FILM: Útěk z planety Země

Článek od: Martin Kochlica - 13.08.2014

Scorch Supernova je frajer ako sa patrí. Má veľké svaly, hádže drsné hlášky a na počkanie zbalí najkrajšiu kosť vo vesmírnom bare. Aj preto je celebritou na domovskej planéte Baab. Všetci ho zbožňujú, a všetci zabúdajú, že za jeho úspechmi stojí aj jeho starší brat Gary čoby operačný dôstojník. Netrvá dlho, dôjde na rodinnú hádku a tím je rozdelený. Scorch aj napriek tomu vyrazí na Temnú planétu, odkiaľ bol vyslaný signál SOS. Vzápätí sa Gary bude musieť vydať na záchrannú misiu...

Roztomilý emzáci sa postarali o celkom slušné zárezy v rámci moderných animákov pre deti. Monštrá vs. Votrelci a Megamozog boli výborní, dokonc aj Planéta 51 mala niečo do seba. Útek z planéty Zem ide v podobných šľapajách plných odkazov na iné filmy a srandičiek občas možno viac určených dospelým než deckám.

Film prekvapí len občas. Predovšetkým z počiatku dokáže svojím nadšením pre neznámy vesmír a nové technológie nadchnúť i divákov. Všetko je krásne, farebné a pompézne. Postupne však príbeh plynie podľa dopredu stanovených pravidiel žánru. Rieši sa hlavne otázka, či byť akčným hrdinom so samopalom v ruke je viac ako chlapíkom, ktorý celú akciu plánuje od počítača. Keďže aj Garyho syn vzhliada ku hrdinskému Scorchovi, je dilema poňatá formou konfliktu otec/syn.

Aj keď je od začiatku jasné, že tvorcovia chcú obhájiť pozíciu chlapíkov s veľkým IQ, akonáhle je hýbateľom deja miesto svalnáča Scorcha inteligent Gary, začne tempo i zábavnosť kolísať. Je to z časti spôsobené aj tým, že v jednom okamihu sú všetky kladné postavy (vrátane Garyho syna a manželky) ocitnú v zajatí. Zlý-zlý generál, ktorý kradne emzákom technológie a nápady (konečne sa dozvieme ako vznikol Facebook) našťastie patrí do škatuľky klasických béčkových záporákov a prekonať jeho intelekt ako väzniteľa nepotrvá dlho...

Útek z planéty Zem je príjemná detská zábava, pri ktorej sa ani unavení oteckovia nemusia nudiť. Je tu posolstvo o rodinných vzťahoch i životných hodnotách, pár slušných hlášok, solídny parodický podtón... Samozrejme aj kopa vedľajších alienovitých príšeriek, ako stvorených pre výrobu plyšákov, nálepiek či potlače tričiek.

Animák, ktorý neukazuje nový smer pre podobné filmy, ale je peknou ukážkou ako toho veľa nepokaziť.

Hodnotenie: 70%

Útěk z planety Země

Escape from Planet Earth
Réžia: Callan Brunker
Hrajú: Brendan Fraser, Jessica Alba, Sarah Jessica Parker, Sofía Vergara, William Shatner, Steve Zahn

 

 

Komentáře

Myslím, že není třeba vždy a za každou cenu hledat a ukazovat nový směr. Najít pár originálních kamínků na vyšlapané cestě vůbec není špatné. Zvlášť u filmů pro děti. Takže díky za tip :-)

V kině nám to uteklo, ale na základě tvojí recenze už jsme to s Honzou zkoukli a i pro mě přesně sedí, co jsi napsal. Jen snad ještě dodám, že pro děti je to mnohem větší zábava a víc super, protože toho nemají tolik nakoukáno a nehledají za tím, to co někteří dospělí a jen se baví příběhem a tady byl dobře postavený, dostatečně napínavý děj a super hepík na konci.

U hororu se chci bát (a já osobě na konci mít i přeživší hlavní hrdiny), na konci detektivky chci vědět, kdo je vrah, u romantiky chci slzet a telelit se a k pohádce patří happy end jak stodola a jistá, dost pevně daná struktura děje. Když  se moc experimentuje (s čímkoli) je to pak na pikaču:-)

Pak už jde jen o způsob, kterým je mi ta správná strukutra naservírovaná a jestli mě chytně, nebo ne. Miluju pohádky, ale ne všechny, obzvlášť ty moderní jsou někdy dost postavené na hlavu, ale zrovna Útěk ze Země je jedna z těch příjemných záležitostí, které se desetiletému klukovi hodně líbily a napjatě držel hlavním hrdinům palce a já jsem neutekla od obrazovky za nějakou méně nudnou činností... třeba uklízením, jako se mi to stalo u Rio 2:-D

Ostrou mysl i tužku všem, přeje M

Přidat komentář