Sloupek: Začal seriál The Strain

Článek od: Martin Stručovský - 20.07.2014

Ještě před pár lety se kvalita a kvalitní příběhy spojovaly hlavně s kinem s velkorozpočtovými filmy, které byly plné zářivých hollywoodských hvězd. Televize, to byla taková sestřička stojící v pozadí, krmící diváky hlavně soap operami, v nichž se producírovali herci třetí či čtvrté cenové. Jenže svět se mění a doba se mění také. Co se týče žánrové nabídky, naleznete dneska v multiplexech především komiksové adaptace a remaky osvědčených klasik, z nichž mnohé pamětníky původních snímků dneska bolí hlava a dostávají z nich žaludeční křeče. Hollywood, ta slavná továrna, která před několika desítkami let převáděla na svět naše nejdivočejší sny, jako kdyby se najednou bála vyprávět nové příběhy. A když na velkém plátně dostaneme dneska něco původního, jedná se o malý zázrak.

Nové příběhy totiž už dneska nenajdete v kině, ale v televizi. Což si začala uvědomovat i hollywoodská smetánka, která se z filmů začala přesouvat do televizních seriálů. A letos máme obzvlášť štěstí, protože se tam přesunula hned dvě velká režisérská jména.

Tím prvním je Sam Mendes, který coby producent zaštítil Penny Dreadful – seriál vzdávající holt šestákovým krvákům a slavným hororovým klasikům. Mendes s sebou přitáhnul Evu Green, Joshe Hartnetta a Timothyho Daltona – hvězdy s těmi nejzvučnějšími jmény, na které byste pravděpodobně ještě před pár lety na malé obrazovce nenarazili.

Druhá seriálová událost tohoto roku dorazila na televizní obrazovky teprve tento týden. Jmenuje se The Strain a produkuje ho Gulliermo del Toro, který ho nejen natočil, ale také napsal (spolu s Chuckem Hoganem) knižní předlohu (dostupná i v českém překladu). Ano, del Toro se sice o režii podělí s dalšími méně známý režiséry, ani v něm nenajdeme slavné herce jako v Penny Dreadfull, ačkoliv nepochybuji o tom, že mnohým z vás jistě udělá radost, že zase vidí Seana Astina (Sam z Pána Prstenů) v něčem pořádném. Ale už jen to, že se režisér del Torova kalibru přesunul k televiznímu seriálu, je samo o sobě úžasné. Nemluvě o tom, že seriál disponuje del Torovými atributy (sliz, temnota, mytologická stvoření, postava moudrého dědečka, atd.), které spoustě diváků chyběly u Pacific Rim. A když se nad tím tak zamyslím, možná by televizní seriál byl způsob, jak dostat k divákům třetí a závěrečný díl Hellboye, jehož osud už je několik let nejistý.

Souhlasíte s tím, že Holywood už dneska nenebízí takřka nic nového? A od jakého režiséra byste si přáli vidět televizní seriál?

Neváhejte a pochlubte se v diskuzi.

 

Komentáře

Asi úplně nesouhlasím s tím, že z kina se stává doména komiksových adaptací a remaků. Originalita tam stále je, jen je třeba ji hledat. Třeba takový Nolan (vynecháme-li Batmany) točí originální a odvážné snímky, které si vždy vedou dobře, stejně tak i filmy od Aronofskeho. Ale ano, z televize se přenáší od uslzených telenovel do skvěle napsaných a obsazených bijáků!

