originální zařízení některých bytů zblízka, ale když bude chtít domů, unavená z celé té taškařice, nebude mít kudy.

Než si to stačila pořádně promyslet, vytáhla z kapsyk líče a udělala čáru na stěnu výtahu. Šlo to. V bílém nátěru zůstala jasná jizva a Klaudie měla na vteřinu strach, že zní začne téct krev.
Nezačala. Ale hučení zesílilo a rezonovalo ve stěnách výtahové klece.“ (str. 33)

A kde je Vincenc? Na policejní stanici. S Ester von Blaschkof. Znalcům děje nemusím napovídat, že z toho kouká pořádná mela a neznalci si na to musí přijít sami.

Ester von Blaschkof se dívala na policistu jako na něco, co vylezlo zpod ledničky a začalo jí to dělat nemravné návrhy.“ (str. 53)

Děj tohoto Kladiva na čaroděje se odehrává ve dvou na sobě nezávislých liniích, a zatímco jedna (a záměrně neprozrazuji která) se navíjí na zatím nepříliš velké červené klubko hlavní zápletky s umírající magií, ta druhá by mohla být samostatnou povídkou.

Opět něco zvíme o (ne)charakterech všech hlavních i vedlejších hrdinů a přidáme pár dalších puclíků do skládačky. Hlavně se ale královsky pobavíme a nebude to stát prakticky žádnou námahu, protože tenhle strašidelně chutnající dortík se rozplyne na patře během jednoho odpoledne.

Jiří Pavlovský: Výtah do pekla (Kladivo na čaroděje 5)
Nakladatelství: Epocha
Edice: Fantastická Epocha
Obálka: Lubomír Kupčík
Rok vydání: 2013
Vazba: brožovaná
Počet stran: 147
Cena: 149,- Kč

 

 

Přidat komentář