KOMIKS: Hiroja Oku, Gantz 1

Článek od: K. W. S. - 08.05.2014

Jak vlastně vypadají pravá japonská jatka? Docela zajímavě - krev cáká všude po okolí, pajšl šplouchá na podlahu, hlavy se kutálí a končetiny poletují vzduchem. A bude hůř.

Emzáci v Tokiu, krev a sexy oblečky

Gantz je akční sci-fi manga odehrávající se v japonském Tokiu. Nebere si vůbec žádné servítky, kresba pana Hiroyi nemá problém ukázat sebehnusnější záběry. Abych pořád nemluvil jen o té krvi/crwi, i zbraně jsou moc hezky nakreslené, rozhodně nevypadají jako něco, co už tu bylo tisíckrát předtím. Postavy (a kresba celkově) působí hodně realisticky, kam se hrabe Death Note nebo Bleach. Ze všech crewních mang je kresba nejvíc podobná Crying Freemanovi, pouze v Gantz nejsou tak hrubé stíny a nevypadá tak americky. Každopádně takhle detailní kresbu jsem neviděl ani v leckterých amerických komiksech, napadá mě jen The Walking Dead. Nic není jen černé a bílé, všude jsou nějaké stíny a odstíny, povrchy a vzory, podařené tónování, odlesky zbraní i černých (sexy) oblečků.
Docela mě zaujalo ztvárnění začátků každé kapitolky - od čtvrté se můžete těšit na proslulé typické gantzovské pin-up girls ;)

Po příběhové stránce je první díl jeden velký otazník. Není řečeno prakticky vůbec nic - jen to, že odteď je úkolem té partičky lidí "pracovat" pro černou kouli a zabíjet emzáky. Mám takový vtíravý pocit, že odpověď na otázku "Co přesně ten Gantz je a proč nejsou ti lidé mrtví?" se dozvíme až na samém konci série. Také mám dojem, že tak v druhém nebo třetím díle nám začne ono nááádherné martinovské vyvražďování hlavních postav. Z čirého (čtenářského) masochizmu se na to fakt těším!

Mluviti stříbro

Gantz je manga napráskaná akcí. Pořád se něco děje - i když občas se stane něco, co byste fakt nečekali (viz scénu se psem). Nicméně díky vyrovnanosti scénáře nejste zasypání akcí, ale ani dialogy. Dialogů je tak akorát a postavy neříkají žádné zbytečnosti. Mluví jen tolik, aby čtenář rozpoznal jejich charakter a mohl si je zařadit. Zároveň mluví jako obyčejní lidé, reagují jako obyčejní lidé a dělají věci, které by udělal každý - i díky tomu působí postavy hodně uvěřitelně.

Na závěr bych jen dodal, že zpracování obálky Gantz je naprosto úžasné a doslova na něm ujíždím - všechny crwavé plochy (rudé pozadí za postavami v první třetině, krví napsané GANTZ přes přední a zadní stranu obálky) jsou z lesklého materiálu, který na omak působí jinak než zbytek obálky.
Další parádní věcí je, že v Crwi konečně použili font, ve kterém "LI" nevypadá jako "U". Crew, div se, ale i tenhle titěrný detail při čtení docela otravuje.

 

Gantz

Hiroja Oku

Nakladatel: CREW

Překlad: Anna Křivánková

Počet stran: 224

Rozměr: 12,9 × 18,2 cm

Provedení: Brožované

Rok vydání: 2013

Cena: 199 Kč

Recenzi napsal: Kevin W. Scherrer

Přidat komentář