ČASOPIS: Pevnost 7/2014

Článek od: K. W. S. - 08.07.2014

Téma červencové Pevnosti je jasné - Transformeři. A už hned ze začátku se na ně Michal Tesáček ve svém článku vrhl opravdu s chutí. Naservíroval zajímavé informace ohledně nového filmu s Autoboty Zánik, který otevírá novou transformeří trilogii. Představuje nové hrdiny, láká na co nejrychlejší návštěvu do kin. A musím říct, že ve spojení s rozhovorem s Markem Wahlbergem, představitelem nového hlavního hrdiny, mu to lákání v mém případě opravdu vyšlo. A to tak, že v nejbližší době se na to chystám do kina - a to se Transformerům snažím vyhýbat.

Jedno z témat minulého čísla Pevnosti se teď octlo na pranýři. Na hraně zítřka, zrecenzované Jiřím PavlovskýmRozhodně oceňuji sloupek velitele Pevnosti, ve kterém srovnává film s knižní předlohou. Ačkoliv na film nejspíš nepůjdu, předlohu jsem si ihned napsal na seznam "Musím si přečíst". Když už jsem u těch recenzí, rozhodně nemůžu opomenout recenzi na Tmu Ondřeje Neffa, se kterým na Sardenu nedávno vyšel rozhovor. Recenze byla tak mistrně napsaná, že mě z ní mrazilo!

V červencové Pevnosti také najdete článek, který mě hodně potěšil. Je o audioknihách a je v něm vylíčen zrod audiovydavatelství Walker&Volf, současná situace žánrů SFFH na audioknižním trhu a ediční plán W&V na tento rok. V návaznosti na předchozí je tu i rozhovor s Břetislavem Hanzlelem, šéfem české Audiotéky, kterého zpovídal sám Jiří Walker Procházka.

A teď - co je lepší, než dva úplně suprové kousky čtení těsně za sebou, z nichž jeden je článek a druhý povídka? Naprosto úžasní, velmi dobře napsaní, atmosféricčtí, napínaví, leč trošku předvídatelní Vzduchoplavci Aury z dílny Julie Novákové, třiadvacetileté studentky, která se se svými povídkami probojovala až do anglofonních časopisů. Pokud autorka někdy napíše něco většího (nebo třeba rovnou knížku, za to bych jí asi zlíbal ruce) ze světa Aury a jejích vzdušných paláců a pevností, budu opravdu moc rád.

Druhý článek je - jak jinak - Literární nalejvárna Fandy Kotlety, který se s námi tímto sedmým zastavením na cestě k bestovnímu celeru loučí. A tak se celý článek nese v duchu propagace už vydaného románu a nakonec také v duchu omluv. A to by to nebyl Fanda Kotleta, aby mě řádně nerozesmál. Výborná tečka za výbornou rubrikou. Nyní se jí ujme Míla Linc, kterého znám díky jeho skvělým románům Stín černého hvozdu a Mrtví muži netančí.

V komiksové rubrice představuje Lukáš Růžička 5+5 příběhů o Batmanovi. Prvních pětka jsou klasické příběhy, dostupné v češtině, druhá je plná skrytých pokladů a žánrových kuriozit z Gothamu. V anime rubrice se Martin Kužel takřka rozplýval nad seriálem Last exile, které by, podle jeho slov, bylo chybou opomenout. Ještě horší by ale bylo opomenout skvělý dvojčlánek od Míly Lince, který se tentokrát zaměřil na hrady a na to, jak je zničit. Člověk by Mílu pomalu podezříval, že má doma nějaký stroj času, protože... jak to ten chlap, sakra, ví?!

Kdybych měl pokračovat ve výčtu všech skvělých článků tohoto čísla, asi bych vám brzo vyspoileroval celou červencovou Pevnost. Mnohem líp teď uděláte, pokud si ji prostě koupíte a začtete se. Stejně, jako předchozí číslo, i tohle je velmi nabité a zase nemůžu najít jediný zápor. Abych tedy odpověděl na svou otázku z úvodu - ano, za přečtení to rozhodně stojí!

Pevnost 07/2014
Nakladatel: Ing. Kristina Nowakovska
Rok vydání: 2014
Počet stran: 84
Rozměr: 210x295
Provedení: paperback
Cena: 69 Kč (klasická Pevnost) / 145 Kč (Pevnost s knižní přílohou)

Recenzi napsal: Kevin W. Scherrer

Přidat komentář