FILM: Lucy

Článek od: Lucie Koucká - 12.08.2014

Myšlenka, že využíváme jen deset procent kapacity mozku a dalších devadesát čeká na aktivaci, je úžasná. Jaké schopnosti bychom odemknutím celé mysli mohli získat? Telekinezi? Nebo dokonce leviataci? Vítejte v říši fantazie jménem Lucy a bavte se!

Seznamte se s Lucy. Už na první pohled nepříliš chytrá peroxidová blondýna s oprýskaným lakem na nehtech působí celkově levným dojmem. Holka, co letí na muže, se kterými ji čeká jen cesta na dno. A dopad je pěkně drsný – jinak ani outsider, který se připlete do velkého byznysu s drogami dopadnout nemůže. Lucy funguje jen jakási přepravní schránka pro extrémně účinnou novou syntetickou drogu. A začínají se dít věci! Naše blondýna z toho doslova leze po zdi. Díky modrým krystalům se zvyšuje kapacita jejího mozku a z milé Lucy se stává tvor s nadpřirozenými schopnostmi. Vládne nadlidskou silou, telekinezí, rychle uvažuje a vnímá, ovládá ostatní – jako upír, ovšem bez nechutné potřeby pít krev – živiny dodá droga. Predátor a kořist, to je téma, které se táhne celým přímočarým epickým příběhem.

Luc Besson, režisér nezapomenutelných filmů Brutální Nikita, Leon, Pátý element, stejně jako filmů zapomenutelných, ani zde nezapře svůj rukopis. Film dýchá civilní a přitom poetickou atmosférou francouzských filmů, kombinovanou s americkou akčností a to celé podpořené velkorysým rozpočtem. Už tohle na nudu nevypadá. V hlavní roli se představí v současnosti hojně obsazovaná Scarlett Johansson. Proměna hrdinky z rozklepané husy v boha je fascinující. Síla sálá nejen z ní, herečka zvládla úlohu dokonale, ale zdárně jí sekundují také Min-sik Choi v roli obávaného šéfa thajské drogové mafie a Amr Waked jako francouzský policista.

Na filmu se podíleli opět režisérovi věrní spolupracovníci, kameraman Thierry Arbogast a Eric Serra, který je odpovědný za hudební doprovod. Diváka čekají vizuální orgie (kamera je fakt výborná) podkreslené dynamickou hudbou. Popsala bych film jako současné sci-fi, jak je známe z knih, převedené do obrazů. Vhledy dovnitř organismů, na samou podstatu buněčného jádra a spisovateli oblíbené mycelium v akci. Je vidět, že to s pořádným rozpočtem jde, když se chce. Mé srdce scifisty plesalo. Některé digitální scény byly hodně povedené, jiné již méně. Také profesorovo (Morgan Freeman) vědecké vysvětlení nevyužité kapacity mozku, opírající se o oblíbený mýtus, že člověk využívá jen deset procent svého mozku, pokulhávalo. O logice některých skutečností ani nemluvě. To ale filmu, který se ani náhodou netváří jako intelektuální záležitost, lze snadno odpustit. A několik scén mě opravdu pobavilo. Paráda, paráda a ještě jednou paráda! To jsem si říkala, když jsem šla z kina.

Takže moc nad tématem nepřemýšlejte, přece jen je to pohádka, a koukejte si v kině pořádně užít drsnou a krvavou žánrovou jízdu, protože zábava (nejlépe pro milovníky drsné sci-fi) to rozhodně je. Ovšem několikrát na film asi nepůjdete.

Hodnocení: 75%

Lucy (Lucy)
Akční / Sci-fi
Francie, 2014, 90 min
Režie a scénář: Luc Besson
Kamera: Thierry Arbogast
Hudba: Eric Serra
Hrají: Scarlett Johansson, Morgan Freeman, Min-sik Choi, Amr Waked, Analeigh Tipton, Johan P. Asbaek, Mason Lee, Chaire Tran

 

Komentáře

To jsem ráda, milá Lucie, že se ti Lucy líbila :-)))

Já chci taky do kina na paráda paráda a ještě jednou paráda film!

:-)

Navnadilas, drahá. A ještě by se mi to líbilo v původním znění, protože v "Her" se mi Scarlettin hlas óhromně líbil.

