KOMIKS: Jimmy Palmiotti, Justin Gray, Moritat: All Star Western 1: Pistolníci z Gothamu

Článek od: Tereza Kadečková - 21.08.2014

Rok 1880. Gotham je zaflusaná díra už od svých začátků. Bandy zločinců tu napadají pocestné, policie je zkorumpovaná, někdo zabíjí prostitutky ve velkém a nechává po sobě podivné zprávy. Protože si už policie neví rady, přizve do města lovce lidí Jonaha Hexe, který pro výstřel nejde daleko. Jízda může začít.

New 52 přineslo restart těch známých i méně známých sérií. Pistolníci z Gothamu patří do té druhé půlky. Příběh Jonaha Hexe tu byl, ale nikdy se nevyšvihl úplně na výsluní. Jimmy Palmiotti a Justin Gray tak stáli před nelehkým úkolem – vytvořit dost zajímavý scénář, aby se s restartem Jonah Hex dostal nahoru. A podle mě udělali docela dobrou práci.

Jonah Hex je drsňák a vlk samotář. Jeho příběh nám vypráví Amadeus Arkham, který ho doprovází na každém kroku, ačkoliv se ho Hex pokouší odkopnout, jak jen může. Doktor Arkham se snaží přijít na to, proč se Hex chová, jak se chová, a přitom se s ním dostává do horších a horších lapálií. Banda rozstřílených sekťáků? Proč ne, pro Hexe je to ranní šálek kávy a Arkham si aspoň posílí žaludek.

Hex musí najít vraha prostitutek a vyřídit si to s ním. V druhém příběhu má pro změnu za úkol najít ztraceného chlapce a i když s tím nechce mít co dočinění, odměna je příliš vysoká, než aby odmítnul. V obou příbězích přichází nečekané zvraty a možná se podíváme i do Batcave v době, kdy ji obývali nejen netopýři.

Hexův příběh není jediný v tomhle sešitě. Jsou tu navíc ještě dva příběhy – v jednom se setkáváme s El Diablem, zabijákem nemrtvých, který se vypořádává s indiánským prokletím v jednom městečku. Druhý příběh nám přivede mstitelku Barbaru Ghost, která si to vyřizuje se sanfranciským podsvětím a chlápkem, co jí vybil celou rodinu. Jestli je to předzvěst budoucího setkání všech tří hrdinů nevím, ale chtěla bych je vidět spolupracovat.

Co se kresby týče, Moritat odvedl skvělou práci. Vystihl ponurost Gothamu zkombinovanou s divokým západem. Člověka vtáhnul do děje – velmi se mi líbily pohledy na přeplněné hospody, kde snad každá postava v pozadí něco dělá. Jedna výtka by se ale našla. Všechny ženy vypadají stejně a nezachrání to ani zvýrazněné lícní kosti nebo pihy. Jsou to kočky krev a mlíko, ale postavit je vedle sebe, člověk by je nerozeznal.

Komiks má sloužit jako představení postav a myslím, že to vystihl ve velkém stylu. Jak lépe se seznámit s pistolníky, než pořádnou akcí, pár výbuchy a referencemi na budoucí Gotham? Žádná hlubší myšlenka se v něm neschovává, jde prostě na prvním místě o zábavu. Pamiotti a Gray udělali dobrou práci, restart se vydařil a teď jen čekat, co přinesou další díly.

 

Hodnocení: 75%

All Star Western 1: Pistolníci z Gothamu

(All Star Western 1: Guns and Gotham)

Scénář: Justin Gray, Jimmy Palmiotti

Kresba: Moritat

Překlad: Martin D. Antonín

Počet stran: 192

Vazba: Brožovaná i vázaná

Rozměry: 168x258

Cena: 399 Kč (brož.); 599 Kč (váz.)

Přidat komentář