FANTASY SÁGY: George R. R. Martin - Píseň ledu a ohně

Článek od: David Hálek - 15.10.2014

Za pár dní v Česku poprvé vyjde dlouho očekávaná sbírka novel Rytíř Sedmi království z pera světoznámého spisovatele George R. R. Martina. A jelikož pro naše čtenáře chystáme recenzi tohoto sborníku, nebylo by od věci připomenout, čím se vlastně pan Martin tak moc proslavil.

V roce 1996 spatřil světlo světa román Hra o Trůny (A Game of Thrones). První kniha z připravované ságy Píseň ledu a ohně (A Song of Ice and Fire) se soustředila na dění ve fiktivním světě Západozemí a sledovala osudy několika urozených charakterů. Čtenáře ihned zaujala realistická surovost, s jakou Martin zacházel s protagonisty, díky čemuž tuto začínající sérii zbavil zažitého klišé ‚hlavní postavy přežijí ve zdraví‘. Naopak: některé rozhodně nepřežijí ve zdraví. Některé nepřežijí vůbec. Tento přístup vytvořil velice napínavý efekt, kdy se čtenář bojí obrátit stránku, protože stát se může vlastně cokoliv. Martin ale smrti čtenářům částečně vynahrazuje a představuje stále nové a nové charaktery, které v příběhu hrají tu větší, tu menší, ale nepochybně důležitou roli.


 

Série se v průběhu let pomalu ale jistě rozrůstala. O dva roky později byla vydána druhá kniha Střet králů (A Clash of Kings), v roce 2000 následovala Bouře mečů (A Storm of Swords) a fanoušci museli čekat dalších pět let na čtvrté pokračování Hostina pro vrány (A Feast for Crows). Kniha geograficky rozdělená na dvě části čekala na svou druhou půli až do roku 2011(!), kdy Martin konečně vydal Tanec s draky (A Dance with Dragons). Na šestou (The Winds of Winter) a sedmou (A Dream of Spring) knihu čtenáři stále čekají.

Přečtěte si anglickou ukázku z Vichrů zimy (Píseň ledu a ohně VI.)
  

Krom surovosti se však Martinova série proslavila i díky jiným aspektům. Autor se nebojí zajít do mnohdy ošklivých detailů násilí, zabíjení a mrzačení. Stejně tak se dočkáme nijak necenzurovaného sexu a erotiky a všudypřítomného nadávání a klení. Martin také v ohromujících detailech píše o všem, od oblečení, které si někdo dnes oblékl, přes rozsáhlé popisy okolí, historie a náboženství, až po rozbor toho, co si dnes dal protagonista k snídani.
 

Nejen popisem je však čtenář živ. Každá série potřebuje pořádný příběh! V Písni ledu a ohně je ho spousta. Dá se říct, že každý ‚hrdina‘ prochází svou vlastní příběhovou linií. Některé se velmi blízce prolínají, jiné o sebe nezavadí, ale stále se skládají ve spletitou chronologickou mozaiku, na jejímž konci se všechny linie uzavřou a vytvoří (doufejme) rozsáhlý a epický celek.

Chystá se: Vichry zimy

Očekávaný Rytíř Sedmi království se sice bude odehrávat před událostmi Písně ledu a ohně, ale určitě se můžeme těšit na spoustu referencí a postav, jež byly již zmíněny v sáze. Pro fanoušky povinnost, pro ostatní možnost, jak najít cestu do tohoto krutého světa.

Doplňky k sérii

 

 

 

Přidat komentář