Já mám ráda celou Scarlet, nejen její hlas:) Čili mě Lucka též navnadila... jak už jsem jí psala jinde - když ona, okoralý a léty protřelý vesmírný kovboj napíše, že se jí to líbilo, tak jdu do kina už jen kvůli tomu:-D

Ostrou mysl i tužku všem, přeje M

Na ČSFD také nic moc, ale víš, že mě názory ostatních nezajímají - úsudek si dělám vlastní. Film mě prostě pobavil a to nemám Scarlett vůbec ráda. Tor by se líbili zírající Indiáni :-) Trailer je povedený, hodně vypovídající. Takže když tě naláká, nenech se názory ostatních odradit a posuď sama.

Mně právě ty rozpačité a negativní rezence docela odrazují. Těšil jsem se na to jak blecha, ale když jsem pak četl pár ne zrovna hezkých reakcí, říkal jsem si, že mi to za ty peníze asi nestojí a raději si počkám, až vyjde dvd a pustím si to v klidu domova. Jsem strašně ovlivnitelný, to je hrůza :D.

Moje tušení, že se mi ten filmu bude fakt líbit, sílí... kombinace nevýrazných až negativních recenzí kdekoliv a fakt, že se to líbí tobě, jsou toho neklamná kombinace!!

Viz například námi dvěma milovaný a (skoro všemi) ostatními zatracovaný Wolverin:-))))

Ostrou mysl i tužku všem, přeje M

No, já měla na mysli prvního Wolverina Origins, ale ten druhý z Japonska taky nebyl úplně blbej... nechápu, co proti němu pořád všichni mají:-D

Já vloni viděla daleko bombastičtější kandidáty na nejstrašnější film roku. Třeba Po zániku Země. Willa Smithe mám ráda, ale to co předvedl tady, to byla prostě K A T A S T R O F A!!

A jinak, my máme s Luckou krapet ujetý vkus, který se míjí (většinou) s většinou... a dáváme jen na vlastní smysly, takže když někdo prohlašuje, že je něco super nebo hnus, tak dokud to nevidím, prostě nemůžu dát nikomu za pravdu... ale to asi i ta většina:-D

Ostrou mysl i tužku všem, přeje M

Hezky si to napsala, že dáváme jen na vlastní smysly, na jaké jiné také, že :-) Jde o celkový pocit, který u Lucy vyjádřen mým "paráda" byl jasný - sama jsem se zarazila, když jsem se slyšela. Těžko můžu po tomto zvolání film pitvat a hledat kde byl tak špatný - mě prostě nezřízeně pobavil, pozor, možná proto, že jsem scifista - a kvůli pobavení jsem šla do kina. Až budu chtít silně inteletuální podívanou, co mi zůstane roky pod kůží, nezvolím Bessonovu vysoce komerční akčárnu.

pro Davida: neboj se, trailer je fakt hodně vypovídající. A ohl. Wolverina z minulého roku - souhlasím s tebou, bylo to strašné - a to jsem se roky dopředu na něj těšila, neb Origins miluju.

 

Je mi jasné, že na Bessona nejdeš do kina kvůli širokému intelektuálnímu podtextu, ale proto, abys viděla vybuchovat auta :D. Já jen přemýšlím, jestli mi stojí utrácet za ta auta :D.

Ano, Origins mám taky moc rád, myslím, že je to důstojná kapitola Xmení série, ale ten loňský flák byla hrůza :D. Jak jsem se těšil, tak jsem odešel zklamaný. Po čtvrt hodině filmu jsem věděl, jak to dopadne, z koho se stane záporák a jaké zbraně budou užity k jeho zastavení. No hůrza děs :D. A navíc to byla nuda. Jediná jakž takž scéna byla ta na jedoucím vlaku, to mělo docela grády, ale podle mě to nemá na souboj ze Spider-mana II :D.

Cha, spíš kvůli zjištění, jak v dnešní době, s tlustým rozpočtem, zvládnou digitální ztvárnění sci-fi prvků - hrozí totiž adaptace mých oblíbených knih na filmové plátno a dost se toho bojímcrying. Na druhou stranu přichází sci-fi boom, což je úžasný!

Přidat komentář