Soutěžní příspěvek: Líba Čermáková, Kniha, kterou bych za nic nevyměnila

Článek od: Redakce - 24.08.2014

KNIHA, KTEROU BYCH ZA NIC NEVYMĚNILA

Je to o tom, že bych ani za nic nevyměnila knihu, kterou si hodně přeju, ale zatím ji - nemám. V mém případě je to překlad profesora Lubora Matouše a jedná se o Epos o Gilgamešovi. Dílo bylo vydáno, jenomže já se to dozvěděla pozdě a spíš to bylo ve formě pověsti. Ne, že bych touhou po zmíněném díle šílela, avšak  před lety, které od vydání díla uplynuly,  existoval pro mne osobně hodně zajímavý příběh.

Profesor Matouš byl jediným žákem Bedřicha Hrozného, který odhalil tajemství klínového písma. Za totality měl svoje studenty i L.Matouš, prý jich bylo sedm. Osobně jsem se s ním nikdy nesetkala, ale znala jsem jeho bratra i švagrovou. Manželka L.Matouše musela být pozoruhodná dáma. Neteř L.Matouše mi vyprávěla o tom, že v době, kdy se rozhodlo o vydání, které mám na mysli, nebyl už L.Matouš mezi živými. A jeho paní manželka si ve velice pokročilém věku nechala  přivézt počítač, s nímž se  naučila zacházet a Epos prý zpracovala do potřebného tvaru.

Možná je to jen příběh, který měl předpočítačové generaci dodat odvahu, ale kdykoli zaslechnu jméno Gilgameš, vzpomenu si na jednu starou a velice odhodlanou dámu. Kdyby mi ta kniha tehdy neunikla a já ji měla, v žádném případě bych ji nevyměnila, nedarovala, ale schovala bych si ji jako pozoruhodný kousek.

Přidat komentář