Constantine třikrát jinak!

Článek od: David Hálek - 24.07.2014

V roce 2005 zaútočil na česká kina hororový snímek Francise Lawrence Constantnine. Stejnojmenný hrdina, jehož ztvárnil Keanu Reeves (Nebezpečná rychlost, Matrix), byl zobrazený jako strohý antihrdina snažící se udržet rovnováhu mezi silami Nebes a hordami Pekla. Vybaven svým důvtipem, posvěcenými zbraněmi a v jeho prstech nikdy nechybějící cigaretou John Constantine už několikrát zachránil svět před silami obou znepřátelených stran. Diváci se do Constantina zamilovali, ale jen někteří z nich věděli, že John začínal jako exorcista na stránkách komiksu.

 

Stále tomu tak je: když se zeptáte lidí ve svém okolí, jestli znají Constantina, jsem si skoro jistý, že vám řeknou něco o černovlasém a kouřícím Reevesovi. Zasvěcení ale vědí, že Constantine se na stránky komiksu poprvé dostal před skoro třiceti lety, konkrétně v roce 1985, jako hostující charakter v sérii The Saga of the Swamp Thing #37. O tři roky později začala u vydavatelství DC (Vertigo) vycházet pravidelná série jménem Hellblazer, která skončila teprve před rokem (!) se skórem 300 dílů plus spousty dalších bonusových a výročních speciálů, grafických novel, minisérií a krátkých příběhů. Na stránkách komiksů ale John zůstává – DC jej zařadilo do svého nového světa New 52, kde jej lze najít například v sérii Justice League Dark.

Komiksový a filmový Constantine jsou zcela odlišné charaktery. V komiksech je John blonďatý Angličan s vybledlým baloňákem, který na někoho může působit dojmem bezdomovce. Je považován za nejlepšího kouzelníka na planetě, i když magii používá málokdy, a raději se uchyluje ke lstivým trikům a spoléhá na svůj důvtip. Je sprostý, drsný a morálně ne zrovna vyrovnaný. Zkrátka ideální člen do týmu Watchmenů. Filmový Constantine je jiný: černé vlasy, slušný oblek, a ta osobnost je taky trochu lepší, i když pro slovo si taky nejde daleko. Dvě věci ale mají oba Johnové společné: kouří jak fabriky (něco kolem třiceti cigaret denně) a mají velice lhostejný pohled na svět. Nazývat je hrdiny tak není úplně správné slovo.

V roce 2014 byla ohlášena televizní série Constantine, jejíž pilotní díl pro stanici NBC natočil Neil Marshall (režíroval dvě skvěle hodnocené epizody Game of Thrones - Blackwater a The Watchers on the Wall). Do hlavní role byl obsazen Velšan Matt Ryan (epizodní role v sérii Vikings a Torchwood, ale také namluvil hlavní postavu čtvrtého dílu herní série Assassin's Creed). A vypadá to, že se starý dobrý vymítač démonů vrací ke kořenům. Velšský přízvuk, blonďaté vlasy, béžový, zmuchlaný kabát a pěkně prořízlá huba. Bohužel, těch cigaret ubylo. Jde sice o televizi, kde není možné ztvárnit hrdinu jako závisláka, ale je divné vidět charakter známý cigaretami bez cigaret. Asi se stane, že jeho morální hodnoty budou také krapet jasnější, tvůrci si nemohou dovolit udělat z protagonisty nevyrovnaného a náladového antihrdinu. Nezbývá nám než počkat, co nám přinese pokračování plánované na podzimní sezónu.

 

A co vy? Máte raději komiksového hulícího Hellblazera, tmavovlasého Keanu Reevese, nebo se vám zalíbil velšský blonďáček bez cigaret?

 

 

 

 

 

 

 

 

Komentáře

Nejsem si jistá, jestli bude seriál taková pecka, jak jsme se těšili...po pilotním díle jsem skeptik. Ač je hlavní hrdina víc sám sobě podobný wink, tak na charisma Reevese nemá - a ve filmovém zpracování táhly i skvělé vedlejší postavy - tady je vlastně ještě neznáme: http://www.serialzone.cz/clanek/3810-constantina-opustila-partnerka/. Děj soudit po prvním díle ještě nelze. Jak na vás působil nový Constantine? Třeba je někdo nadšený, rádi si o tom tady popovídáme.

Co se týče charismatu, tak Ryan si mě hned získal. Mám slabost pro anglány, kterým je sotva rozumět :D. Na vedlejší postavy je ještě spousta času, v pilotu je třeba představit hlavní charakter, popřípadě jeho nejbližší kolegy a pomocníky. S dalšími se budeme určitě setkávat časem. I když zrovna Constantine má takový divný životní styl, že bych se divil, kdyby měl nějakou stálou skupinu kolem sebe, když nepočítám toho jeho šoféra :D. Zatím se taky nedovolím odhadovat, jak to půjde dál, ale rozhodně se na to moc těším a jsem zvědavý, jak si s tím poradí :).

No, já jsem stále zvědavá, jak se seriál vyvine. Patřím do té skupiny lidí, která si zamilovala Reevse coby Constantina (nebo obráceně?:-)) aniž bych tušila, že předlohou filmu je komiks a že je to ve skutečnosti blonďák s britským přívukem. A na film nedám dopustit.

Musím ale říct, že první díl mě nijak nezklamal a jsem stále v očekávání věcí příštích. Hlavní představitel mi sedí a je mi fuk, že je blonďatej, prostě se mi líbí, jak hraje. Komiks jsem nikdy nečetla, ale srovnávám-li s filmem, vychází mi z toho stejnej cynik, okoralej jak patka hodně starýho chleba, co uznává pravidlo, že účel světí prostředky a pro dosažení cíle dobra není žádná špatnost dost špatná. Důležitý je hlavně příběh - jestli to pojmou jako seriál na pokračování, nebo jako jednotlivé epizody s hlavní linkou táhnoucí se napříč a trousenou po kousíčkách. Oboje se dá zpackat, nebo taky ne.

A asi se vrhnu i na Hellblazera, abych si doplnila zdroje.

Ostrou mysl i tužku všem, přeje M

Taky jsem před deseti lety netušil, že něco jako Hellblazer existuje. Já to nevěděl ani před rokem, za což se krapet stydím :D. Ale když jsem četl jeden arc, tak jsem se do toho neponořil tak, jak bych možná rád. Děj parádní a John nezklamal, ale asi to nebyl úplně můj šálek kávy.

A jsem zvědavý, jak se nakonec vypořádají s tou Johnovou "anti-hrdinskostí", protože mám dojem, že vážně nemůžou položit seriál na základech cynismu a morální nevyrovnanosti. Nejsme v Game of Thrones :D.

Přidat komentář