Hry: Osadníci z Katanu JUNIOR

Článek od: Petr Simcik - 26.07.2014

Dětské verze her jsou momentálně hodně v kurzu. Ať už jde o dětské Dostihy a sázky (které se moc nepovedly - resp. není pro ně důvod.), přes dětské Carcassone (což je mimochodem ideální párty hra :)) až po Osadníky z Katanu Junior. A přesně na ty teď hodíme voko, u sta hromů!

Zásadní otázka: V čem jsou osekaní od dospělé verze? Ve všem a ničem. Osadníci Junior razí cestu výrazného zjednodušení, ale myslí na balanc mezi potřebami dětí a rodičů. Osadníci z Katanu Junior vlastně technicky vzato nejsou osadníci, ale piráti. Karamba! Celá hra přenáší osadníky do pirátského prostředí. Už žádné domečky a destičky. Proměnlivé prostředí. Kdepak. Tady se obsazuje souostroví!

Jako pirátský kapitán se zabydlíte na dvou místech souostroví, které je určeno buď pro tři, nebo pro čtyři hráče. Hrací deska je pevná a čísla surovin rovněž. Přípravy na hru se tak na rozdíl od dospělé verze omezily na minimum. Vaším úkolem je se udržet a vybudovat síť pevnůstek, za které dosáváte body. Kdo jich vybuduje osm, vyhrál a může ostatními nakrmit žraloky. Ovšem není to tak jednoduché. Jste tři, kromě pevností musíte stavět i lodě, abyste se mohli mezi pevnostli pohybovat (čistě obrazně, nikoli herně) a místa je setsakramentsky málo. Aby toho nebylo dost, dotírá na vás černý pirát a blokuje vám zdroje surovin. Těch je pět. Rum, dřevo, poklady, zlato a u všech ďasů i ovce! Radši ani nemyslet na to, co provádí piráti s rumem a ovcemi. No hostinu, vy vyschlý tresky, co ste mysleli! Každopádně zpět ke hře.

Suroviny dostáváte rovněž za pevnosti, takže už jen kvůli tomu se vyplatí plánovat jejich stavbu správným směrem kolem všemožných zdrojů surovin. 

Stejně jako v dospělých Osadnících můžete i v juniorech omezeně kooperovat s ostatními. I když to není nutné, můžete směňovat suroviny, protože ostatní způsoby, tedy market a přímá směna s bankem, jsou dost drahé. To je bohužel z nějaké spolupráce všechno, na druhou stranu co byste, u všech vypitejch sudů, chtěli. Jako správní piráti naopak oceníte možnost škodit, která se vám naskytne právě skrze osobu černého piráta. Toho totiž mohou za určitých okolností přesouvat právě hráči a umístit ho tak, aby překážel ostatním. Kam pirát šlápne, tam obrazně ani tráva neroste a pak je poměrně k vzteku sledovat, jak tři z vašich pěti pevností prostě nic neprodukují. To by si člověk pak nejradši zatančil s Jackem Ketchem. 

Ale snad to nebude tak horké. Stejně jako protivníci, máte tuto možnost i vy. Přesouvání piráta probíhá jednak při hodu šestky na hrací kostce na začátku každého kola, ale také pomocí nákupu speciální pirátské karty. Nutno konstatovat, že k výhře minimálně jednu, dvě budete potřebovat. Už jen proto abyste získali bonusovou pevnost navíc. Takové karetní orgie jako v dospělé verzi ale nečekejte. U sta mořských vyder!    

Celkově ořezání hru výrazně urychlilo. Hra ukrajuje z času jako pirátská šavle z kýty a mnohokrát se stane, že ji dohrajete do deseti, patnácti minut. O to více her si ale můžete zahrát. Opakovaná zábava a znovuhratelnost je zaručena (vyzkoušeno na dětech). Díky velkému zjednodušení můžete hrát už s pětiletými dětmi, možná i mladšími. Nepotřebujete počítat, vše je přehledně na obrázcích a před vámi leží karta, na které je ikonkami poznačeno, co všechno potřebujete pro jakou akci udělat. Jediné, co kvůli dětem musíte omezit, jsou naschvály. Ale to mi zatřes trámem! I tak je ale hra dostatečně zábavná i pro dospělé.

Co se týče zpracování, tak to je, jak je u Albi zvykem, na vysoké úrovni. Papírové desky jsou tvrdé jako skála, kostka krásně symetrická a hraje opravdu na náhodu (což  jinde není vždy pravidlem :)) kartičky jsou také dostatečně pevné a na plastové dílky je radost pohledět. Jak pevnosti, tak lodě jsou opravdu stylové a vybízejí ke hraní, nejen s Osadníky.  Už jsme s nimi hráli lovce pokladů i dámu :) Jediné co by se mi líbilo, ale to už bych byl opravdu hodně rozmazlený, kdyby každá ze čtyř barev měla modýlky jiné. Co každopádně musím kvitovat, že na modelech se nemá co ohnout, což je u malých dětí první věc, kterou by vyzkoušely.

Celkově vzato se autoři ani vydavatel nemají za co stydět. Dodali na trh hru, kterou je radost hrát a úžasně doplňuje dospělý svět Osadníků a potěší i oko.

 Osadníci z Katanu - Junior

 
Autor hry: Klaus Teuber
počet hráčů:   3-4
doba hraní:   cca 30 min
věk hráčů:   od 6 let
doporučená cena: 690 Kč

Přidat komentář