Dávám to za vinu dostupnějším trikům a efektům. Dřív to byla výsada filmových produkcí, nyní si je mohou dovolit i televizní stanice, jež seriály sponzorují. Připomnělo mi to video, které nedávno oběhlo internet, o tom, jak se tvoří triky Game of Thrones. To by si televizní produkce před deseti lety nemohla dovolit! Zároveň jde ale i o dobrý scénář, bez kterého by kvalitní seriál nemohl vzniknout. Pamatuju si, když jsem před deseti lety slintal nad pilotním dílem Lost! Neznal jsem jediného herce, triky mi vůbec nic neříkaly, ale i tak mě to dostalo. Nebudu se vyjadřovat k tomu, jak to dopadlo :D. A s tím souvisí i herci. Nikdy bych si neuměl představit, že uvidím Kevina Spaceyho v seriálu (House of Cards) nebo Matthewa McConaugheyho, Woodyho Harrelsona a podobná zvučná jména.

Takže ano, televizním seriálům se dostává hodně pozornosti, kvalitní práce a zvyšuje se kvalita, ale i kino má stále co nabídnout.

Asi máš pravdu, že letos to zatím není nic moc. Možná tak ještě Transcendence byla původní a koncept originální, ale co jsem slyšel, tak z toho udělali pěknej paskvil :D. Minulý rok to bylo krapet lepší, to byly pecky jako třeba Život Adele, Chlapectví, dokonce i ten pitomej Shiamalanův počin After Earth. Řekl bych i Pacific Rim, ale nejsem si jeho originalitou příliš jistý :D.

Já si taky myslím, že ty komiksy jsou spíš taková výkladní skříň, protože jsou hodně viditelné a dokola omílané a bohužel ne všechny adaptace se povedou tak skvěle jako Avengers. A originalita sama o sobě je dost ošemetná věc, protože jak pravil klasik: všechno už bylo někdy vymyšleno a použito. A jak pravím já: první sci-fi a fantasy v dějinách lidstva je bible... čtěte bibli, tam to všechno (to zas zpívali Voskovec s Werichem):)

Pro mě je spíš než originalita za každou cenu důležité zpracování a splavnost příběhu. Dávám teď z hlavy dohromady filmy za posledních pár let, které mi utkvěly v paměti, ať už z jakýchkoli důvodů... všechno je to čistě můj osobní pohled, nejsem kritik a filmy konzumuju pouze jako divák, ale zato hodně nakoukaný dívák, takže si myslím, že suchým rohlíkem se opít nenechám a musí mi ho aspoň namazat.

Tak např.:

Prométheus neboli mnoho povyku pro nic, snad největší zklamání z očekávání. Humbuk až na půdu, námět jako slon a taková slátanina. Postavy se chovaly jak děti na školním výletě a mohl je 100x režírovat profík až na půdu, stejně to pro mě nebyla o nic menší slátanina. Zkrátka totálně zpackaný originální? námět.

Z trošku starších mi napadá třeba Vlkodlak z roku 2010 - plný zvučných hereckých jmen měl možnost zapsat se do zlatého fondu stejně jako Drákula s Garry Oldmenem. Stal se však pravý opak a kdybych uměla výt, dabovala bych hlavního představitele po celou dobu promítání. Zkrátka totálně zpackaný remake. Z čehož plyne, že zvučná jména zdaleka nejsou zárukou kvality a totéž jistě bude platit i o těch současných seriálech, kam se hvězdy začínají hrnout.

Na druhou stranu mě pozitivně překvapilo Nevědomí - ačkoliv byl příběh do jisté míry předvídatelný, byl skvěle natočený a hrozně mě bavil.

Letos zatím vede Enderova hra a Na hraně zítřka - oba filmy jsou podle knižní předlohy, i když filmové Na hraně zítřka (aspoň podle toho, co jsem načetla v Pevnosti) se dost od té předlohy odlišuje, což mi neubírá nic na skvělém zážitku, protože to prostě scénárista vymyslel dobře. Jo a Gravitace!

Na Strain se určitě kouknu a dám mu šanci. Penny Dreadfull mě nijak extra nezaujal. Na druhou stranu blonďatý Constantine mě vůůůbec nevadí a už se těším na další díly.

 

 

Ostrou mysl i tužku všem, přeje M

Přidat komentář