KOMIKS: Pavel Kosatík & Ticho 762, Češi 1918: Jak Masaryk vymyslel Československo

Článek od: Tereza Kadečková - 01.04.2014

Říká se, že mladá generace neví nic o dějinách a historických postavách. Jak jim tedy lépe přiblížit dějiny než formou komiksu? Nakladatelství Mladá Fronta se rozhodlo vydat devět komiksů zachycujících devět historických událostí Československých dějin. A začíná rokem 1918, kdy Masaryk vymyslel Československo.

První díl z dílny Pavla Kosatíka a Ticha 762 nás zavede do dob první světové války a mezinárodní politiky T.G. Masaryka, který se rozhodl přestat nečinně přihlížet snaze rozdělit České země. Sledujeme jeho počínání v mezinárodní politice, kde se snaží prosadit vznik samostatného Československého státu.

Dílo nijak neuchvátilo, ani neurazilo. Kresba Ticha 762 by se hodila spíš pro nějaký experimentální komiks, než dějepisný. Neostré linky a blesky sršící Masarykovi z očí prostě nejsou to pravé ořechové. Je to takový nechtěný růžový slon v místnosti, kterého na poslední stránce také potkáme.

Co se příběhu týče, seznamuje nás především s politickými jednáními a osmdesát stránek nás stihne prohnat čtyřmi roky, ani nestačíme mrknout. Spolu s tím tu máme metaforu Českého boxera Vávry, který je v ringu vždy, když Masaryk zápasí v tom politickém. Pavel Kosatík nás nechce seznamovat přímo s dějinami, ale především s rozhovory a myslí jednotlivých aktérů. Rozhovory si opravdu užijeme a pitvání se v mysli postav je tu velmi mírné.

Na konci komiksu je výčet osobností, které se v ději objevily. Ke každé je malý medailonek. Také je tu průřez nejdůležitějšími událostmi, které se staly v letech 1914-1918. Více to přiblíží dobu a osoby, o kterých jsme se v tak krátkém vyprávění nemohli dozvědět dost.

Je dobré, že se Pavel Kosatík snaží přiblížit Masaryka a jeho dobu formou komiksu. Kdybych ale měla soudit podle prvního čísla, nejspíš bych se k dalším nedostala. Příběh je rychlý a zanechá pocit, že jsme všechno jenom naťukli a vlastně jsme se nic nedozvěděli. Na další díly jsem přesto zvědavá, protože se Mladá Fronta chlubí devíti předními českými komiksovými tvůrci, takže se nejspíš je na co těšit.

 

Hodnocení: 60%

Nakladatel: Mladá Fronta

Scénář: Pavel Kosatík

Kresba: Ticho762

Rok vydání: 2013

Počet stran: 80

Rozměr: 186 x 251 mm

Vazba: Paperback

Cena: 269 Kč

 

Přidat komentář