ČASOPIS: Pevnost 2/2014

Článek od: Marta Novotná - 19.02.2014

Březnová Pevnost je už v tiskárně, a tak se pojďme ohlédnout za tou únorovou. Opozdilci mají ještě pár dní na její koupi.

Kdo jste četl recenzi na lednové číslo, víte, že se mi obálka příliš nezamlouvala. Tentokrát si tvůrci trochu polepšili seřazením upoutávek do spodní části. Je také pravda, že takto vypadá Pevnost supermoderně, ovšem jsem zvědavá, jak si tento vzhled poradí s jinými než filmovými obrázky - například ilustrace k hrám nebo z obálek knih. Snad jsme o ně nepřišli. Držím redakci palce, aby změna vzhledu přinesla výsledek, jaký očekává.

Určitě se zastavte u článku Martina Kužela Kyborgové v nás včetně deseti kyborgských nej. V první části se dozvíte něco málo o kyborzích už z pradávných dob a o překračování limitů, v druhé části jsou pak vtipně představeni ti nej kyborgové.

U filmových recenzí se můžete s Mílou Lincem zamyslet nad filmovým průmyslem a porovnat staré filmy s novými. Rozhodně to stojí za to. Máte také ze starších ročníků nějaké oblíbené? Filmová sekce se dále zabývá nejlepšími filmy loňska. Top 10+5 2014 nám představila už v lednu. Osobně bych vybírala jinak, ale to asi každý. Film, který se redakce rozhodla vyhlížet, je Transcendence s Johnny Deppem, o němž nám přináší pár novinek. Snad Depp ukáže, že ještě umí hrát a očekávání nebude plané.

Na stránce 16 konečně přichází výborná novinka. Geekovský cestopis vypadá jako skvělý nápad. V prvním díle se dostalo na Hobitín - dokonce v několika provedeních a na Sapkowského svět zaklínače Geralta. Jaké tipy asi dostaneme příště? V popisech míst nechybí ani užitečné informace jako odkazy a ceny vstupů. Dobrá práce.

Poslední let pana Mijazakiho od Borise Hokra nám připomíná tohoto tvůrce důsledně i dojemně. A nad úvodní ilustrací jistě strávíte několik minut, protože to je jako prohlížet skupinovou fotku ze školy. Tolik známých, milých tváří, člověk se nemůže vynadívat. Stejně dobře je sepsaný článeček téhož autora o knize měsíce Joe Hil: Vánoční říše. Pokud se hororům vyhýbáte, je dost možné, že vás článeček nahlodá, jestli to přeci jen ještě jednou nezkusit. Naopak text, který působí krapet nejistě, naleznete v Mistrovských dílech. Pojednává o Trilogii Levá ruka boží. Autor jakoby se motal na jednom místě a nevěděl, co chce vlastně říct a k jakému závěru dojít.

Za zmínku stojí i článek v sekci LARP. Mimozemšťané versus lidé, kdo by si to nechtěl zkusit na vlastní kůži, navíc v lákavém prostředí a s vědomím, že se opravdu musíte snažit, jestli chcete vyhrát. Pokud bude Zuzana Malcová všechny podobné akce takhle skvěle představovat, nebudou mít o hráče nouzi.

A dostáváme se k druhé novince - GeekZóna. Samozřejmě fanoušci, zvláště ti, co se pohybují na internetu, budou některé informace znát. Přesto je to zajímavý koncept a drobných informací, které se jaksi nikam jinam nehodí, je přehršle. Nakonec zbývá jen dodat, že i když toto číslo nemáte, příští nevynechte, protože jako příloha vychází výjimečně DVD, a sice Orfeova pieseň. Podle všech známek to bude stát za zhlédnutí.

Pevnost 2/2014

Nakladatel: Ing. Kristina Nowakovska
Rok vydání: 2014
Počet stran: 84
Rozměr: 210x295
Provedení: paperback
Cena: 69 Kč (klasická Pevnost) / 145 Kč (Pevnost s knižní přílohou)

 

Přidat komentář