KOMIKS: Chester Brown, Sex není zadarmo

Článek od: David Hálek - 23.10.2014

Komiksová autobiografie pro čtenáře od osmnácti let.

Kreslíř Chester je sympatický muž středního věku a jeho přítelkyně mu právě řekla, že miluje jiného. Někdo by na to reagoval žárlivou scénou a okamžitým odstěhováním, starý klidný Chester ale ne. Ten i po nějakém čase stále bydlí se svou bývalou přítelkyní a jejím nynějším přítelem a je pevně rozhodnut, že už nikdy nechce romantický vztah. Něco mu ale chybí, a jelikož není zrovna vymetač klubů, nezbývá mu, než si za to platit.

Sex není zadarmo není komiks jen o sexu. Nenajdete v něm vzrušující polohy, sténající dívky ani bouřlivé orgasmy (jako třeba ve Ztracených dívkách od Alana Moora). Jedná se o příběh stydlivého muže, jež proniká do tajů prostituce a jejích výhod a nevýhod a zjišťuje, jestli mu kontakt s placenými ženami vyhovuje. Prostitutky střídá, k některým chodí pravidelně, a poznává je nejen po stránce sexuální, ale i po té osobní. Vždy se rád vrátí k dívce, která se mu líbila nejen tělem a kvalitou jejích služeb ale i povahou. Připadalo mi, jako by se Chester za ta léta stal profesionálním kritikem. Dívky srovnává mezi sebou, komentuje jejich služby (i v průběhu), a dokonce píše recenze na web.

Kniha se ale nezabývá jenom půlhodinkami u prostitutek. Veliký (možná dokonce většinový) prostor je věnován diskuzím Chestera s jeho přáteli na téma prostituce versus stálý partner, či různá morální a etická dilemata. Jak Chester zjišťuje, všichni jeho blízcí mají na řemeslo velmi stereotypní pohled, se kterým on nesouhlasí, a nabízí velmi dobré argumenty a hlavně letité osobní zkušenosti. Ale komu není rady… I přesto, že jsou diskuze věcné, přišly mi občas moc strojené, ale to může být jen problém překladu. Možná nejsem z těch pravých filozofických kruhů, ale rozhodně bych nemluvil s kámoši v hospodě jako Chester.

Co se umělecké stránky týče, Brownova černobílá kresba je minimalistická a jednoduchá. Možná až moc. Postavy mají jen jeden výraz ve tváři, žádné pohyby rtů, emoce, nic takového. Dívky také vypadají velmi podobně, ale to bude tím, že Chester nezobrazuje jejich obličeje, a akorát jim krátí vlasy, podle potřeby zvětšuje ňadra a další tělesné proporce. Překvapivě mi to ale vůbec nevadilo. Sexu a nahých dívek je plný internet, a tohle je přeci příběh o Chesterovi a jeho vztahu k prostituci, ne o detailně zobrazeném dovádění. Rozložení stránky je taky jednoduché - maximálně osm panelů ve dvou sloupcích, což akorát umocňuje pocit minimalismu.

Sex není zadarmo je komiks o obyčejném pánovi, který si několik let pravidelně kupuje sex. Čím zaostává po ilustrační stránce, to dohání svou komplexností a poselstvím. Velmi mě překvapily desítky stránek dodatků a poznámek o fungování prostituce v Kanadě. Je tak vidět, že autor nejenom š**á ženský, ale zajímá se o jejich profesi a přemýšlí o ní jako o plnohodnotném povolání. Neznamená to, že začnu obvolávat ženy kvůli sexu, abych jim ulehčil v těžké ekonomické situaci, ale občas se třeba zamyslím nad jejich zaměstnáním. A jestli tohle byl účel knihy, pak ho splnil na jedničku.

Celkové hodnocení: 85%

 

Sex není zadarmo (Paying For It)

Scénář a kresba: Chester Brown

Překlad: Vít Penkala

Vazba: Vázaná

Počet stran: 282

Nakladatelství: Argo

Rok vydání: 2014

Cena: 328 Kč

Přidat komentář